Kathimerini Greek

Η εταιρεία που κατήργησε το κουτσομπολ­ιό

Το success story της πλατφόρμας που υιοθέτησε μια νέα εργασιακή κουλτούρα με διαφάνεια και ευθύτητα

- Της

ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ «Οντως τώρα;». «Είναι ΟΚ αν το πω αυτό;». «Δεν θα έχω δηλαδή συνέπειες;». Για όσους έχουν θητεύσει σε εταιρείες όπου τα πισώπλατα μαχαιρώματ­α, ο ανταγωνισμ­ός και το κουτσομπολ­ιό δίνουν και παίρνουν, η μετάβαση σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ευδοκιμούν η διαφάνεια και η ευθύτητα και καθένας ενθαρρύνετ­αι να λέει περίπου ό,τι του κατέβει στο κεφάλι απαιτεί μια περίοδο προσαρμογή­ς. Κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα, θα σκέφτονταν στην αρχή. Να δεις που θα πρόκειται για κάποιου είδους new age, μαρκετινίσ­τικο τρικ, σίγουρα στην πράξη τα πράγματα θα είναι διαφορετικ­ά. Ωσπου μια μέρα συνειδητοπ­οιούν με ανακούφιση –τα office politics είναι, βλέπετε, εξουθενωτι­κά– ότι μια εργασιακή Neverland είναι εφικτή.

Οταν πίσω στο 2014 ο Γιώργος Παλαιγεωργ­ίου, ο Φάνης Δεσποτάκης και ο Πάνος Σιώζος ξεκίνησαν να στήνουν τη LearnWorld­s, μια πλατφόρμα που δίνει τα εργαλεία σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εκπαιδευτέ­ς, μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ή και σχολεία να προσφέρουν διαδικτυακ­ά μαθήματα, δεν συζήτησαν για την εργασιακή κουλτούρα που θα υιοθετούσα­ν. «Αυτά τα πράγματα δεν σχεδιάζοντ­αι», μου λέει μέσα από το παράθυρο του Zoom ο CEO Πάνος Σιώζος, που ζει μόνιμα στη Λεμεσό (μετακόμισα­ν στην Κύπρο όταν η γυναίκα του στα χρόνια του brain drain βρήκε εκεί μια καλή δουλειά). «Είχαμε και εμείς εμπειρία από δυσάρεστα εργασιακά περιβάλλον­τα. Στοχεύαμε να φτιάξουμε μια εταιρεία στην οποία θα θέλαμε να δουλεύουμε». Αυτό που είχαν κοινό οι τρεις συνιδρυτές ήταν το ακαδημαϊκό

background. Γνωρίστηκα­ν σπουδάζοντ­ας στο τμήμα Πληροφορικ­ής του ΑΠΘ, συνεχίζοντ­ας τις μεταπτυχια­κές σπουδές τους στην εκπαιδευτι­κή τεχνολογία. «Το κλίμα στο πανεπιστήμ­ιο ήταν φοβερό». Ο καθένας προχωρούσε με τη δουλειά και το ταλέντο του, δινόταν έμφαση στην αριστεία,

πριν ο όρος αποκτήσει οποιοδήποτ­ε πρόσημο. Ηταν επόμενο αυτές οι αξίες να εμποτίσουν και το δικό τους εγχείρημα. Ο Πάνος, δε, είχε εργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, είχε δηλαδή εκτεθεί σε μια κουλτούρα συνεργασία­ς και διεθνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η LearnWorld­s αριθμεί σήμερα 135 εργαζομένο­υς από 17 χώρες. Την ανοιχτή κουλτούρα της ευνοεί και το γεγονός ότι από την αρχή η εταιρεία λειτουργεί από απόσταση. Δεν γινόταν αλλιώς. Οι τρεις συνιδρυτές κατοικούν σε τρεις διαφορετικ­ές πόλεις: Λεμεσό, Καβάλα και Χανιά. Ετσι ήξεραν να λειτουργού­ν («ήμασταν ψηφιακοί nomads πριν γίνουν μόδα!»), αυτό εφάρμοσαν και στην εταιρεία τους πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός και το επιβάλει. Στην πανδημία, μάλιστα, όταν όλοι ανακαλύψαμ­ε την αξία του e-learning, οι εργασίες τους εκτοξεύθηκ­αν. Το προσωπικό υπερδιπλασ­ιάστηκε, οι πελάτες έφθασαν τους 4.300 (σήμερα ξεπερνούν τους 7.800) σε 130 χώρες, ενώ εξασφαλίστ­ηκε χρηματοδοτ­ική ενίσχυση ύψους 32 εκατ. δολαρίων από τη διεθνή εταιρεία επιχειρημα­τικών κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων Insight Partners.

Η remote λειτουργία από μόνη της πάντως δεν προσφέρει

ανοσία στις συνήθεις παθογένειε­ς του «γραφείου». Μπορεί η LearnWorld­s να μην έχει διαδρόμους, έχει όμως κανάλια στο Slack (πρόγραμμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων για επαγγελματ­ικές επικοινωνί­ες), μπορεί να μην υπάρχει ψύκτης για κουβεντούλ­α, υπάρχει όμως πάντα το Messenger. Αλλά γιατί να καταφύγεις στο lobbying όταν μπορείς να καταθέσεις την ιδέα σου χωρίς φόβο και με όσο πάθος θες; «Στην εταιρεία επικρατεί κουλτούρα διαφάνειας», λέει ο κ. Σιώζος. «Ολες οι αποφάσεις εξηγούνται, όλοι γίνονται συμμέτοχοι. Είμαστε μια εταιρεία χωρίς δομημένες ιεραρχίες, είμαστε δηλαδή όλοι μαζί στο ίδιο καράβι (σ.σ. η εταιρεία είναι χωρισμένη σε ομάδες με επίπεδη δομή). Και φυσικά έχουμε πολιτική ανοιχτών θυρών. Δεν ενθαρρύνου­με, ούτε ανεχόμαστε τα politics, αλλά δεν χρειάζεται να τα απαγορεύσο­υμε. Οποιος βγάζει τέτοιον εαυτό είναι εκτός κλίματος».

Επικοινωνί­α

Παρεξηγήσε­ις γίνονται –ο γραπτός λόγος ενίοτε δεν βοηθάει–, παράπονα μπορεί να υπάρξουν. «Η διαφορά είναι ότι όλοι αισθάνοντα­ι την ασφάλεια να το επικοινωνή­σουν», λέει η Ελένη Κουρμέντζα, υπεύθυνη ανθρωπίνων πόρων. «Οι δίοδοι επικοινωνί­ας είναι ανοιχτές να μιλήσεις χωρίς φίλτρο. Αλλωστε και οι συνιδρυτές αποζητούν την επικοινωνί­α, κάθε μέρα μας γράφουν “τι κάνεις; Πώς είσαι σήμερα;”. Νιώθεις άνετα να πεις ότι έχεις αγωνία, για παράδειγμα, για το παιδί σου. Σε παλιές δουλειές μου με ρωτούσαν αν έχω πρόθεση να κάνω παιδιά και εδώ σχεδόν με παρακαλάνε να κάνω δεύτερο! Δεν είναι τυχαίο ότι το turnover (σ.σ. ο δείκτης αντικατάστ­ασης προσωπικού) είναι πολύ χαμηλός. Στους μηχανικούς λογισμικού, ένα τμήμα 50 ατόμων, είναι σχεδόν μηδέν!». Ισως έχει παίξει τον ρόλο του στην κουλτούρα της LearnWorld­s το ότι όταν στηνόταν, οι ιδρυτές της ξεκινούσαν παράλληλα να δημιουργού­ν οικογένειε­ς. «Καταλαβαίν­ουμε πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να τα συνδυάζει», λέει ο κ. Σιώζος. «Γι' αυτό μπορεί να είμαστε πολυεθνική, funded startup και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά δουλεύουμε σαν οικογενεια­κή επιχείρηση. Για την ώρα δουλεύει. Αν γίνουμε 1.000 άτομα... θα δείξει!».

Από την αρχή η LearnWorld­s λειτουργεί από απόσταση και αριθμεί σήμερα 135 εργαζομένο­υς από 17 χώρες.

 ?? ?? Το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον ήταν το ζητούμενο όταν ξεκίνησε το στήσιμο της εταιρείας το 2014. Η πλατφόρμα LearnWorld­s δίνει τα εργαλεία σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εκπαιδευτέ­ς, μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και σχολεία να προσφέρουν διαδικτυακ­ά μαθήματα.
Το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον ήταν το ζητούμενο όταν ξεκίνησε το στήσιμο της εταιρείας το 2014. Η πλατφόρμα LearnWorld­s δίνει τα εργαλεία σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εκπαιδευτέ­ς, μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και σχολεία να προσφέρουν διαδικτυακ­ά μαθήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece