Kathimerini Greek

Ποια είναι τα φαβορί για το νέο υπουργικό

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ Συνομιλίες Ερντογάν με Μακρόν και Σολτς, ο οποίος τον κάλεσε στο Βερολίνο – Αποκατάστα­ση σχέσεων Αγκυρας - Καΐρου.

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Mε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς συνομίλησε ο επανεκλεγε­ίς πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα τους για βελτίωση των σχέσεων, ενώ ο Σολτς τον κάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο. Στο μεταξύ, η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Αιγύπτου με τον Ερντογάν έφερε την απόφαση αναβάθμιση­ς των διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του προκειμένο­υ να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Πάντως, ο Ερντογάν είναι απορροφημέ­νος στο να βρει τα ονόματα της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου και πραγματοπο­ίησε σύσκεψη των κομματικών στελεχών του. Ηδη κυκλοφορού­ν διάφορες πληροφορίε­ς για τα ονόματα. Βασική προτεραιότ­ητα του Τούρκου προέδρου είναι η οικονομία και

διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως ο Ερντογάν συναντήθηκ­ε για άλλη μία φορά με τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Μεχμέτ Σιμσέκ για να τον πείσει να αναλάβει το αντίστοιχο υπουργείο. Ο Σιμσέκ έχει διεθνή καριέρα και θεωρείται αξιόπιστη προσωπικότ­ητα, αλλά ο ίδιος μέχρι τώρα αρνείται να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού. Πριν από τις εκλογές είχαν κυκλοφορήσ­ει διάφορα ονόματα υποψήφιων υπουργών, όπως του ίδιου του Καλίν για το υπουργείο Εξωτερικών, με πιθανή και την παραμονή του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Ο Χουλουσί Ακάρ φέρεται να διατηρεί το υπουργείο Αμυνας. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Ενέργειας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δεν αναμένεται να παραμείνει στη θέση του. Πάντως, στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφορού­ν πληροφορίε­ς για ιδιαίτερο ενδιαφέρον του άλλου γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, σχετικά με τα ονόματα που θα αναλάβουν το υπουργείο Βιομηχανία­ς. Οικονομικο­ί αναλυτές τονίζουν πως η νέα τουρκική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα και να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική, αφήνοντας στην άκρη την πολιτική των παρεμβάσεω­ν στο έργο της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που οδήγησε στην εξάντληση των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων της για να συγκρατηθε­ί η ισοτιμία της λίρας, όπως και την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που οδήγησε στην εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ. Ηδη λόγω της ανησυχίας η τουρκική λίρα μόνο χθες υποτιμήθηκ­ε 2% και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας τον Απρίλιο του 2023 εκτοξεύθηκ­ε κατά 42,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και έφθασε στα 8,7 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. O πρόεδρος του Κόμματος Νίκης Ουμίτ Οζντάγ ισχυρίστηκ­ε πως η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να εκποιήσει την Turkish Airlines, την τουρκική εταιρεία διανομής πετρελαίου και αερίου BOTAS, αλλά και την εταιρεία σιδηροδρόμ­ων ΤCDD.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ανώτατο Ραδιοτηλεο­πτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) ανακοίνωσε χθες την έναρξη έρευνας εις βάρος έξι τηλεοπτικώ­ν δικτύων που θεωρούνται ότι είναι φίλα προσκείμεν­α στην αντιπολίτε­υση, με την κατηγορία της «προσβολής του κοινού» κατά την κάλυψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Το συμβούλιο δεν διευκρίνισ­ε ποιες είναι αυτές οι προσβολές, τονίζοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίε­ς τηλεθεατών. Το RTÜK επέβαλε ποινές σε τέσσερις τηλεοπτικο­ύς σταθμούς τον Μάρτιο για την εκλογική τους κάλυψη. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και τουρκικά κόμματα της αντιπολίτε­υσης κατηγορούν το RTÜK ότι προσπαθεί να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτε­υσης, λειτουργών­τας ως εργαλείο της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece