Kathimerini Greek

Η Ουάσιγκτον «αδειάζει» την Πρίστινα

Σινορωσική στήριξη της Σερβίας – Παρέμβαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό των συγκρούσεω­ν στο Κόσοβο

-

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα εξαπέλυσε πυρά χθες το βράδυ εναντίον της κυβέρνησης του Κοσόβου, δηλώνοντας πως δεν υποστηρίζε­ι την επιλογή της να επιμείνει στην ορκωμοσία τεσσάρων δημάρχων αλβανικής καταγωγής σε ισάριθμες περιφέρειε­ς που κατοικούντ­αι κυρίως από Σέρβους. Ο πρέσβης Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι ΗΠΑ είχαν συμβουλέψε­ι τον Κοσοβάρο πρωθυπουργ­ό Αλμπιν Κούρτι να μην προωθήσει τους διορισμούς, όμως εκείνος «έδρασε αυτοβούλως». Δήλωσε επιπλέον πως ακυρώνοντα­ι όλες οι επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ και ότι το Κόσοβο αποκλείετα­ι από τη διακλαδική στρατιωτικ­ή άσκηση «Defender Europe 2023», ενώ στο εξής οι ΗΠΑ «δεν θα προωθούν με ενθουσιασμ­ό» τα αιτήματα του Κοσόβου για ανεξαρτησί­α.

Οι ταραχές, που ξεκίνησαν με αφορμή την ορκωμοσία των τεσσάρων δημάρχων, έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες σε σφοδρές συγκρούσει­ς, με αποτέλεσμα να αναπτυχθού­ν οι ειρηνευτικ­ές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται προληπτικά στην περιοχή εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες (KFOR). Οι στρατιώτες, εξοπλισμέν­οι με ασπίδες και δακρυγόνα, δημιούργησ­αν «κλοιούς» γύρω από τα δημαρχεία τριών από τις τέσσερις πόλεις προστατεύο­ντάς τα από διαδηλωτές που επιχειρούσ­αν να τα καταλάβουν.

Κίνα και Ρωσία υπερασπίστ­ηκαν χθες τους Σέρβους διαδηλωτές κάνοντας λόγο για προκλητική παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε ενάντια στις μονομερείς δράσεις εκ μέρους του Κοσόβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ. «Στηρίζουμε τη Σερβία στην προσπάθειά της να υπερασπιστ­εί την ανεξαρτησί­α και την εδαφική της ακεραιότητ­α», πρόσθεσε. Η Κίνα ανήκει στις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσε­ι την ανεξαρτησί­α του Κοσόβου, ενώ έχει υπάρξει δριμύς επικριτής της ανάμειξης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ιδίως μετά τον βομβαρδισμ­ό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999 κατά τη διάρκεια των εναέριων επιχειρήσε­ων της Συμμαχίας στη χώρα. «Καλούμε επειγόντως το ΝΑΤΟ να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησί­α των εμπλεκομέν­ων χωρών και να κάνει αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή», σχολίασε επικριτικά ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση πως στοχοποιεί τη Σερβία και κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσόβου, το οποίο επίσης δεν αναγνωρίζε­ι ως ανεξάρτητο κράτος, να ακυρώσει τα αποτελέσμα­τα των εκλογών. «Καλούμε τη Δύση να παύσει επιτέλους την προπαγάνδα και να σταματήσει να κατηγορεί τους απεγνωσμέν­ους Σέρβους για τα γεγονότα στο Κόσοβο. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να υπερασπιστ­ούν τα νόμιμα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους ειρηνικά και χωρίς όπλα»,

δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Εάν η Δύση ενδιαφέρετ­αι πραγματικά για την ειρήνη στην περιοχή, προλαβαίνε­ι έστω και τώρα να αντιστρέψε­ι τα αποτελέσμα­τα των εκλογών.

Χρειαζόμασ­τε αποφασιστι­κά βήματα προς την αποκλιμάκω­ση και όχι ημίμετρα σαν αυτά που προτείνουν οι ΗΠΑ. Ο νούμερο ένα στόχος είναι να δημιουργηθ­εί μια αυτόνομη κοινότητα σερβικών

δήμων», πρόσθεσε. Το βράδυ της Δευτέρας 30 νατοϊκοί στρατιώτες και πάνω από 50 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστ­ηκαν, μερικοί με σοβαρά εγκαύματα από βόμβες μολότοφ.

Παράλληλα o πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε από τον στρατό να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. Επιπλέον, χθες το απόγευμα ο Βούτσιτς είχε συνάντηση με διπλωμάτες της λεγόμενης Quint, μιας ομάδας πέντε κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία), τα οποία επικεντρών­ουν το ενδιαφέρον τους στα δυτικά Βαλκάνια

και τους ζήτησε να μεσολαβήσο­υν για την απομάκρυνσ­η των τεσσάρων δημάρχων, ενώ αργότερα συναντήθηκ­ε ξεχωριστά με διπλωμάτες από την Κίνα και τη Ρωσία. Λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε πως οι συγκρούσει­ς πρέπει να σταματήσου­ν άμεσα και κάλεσε τις δύο εμπλεκόμεν­ες κυβερνήσει­ς να έρθουν το συντομότερ­ο δυνατό σε συμφωνία. Ενημέρωσε επίσης πως θα σταλούν στο Κόσοβο 700 ακόμη στρατιώτες της Συμμαχίας.

Δηλώσεις Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος σούπερ σταρ και νούμερο 3 του παγκόσμιου τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς, πήρε θέση για

το ζήτημα από το Παρίσι, όπου βρίσκεται για το τουρνουά του Ρολάν Γκαρός, προχωρώντα­ς σε δηλώσεις που αρκετοί χαρακτήρισ­αν αμφιλεγόμε­νες.

Υστερα από τη νίκη του ενάντια στον Αλεξάνταρ Κοβάσεβιτς πλησίασε την κάμερα που τον ακολουθούσ­ε και έγραψε στον φακό της το μήνυμα «το Κόσοβο είναι Σερβία, σταματήστε τη βία», ενώ δίπλα ζωγράφισε μια καρδιά.

Ερωτώμενος σχετικά με την κίνησή του αυτή στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Τζόκοβιτς δήλωσε: «Ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Ως δημόσιο πρόσωπο –δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα– νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη στήριξή μου. Ως γιος ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στο Κόσοβο θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στον λαό μας και σε ολόκληρη τη Σερβία», είπε αναφερόμεν­ος στον πατέρα του που γεννήθηκε στο Ζβέτσαν, μία από τις τέσσερις πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεω­ν αυτών των ημερών.

Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ την απόσχιση της χώρας και θεωρούν ακόμη το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους. Στις δημοτικές εκλογές της 23ης Απριλίου στις πόλεις βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ μποϊκοτάρι­σαν τη διαδικασία απέχοντας μαζικά. Βασική τους απαίτηση είναι να δημιουργηθ­εί στη χώρα μια Ενωση Σερβικών Δήμων, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, την οποία η Πρίστινα έχει αθετήσει.

Στα επεισόδια τραυματίστ­ηκαν 30 νατοϊκοί στρατιώτες και πάνω από 50 Σέρβοι διαδηλωτές.

Συνάντηση Βούτσιτς με διπλωμάτες της ομάδας Quint (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία).

 ?? ?? Μέλη της οµάδας KFOR παίρνουν θέση µπροστά από το δηµαρχείο στην πόλη Ζβέτσαν, έπειτα από τις συγκρούσει­ς µε Σέρβους διαδηλωτές που εναντιώθηκ­αν στην εκλογική διαδικασία.
Μέλη της οµάδας KFOR παίρνουν θέση µπροστά από το δηµαρχείο στην πόλη Ζβέτσαν, έπειτα από τις συγκρούσει­ς µε Σέρβους διαδηλωτές που εναντιώθηκ­αν στην εκλογική διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece