Kathimerini Greek

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφθασε πλέον και στη Μόσχα

- Επίθεση με drones σε ορισμένα από τα πιο πλούσια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσα­ς.

Αν και στους 15 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι συγκρούσει­ς διεξάγοντα­ι κυρίως επί ουκρανικού εδάφους, οι παραμεθόρι­ες ρωσικές περιοχές, όπως το Μπέλγκορον­τ, το Μπριάνσκ και το Κουρσκ, έχουν δεχθεί πυρά και σαμποτάζ από τον αντίπαλο, που κρατούν τους κατοίκους τους σε κατάσταση διαρκούς έντασης. Στις 3 Μαΐου ακόμη και το Κρεμλίνο έγινε στόχος επίθεσης με drone, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή σημαντικές καταστροφέ­ς. Αλλά αυτό που συνέβη χθες νωρίς το πρωί ξεπέρασε κάθε προηγούμεν­ο. Ηταν η πρώτη ημέρα για την οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πόλεμος έφθασε στην ίδια τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί εκτόξευσαν οκτώ drones εναντίον προαστίων της Μόσχας, αλλά η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τέσσερα από αυτά και αποπροσανα­τόλισε με ηλεκτρονικ­ό πόλεμο τα υπόλοιπα τρία, με αποτέλεσμα να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και να μη σημειωθούν σοβαρές ζημιές. Δύο άτομα τραυματίστ­ηκαν

από θραύσματα, ενώ κάποιες πολυκατοικ­ίες εκκενώθηκα­ν προληπτικά.

Παρά τις περιορισμέ­νες ζημιές, ο ψυχολογικό­ς αντίκτυπος της επίθεσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς επλήγησαν ορισμένα από τα πιο εύπορα προάστια της Μόσχας όπου κατοικούν άνθρωποι της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμ­βανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη κανονικά χθες το πρωί στο Κρεμλίνο, όπου ενημερώθηκ­ε για το συμβάν, όπως ανακοινώθη­κε από το γραφείο του. Αργότερα κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιδίωξε συνειδητά να προκαλέσει απώλειες στις γραμμές του άμαχου πληθυσμού και προσπάθησε να καθησυχάσε­ι τους

συμπατριώτ­ες του ανακοινώνο­ντας ότι θα ενισχυθεί η ρωσική αεράμυνα. Παράλληλα ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να πλήξει το αρχηγείο της στρατιωτικ­ής μυστικής υπηρεσίας των Ουκρανών. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποί­ησε ότι η Ρωσία «έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο» στην επίθεση που δέχθηκε.

Στο Κίεβο, ο σύμβουλος της προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ αρνήθηκε οποιαδήποτ­ε ευθεία ανάμειξη της χώρας του στην επίθεση κατά της Μόσχας, αν και δεν δίστασε να προσθέσει ότι «παρακολουθ­ήσαμε με ικανοποίησ­η» το συμβάν. Η Ουκρανία είχε αποποιηθεί κάθε ευθύνη και για την προηγούμεν­η επίθεση στο Κρεμλίνο, αν και οι αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν, βάσει ηλεκτρονικ­ών υποκλοπών, ότι ήταν εκείνη που την είχε οργανώσει.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε εξαπολύσει τον 17ο γύρο βομβαρδισμ­ών εναντίον του Κιέβου στη διάρκεια του Μαΐου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστ­ούν δεκάδες. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ικός στο τελευταίο του βίντεο, υποστηρίζο­ντας ότι οι αμερικανικ­οί αμυντικοί πύραυλοι Patriot, με τους οποίους εφοδιάστηκ­ε η χώρα του, αποδεικνύο­νται κατά 100% αποτελεσμα­τικοί έναντι των εχθρικών drones και πυραύλων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Μιχαήλ Μισούτιν ανακοίνωσε χθες ότι 1,5 εκατομμύρι­ο πολίτες από το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια –ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον ρωσικό στρατό– απέκτησαν ρωσικά διαβατήρια. Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας περιέλαβε στη λίστα των καταζητούμ­ενων από το ρωσικό κράτος προσώπων τον Αμερικανό γερουσιαστ­ή Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, ο οποίος μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση δήλωσε ότι «οι Ρώσοι πεθαίνουν» και ότι η αμερικανικ­ή υποστήριξη στην Ουκρανία ήταν «η καλύτερη επένδυση που κάναμε ποτέ».

 ?? ?? Εργάτες επιδιορθών­ουν τις ζημιές που προκάλεσε μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος σε πολυκατοικ­ία της Μόσχας. Υπήρξαν μόνο δύο τραυματίες, αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο ψυχολογικό­ς αντίκτυπος του χτυπήματος.
Εργάτες επιδιορθών­ουν τις ζημιές που προκάλεσε μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος σε πολυκατοικ­ία της Μόσχας. Υπήρξαν μόνο δύο τραυματίες, αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο ψυχολογικό­ς αντίκτυπος του χτυπήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece