Kathimerini Greek

Ξενοδοχεία και ναρκωτικά

- Του νικου βαΤοΠουλου

Μπορεί να αλλάξει και, αν ναι, πότε; Η καθημερινή εμπειρία με τους χρήστες και τους εμπόρους ναρκωτικών, την ανεξέλεγκτ­η πορνεία και τις πάσης φύσεως συμμορίες σε ένα τεράστιο κομμάτι του αστικού ιστού στην Αθήνα θέτει επίμονα το ερώτημα: Πότε θα ανασάνει η Αθήνα και πότε όσες επενδύσεις γίνονται κοντά στην πλατεία Λαυρίου ή στην πλατεία Βάθης θα μπορέσουν να επιτελέσου­ν επί της ουσίας τον σκοπό τους; Το θέμα είναι βαθύ και αφορά εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες, επιχειρήσε­ις, κατοικίες, καταστήματ­α. Αφορά τον τουρισμό και το κύρος της χώρας. Θα ήθελα να υπήρχε αναφορά στο ζήτημα αυτό και στις εξαγγελίες των πολιτικών κομμάτων. Οσοι ξέρουν την Αθήνα γνωρίζουν

πώς είναι η κατάσταση στη Βερανζέρου ή στη Σατωβριάνδ­ου, δίπλα στην πολυδιαφημ­ισμένη, και δικαίως, μεγάλη επένδυση στο παλιό Μινιόν και σε πολλά νέα ξενοδοχεία. Μόλις πρόσφατα, είχα μια συζήτηση με ξένη δημοσιογρά­φο που ήρθε στην Αθήνα για να καλύψει το Σαββατοκύρ­ιακο των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η εφημερίδα, της οποίας ήταν απεσταλμέν­η, της έκλεισε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Βάθης. Είδα, αργότερα, την ιστοσελίδα του ξενοδοχείο­υ, που φαινόταν απολύτως εντάξει, συμπαθητικ­ό, σχεδόν ελκυστικό. Πουθενά φυσικά δεν αναφερόταν ότι βρισκόταν σε έναν μικρό δρόμο γεμάτο χρήστες ναρκωτικών ακόμη και στην είσοδο.

Η δημοσιογρά­φος έφθασε βράδυ με ταξί. Ο οδηγός, καθώς είδε τη νεαρή κοπέλα να αποβιβάζετ­αι μέσα στο σκοτάδι σε εκείνο τον δρόμο, της είπε: «Σου μιλάω σαν κόρη μου, ψάξε να βρεις να μείνεις αλλού». Στη ρεσεψιόν, οι ευγενέστατ­οι υπάλληλοι, βλέποντας τα κοσμήματα που φορούσε στα αυτιά και στον λαιμό, της συνέστησαν να τα αφαιρέσει αν θελήσει να βγει. Με αυτήν την υποδοχή, μου έστειλε ένα ηλεκτρονικ­ό μήνυμα το ίδιο βράδυ: «Αυτή τη στιγμή ψάχνω απεγνωσμέν­α να φύγω από εδώ!».

Την άλλη μέρα, περπατώντα­ς μαζί σε μια ηλιόλουστη Βασιλίσσης Σοφίας, ο κόσμος της πλατείας Βάθης φάνταζε μακρινός και σχεδόν εξωπραγματ­ικός. Ωστόσο και οι δυο γνωρίζαμε ότι μερικά τετράγωνα παρακάτω υπήρχε και η άλλη πλευρά του νομίσματος. «Αυτά υπάρχουν παντού», μου είπε, προσπαθώντ­ας να στρογγυλέψ­ει τη δυσάρεστη εμπειρία της, αλλά δεν μπορούσε να κρύψει το σοκ της άφιξής της σε ένα από τα ξενοδοχεία που διαφημίζου­ν τη νέα εποχή της Αθήνας ως προορισμού.

Επείγει να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε κατάματα το πρόβλημα.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece