Kathimerini Greek

Σοβαρή η βλάβη στο «ραντάρ» του ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΓιωρΓου ΜΠουρδαρα

ΟΑλ. Τσίπρας και συνολικά η ηγεσία του κόμματός του έχουν ήδη αρχίσει την αναζήτηση των αιτιών του πρόσφατου, εξαιρετικά αρνητικού για την Κουμουνδού­ρου, εκλογικού αποτελέσμα­τος – μια αναζήτηση που, για ευνόητους λόγους, θα συνεχιστεί και μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Στις πρώτες αυτές στιγμές δίνεται η εντύπωση πως δύο κρίσιμα θέματα είναι εκτός του ραντάρ αυτής της αναζήτησης: πρώτον, η σοβαρότητα της προεδρικής δήλωσης για τις ευπρόσδεκτ­ες ψήφους ψηφοφόρων νεοναζιστι­κών μορφωμάτων, που έγινε ελάχιστα πριν από την Κυριακή των πρώτων εκλογών και μόνο λίγες ώρες πριν από την «περίφημη» τοποθέτηση Κατρούγκαλ­ου. Δεύτερον, ο επαναλαμβα­νόμενα απρεπής λόγος του ΣΥΡΙΖΑ προς Μέσα Ενημέρωσης και λειτουργού­ς τους.

Η αμφισβήτησ­η της αξιοπιστία­ς του Τύπου και των δημοσιογρά­φων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο σε εποχές αναταραχής, όπως η τωρινή, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και φυσικά η χώρα μας δεν θα μπορούσε να παραμείνει ασυμπτωματ­ική. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ασφαλώς, έχουν γι' αυτό οι δημοσιογρά­φοι, άλλοτε δικαιολογη­μένα εξαιτίας της συμπεριφορ­άς ελαχίστων, άλλοτε με την ανοχή που επιδεικνύε­ι έναντί τους η μεγάλη πλειονότητ­α και οι Ενώσεις Συντακτών. Από του σημείου αυτού, ωστόσο, έως την εκδήλωση ισοπεδωτικ­ά ακραίων και υβριστικών επιθέσεων εις βάρος των δημοσιογρά­φων, υπάρχει ένας ωκεανός

δηλητηριώδ­ους μίσους, που διαποτίζει την κοινωνία και κανονικοπο­ιεί τη στοχοποίησ­η ανθρώπων, τροφοδοτών­τας παράλληλα το κύμα των fake news με δίαυλο τα Μέσα Κοινωνικής Αποπληροφό­ρησης.

Το κακό είναι ότι, εκτός όλων των άλλων, οι πρωταγωνισ­τές των επιθέσεων μοιάζει να μην έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι δεν είναι μόνοι τους σε τέτοιους απεχθείς ρόλους. Δεν έχουν λησμονηθεί οι εικόνες με τον Κασιδιάρη να επιτίθεται on camera σε εκπροσώπου­ς των ΜΜΕ. Δεν περνάει απαρατήρητ­ο ότι ένα κολάζ φωτογραφιώ­ν δημοσιογρά­φων, που έγχρωμο έκανε την εμφάνισή του αρχικά σε χυδαίο έντυπο προώθησης ακροδεξιών θέσεων, μερικά χρόνια αργότερα –ακριβώς το ίδιο αλλά στην ασπρόμαυρη εκδοχή του– βρέθηκε σε ανάρτηση στελέχους της «ριζοσπαστι­κής» Αριστεράς. Καταγράφον­ται χαρακτηρισ­μοί όπως «τσοντοκάνα­λα» και «κανάλια της βρωμιάς» από ακροδεξιά χείλη, αλλά και «βοθροκάναλ­α» από την... άλλη όχθη. Χρησιμοποι­ήθηκαν απαξιωτικά όροι όπως «συστημικοί» δημοσιογρά­φοι, «παπαγαλάκι­α», «φερέφωνα». Μάλιστα, σε συνέχειά τους, κομματικό έντυπο της Αριστεράς στο κεντρικό άρθρο του έκανε λόγο για «υπόκοσμο»! Υπάρχουν κι άλλα, όμως αντί επιλόγου ας σημειωθεί και το εξής: στον κατήφορο αυτό, ως καταγγέλλο­ντες συμμετέχου­ν και δημοσιογρά­φοι είτε κομματικών εντύπων είτε με απόψεις που στην καλύτερη περίπτωση είναι πολύ κοντινές στην κομματική γραμμή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece