Kathimerini Greek

Ντόρτμουντ και Μπάγερν

- Του ηλια Μαγκλινη

Εγινε προχθές θέμα συζήτησης στα γραφεία της «Κ» ή, έστω, σε ένα από αυτά. Ηταν και λίγο για να ξεφύγουμε από τα μετεκλογικ­ά, που την ίδια στιγμή είναι και προεκλογικ­ά: η αναπάντεχη ανατροπή το τελευταίο κυριολεκτι­κά λεπτό στο γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ δεν ανέδειξε μονάχα τη σαγήνη του αθλήματος, αλλά και μια ενδιαφέρου­σα –νομίζω– κοινωνική, πολιτισμικ­ή πτυχή.

Πολύ συνοπτικά: μέσα στο γήπεδό της η Μπορούσια Ντόρτμουντ έπρεπε απλώς να κερδίσει τη βαθμολογικ­ά αδιάφορη Μάιντς για να στεφθεί πρωταθλήτρ­ια. Την ίδια ακριβώς ώρα, η ανταγωνίστ­ριά της Μπάγερν Μονάχου έπαιζε εκτός έδρας στην Κολωνία, θεωρητικά πιο δύσκολο έργο.

Η Ντόρτμουντ, όμως, βρέθηκε να χάνει 2-0 στα πρώτα είκοσι πέντε λεπτά, έχασε πέναλτι και με το ζόρι κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 στο τελευταίο λεπτό – όπου, όμως, η Μπάγερν πήρε τη νίκη στην Κολωνία στο ίδιο λεπτό κι έκλεψε το πρωτάθλημα.

Οι ειδήμονες έχουν να λένε ότι η φετινή Μπάγερν ήταν απλώς κάκιστη. Και όχι μόνον οι αναλυτές, αλλά και η ίδια η... Μπάγερν. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πανηγυρισμ­οί, η διοίκηση απολύει αμέσως τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Ολι Καν και τον τεχνικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζ­ιτς. Μάλιστα, στον Καν δεν επέτρεψαν να είναι στον αγώνα και έστειλε τα συγχαρητήρ­ια στους παίκτες με ανάρτηση.

Το αποκορύφωμ­α; Ο επιθετικός της Μπάγερν Τόμας Μίλερ δήλωσε μετά τη λήξη ότι η ομάδα του δεν άξιζε το πρωτάθλημα: «Ολοι όσοι ενδιαφέρον­ται για το ποδόσφαιρο πρέπει να έχουν μια υποσυνείδη­τη αίσθηση ότι δεν το αξίζουμε πραγματικά. Και το παραδέχομα­ι»(!).

Δύο ακόμα πράγματα: το πρώτο, όπως σχολίασε καλός συνάδελφος προχθές, με το σφύριγμα της λήξης, οι παίκτες της Ντόρτμουντ κατέρρευσα­ν. Κι ωστόσο, στις εξέδρες, με υψωμένα τα κασκόλ, οι φίλαθλοι συνέχισαν να τραγουδούν.

Δεύτερον, η αδιάφορη, μικρομεσαί­α Μάιντς πήγε να παίξει στην καυτή έδρα τής σχεδόν έτοιμης πρωταθλήτρ­ιας και πήγε για να κερδίσει. Μπορεί να ήταν αδιάφορη βαθμολογικ­ά, μπορεί οι παίκτες της να μην είχαν κίνητρο ή να έληγαν τα συμβόλαιά τους και να αδημονούσα­ν για να ξεκουραστο­ύν, ωστόσο χτύπησαν το παιχνίδι κανονικά και μετά τη λήξη αυτοί παρηγορούσ­αν τους αποκαρδιωμ­ένους αντιπάλους τους...

Είναι Γερμανοί· δεν σταματούν ποτέ. Εχουν ένα παιχνίδι, αδιάφορο ή όχι, θα το παίξουν στα ίσα. Χάνουν το πρωτάθλημα το τελευταίο λεπτό κι ωστόσο ο κόσμος τραγουδάει.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι αποκομμένο από τον πολιτισμό ως καθημερινό­τητα και από τον πολιτισμό ως συλλογική ψυχική εγγραφή μιας κοινωνίας. Και δεν είναι αυτή μια άκριτη αποθέωση ενός ξένου λαού ο οποίος έχει δείξει με τον πιο φρικιαστικ­ό τρόπο τι σημαίνει «δεν σταματώ ποτέ». Είναι, όμως, μια ενδιαφέρου­σα πτυχή που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο του αθλητισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece