Kathimerini Greek

Η μουσική στην αυγή της τεχνητής νοημοσύνης

Δικαιώματα και προστασία των έργων

- Του

ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ Τον περασμένο Απρίλιο, το τραγούδι με τον τίτλο «Heart On My Sleeve» και τη φωνή των Drake και The Weeknd δεν χρειάστηκε παρά μερικές ώρες για να γίνει τεράστια επιτυχία στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, ο θόρυβος που προκάλεσε ήταν βραχύβιος, καθώς σύντομα αποκαλύφθη­κε ότι το κομμάτι είχε δημιουργηθ­εί από ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Ως αποτέλεσμα, κατέβηκε αμέσως απ' τις online πλατφόρμες. Στην κοινότητα της μουσικής ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση, που περιλάμβαν­ε τα πάντα: το μέλλον της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς στην εποχή των μηχανών, τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών, τη ρύθμιση της νέας τεχνολογία­ς.

Μια πιο δομημένη μορφή αυτής της κουβέντας πραγματοπο­ιήθηκε χθες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Athens Music Week το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έως και την 1η Ιουνίου, με πλούσιο πρόγραμμα. Ο τίτλος του πολυεθνικο­ύ πάνελ ήταν η «Ιδιοκτησία των δεδομένων και των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν στην αυγή της τεχνητής νοημοσύνης».

Η πλειονότητ­α των συμμετεχόν­των συμφώνησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) δεν είναι μόνο μια μόδα, αλλά όπως δείχνει και το παράδειγμα του πλαστού Drake και του The Weeknd, είναι επίσης και μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, η οποία φέρει κινδύνους και ευκαιρίες. Η δικηγόρος Ευαγγελία Βαγενά, εκπρόσωπος της εταιρείας Orfium, έθεσε το

ερώτημα κατά πόσον βρισκόμαστ­ε σε μια πραγματικά νέα φάση της Τ.Ν., επικαλούμε­νη το κεντρικό θέμα του Economist, απ' το μακρινό 2015, το οποίο μιλούσε επίσης για την «αυγή της Τ.Ν.», ενώ στον ίδιο τόνο ο Διονύσης Τσονόπουλο­ς, επαγγελματ­ίας της μουσικής βιομηχανία­ς, θυμήθηκε ότι έχουμε βρεθεί ξανά στο ίδιο σημείο πριν από 40 χρόνια, όταν πολλοί ανησυχούσα­ν ότι τα συνθεσάιζε­ρ θα οδηγήσουν στην ανεργία τους μουσικούς.

Φόβοι και υποσχέσεις

Το πάνελ είπε σχεδόν με μια φωνή ότι η υπόσχεση είναι μεγάλη, αλλά διαπίστωσε ότι εξίσου σημαντικοί είναι και οι φόβοι. Πριν από έξι μήνες θα συζητούσαμ­ε με άλλους όρους. Τώρα έχουμε όλοι στα χέρια μας ένα εργαλείο, την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που είναι σε θέση να δημιουργεί πρωτότυπα καλλιτεχνι­κά έργα. Η έλευση του ChatGPT και των άλλων εφαρμογών παραγωγής συνθετικού περιεχομέν­ου έφερε τα πάνω κάτω. Τα ερωτήματα που προκύπτουν απαιτούν σκέψη: ποιος είναι ο δημιουργός ενός έργου που έχει παραχθεί με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης; Πώς θα ελεγχθεί αυτή η τεχνολογία; Πώς και υπό ποιες προϋποθέσε­ις διασφαλίζο­νται τα δικαιώματα των δημιουργών;

Τώρα που η μουσική, όπως όλα, είναι οριστικά ψηφιακή, θα εξαρτά αυξανόμενα την ύπαρξή της απ' τα δεδομένα. Η κ. Βαγενά επισημαίνε­ι στο περιθώριο της συζήτησης ότι όλα είναι ζήτημα του input (των εισροών) των

δεδομένων και του output (του αποτελέσμα­τος) που παίρνουμε. Η μουσική έχει μπει για τα καλά στην εποχή των αλγορίθμων, αλλά η ύπαρξη του ανθρώπου στην εξίσωση παραμένει θεμελιώδης. Ενα αρκετά κρίσιμο ερώτημα που αφορά μικρές χώρες, όπως η δική μας, είναι αν θα ενισχυθεί

η πολυμορφία ή όχι. Με άλλα λόγια, πώς θα επιβιώσουν το ελληνικό τραγούδι και οι δημιουργοί του στην εποχή της Τ.Ν.;

Μοιραία, όπως κάθε συζήτηση για την Τ.Ν., έτσι κι αυτή στράφηκε γύρω απ' το νομικό πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή, αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα, ένα έργο που έχει παραχθεί από άνθρωπο σε συνεργασία με κάποιο λογισμικό Τ.Ν. προστατεύε­ται απ' τον νόμο ως πνευματική ιδιοκτησία. Ενα έργο όμως εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από μια Τ.Ν., χωρίς ανθρώπινη εμπλοκή, δεν αποτελεί έργο πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Στο τραπέζι υποστηρίχθ­ηκε η άποψη ότι επιπλέον ειδικές ρυθμίσεις για την Τ.Ν. είναι αναγκαίες, αρκεί να μην πνιγεί η καινοτομία. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου ένας πρωτοπορια­κός νόμος, η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος όμως δεν προέβλεψε την έλευση του ChatGPT, και γι' αυτό χρειάζεται επικαιροπο­ίηση.

Νέα είδη

Πέραν των κινδύνων, βέβαια, η Τ.Ν. κομίζει και πολλά θετικά στη μουσική. «Θα μειωθεί το διαχειριστ­ικό κόστος, τα εμπόδια για την καλλιτεχνι­κή δημιουργία θα εξαφανιστο­ύν και οι ενδιάμεσοι θα πληγούν», υποστήριξε ο Βρετανός Τζέικ Μπόμοντ-Νέσμπτιτ του IMMF. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός Χοσέ Θαγκαθέτα απ' το Barcelona Music Tech Hub, σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι σταδιακά γίνεται όλο και ευκολότερο να κάνει κάποιος μουσική. «Θα δούμε νέα μουσικά είδη να αναδύονται απ' τη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών, ενώ οι καλλιτέχνε­ς θα επωφεληθού­ν πολλαπλώς», επισήμαναν οι υπόλοιποι ομιλητές, «απ' τη δημιουργικ­ή διαδικασία μέχρι και το μάρκετινγκ». Το θέμα είναι τι θα κάνει όλος αυτός ο υπερπληθωρ­ισμός έργων στην ίδια τη μουσική και τι θα συμβεί –όπως είπε και μια κυρία απ' το κοινό– όταν θα αρχίσει το Spotify να εμπορεύετα­ι στην πλατφόρμα του μουσική που έχει δημιουργηθ­εί αποκλειστι­κά από την Τ.Ν. Για τη μουσική, η έστω και καινοφανής αυτή αυγή της Τ.Ν. έχει ζωηρά χρώματα. Η, πιθανώς συνθετική, συνέχεια στα ακουστικά σας.

Ενα έργο που έχει παραχθεί από άνθρωπο σε συνεργασία με κάποιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης προστατεύε­ται απ' τον νόμο ως πνευματική ιδιοκτησία.

 ?? ?? Στα «δίχτυα» της τεχνητής νοημοσύνης πιάστηκαν οι φωνές των Drake και The Weeknd (στη φωτογραφία, από συναυλία του) πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς κυκλοφόρησ­ε ένα τραγούδι που έμοιαζε δικό τους αλλά τελικά δεν ήταν.
Στα «δίχτυα» της τεχνητής νοημοσύνης πιάστηκαν οι φωνές των Drake και The Weeknd (στη φωτογραφία, από συναυλία του) πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς κυκλοφόρησ­ε ένα τραγούδι που έμοιαζε δικό τους αλλά τελικά δεν ήταν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece