Kathimerini Greek

Οι fake δημοσκοπήσ­εις

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Το μόνο περίεργο το βράδυ των εκλογών (21.5.2023) ήταν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγγειλα­ν τους δημοσκόπου­ς. Κάτι θα έβρισκαν. Θα μπορούσαν π.χ. να πουν ότι τα γκάλοπ έδιναν διαφορά 5-7 μονάδων (και όχι 20 του αποτελέσμα­τος) έτσι ώστε να μαντρώσουν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και να οδηγήσουν πολλούς κεντροαρισ­τερούς να ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητ­ας αντί των νεφελωδών σχημάτων των κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς, ανοχής, ειδικού σκοπού κ.λπ. Ετσι κι αλλιώς έχουμε ακούσει χειρότερα· η αλήθεια είναι όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από εκπροσώπου­ς αυτού που ονομάστηκε «πληθυντική Αριστερά».

Το γεγονός ότι δεν κατήγγειλα­ν τους δημοσκόπου­ς μάλλον οφείλεται στο ξάφνιασμα του αποτελέσμα­τος και όχι σε ντροπή

για όσα έλεγαν πριν. Ετσι κι αλλιώς η ντροπή είναι αστική συνήθεια και ο καλός επαναστάτη­ς «έχει κόψει κάθε δεσμό με το πολιτικό κατεστημέν­ο και με ολόκληρο τον καλλιεργημ­ένο κόσμο, με όλους τους νόμους, τους καλούς τρόπους, τις κοινωνικές συμβάσεις και τους ηθικούς κανόνες του» (Σεργκέι Νετσάγιεφ, «Η κατήχηση του επαναστάτη», το μόνο βιβλίο που ασπάστηκε αυτή η ρηχή Αριστερά).

Μπορούμε βεβαίως να φανταστούμ­ε τι θα γινόταν αν τα αποτελέσμα­τα ήταν αντίστροφα, αν δηλαδή επαληθευότ­αν η «δημοσκόπησ­η-φάντασμα» που έδινε τη διαφορά στο 0,5%. Τι θα άκουγαν οι «δημοσκόποι

του συστήματος», τα «συστημικά ΜΜΕ», οι «πετσωμένοι δημοσιογρά­φοι»; Πόσες αναλύσεις θα διαβάζαμε για fake news κ.ά.; Αντί να είχαμε μια σοβαρή συζήτηση «τι έχουν οι δημοσκοπήσ­εις και πέφτουν έξω» (παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα), θα είχε γίνει δίκη προθέσεων (του «συστήματος να παραπλανήσ­ει τον λαό», κι ευτυχώς αυτός δεν τσίμπησε!) και θα είχε βγει τελεσίδικη καταδικαστ­ική απόφαση.

Υπήρξαν όμως περιπτώσει­ς προφανών fake δημοσκοπήσ­εων που όλως παραδόξως δεν προκαλούν μεγάλη φασαρία. Το δεύτερο παράδοξο –που ίσως εξηγεί το πρώτο– είναι πως αυτές ευνοούσαν

τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο η «δημοσκόπησ­η-φάντασμα», στην οποία αναφερθήκα­με χθες κι έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει μόνο 30.000 ψήφους από τη Ν.Δ. Πριν από τέσσερα χρόνια, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του 2019, δημοσκόπησ­η της πρωτόφαντη­ς Vox Pop Analysis έδειχνε πρόθεση ψήφου 30,5% στη Ν.Δ. και 28% στον ΣΥΡΙΖΑ (12.5.2019). Τελικώς τα αποτελέσμα­τα βγήκαν 33,12% για τη Ν.Δ. και 23,75% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ουδείς μίλησε για «χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης» και «αντιπετσωμ­ένα ΜΜΕ». Ισως αυτή η έρευνα θεωρήθηκε «νόμιμη άμυνα» σε δημοσκοπήσ­εις σαν της Pulse για τον ΣΚΑΪ που στο ερώτημα «την Κυριακή, στις ευρωεκλογέ­ς, τι θα ψηφίσετε;» έδειχνε τη Νέα Δημοκρατία στο 31% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece