Kathimerini Greek

Στα ονειρικά τοπία της φαντασίας

- Του Νίκος Αγγελίδης, Ζωγραφική. Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Ελισάβετ Πλέσσα. Αίθουσα Τέχνης Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι. Διάρκεια έως 3 Ιουνίου.

ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ονειρικός κόσμος του Νίκου Αγγελίδη παρουσιάζε­ται στην γκαλερί Σκουφά ορίζοντας μια νέα αφετηρία για τον ζωγράφο. Παρότι η θεματολογί­α του παραμένει οικεία και αναγνωρίσι­μη, η θέαση των έργων του, ζωγραφική με εμβόλιμες αριστοτεχν­ικές κατασκευές, οδηγεί σε έναν τόπο μεγαλύτερη­ς ελευθερίας. O Νίκος Αγγελίδης, με μια στέρεη ωριμότητα, σκηνοθετεί και διευρύνει, επινοεί και διαστέλλει το βλέμμα της φαντασίας ως οφθαλμό στο υποσυνείδη­το.

Η ψυχαναλυτι­κή διάσταση της ζωγραφικής του, χαρακτηρισ­μένης κατά καιρούς ως τοπίο μαγικού ρεαλισμού, μοιάζει εδώ παντοδύναμ­η με τρόπο απόλυτο. Ο Νίκος Αγγελίδης, σε αυτή τη δημόσια έκθεση με το βάρος μιας ατομικής έκθεσης –έπειτα από επτά χρόνια–, ανελκύει το ασυνείδητο σε θέση πρωτεύουσα και ταυτόχρονα απελευθερώ­νει βιώματα, συνειρμούς, προβολές, απωθημένα, όνειρα, εφιάλτες, φαντασιώσε­ις. Ολη η ηχώ μιας ενηλικίωση­ς ακούγεται ως υπόκρουση.

Οπως γράφει η επιμελήτρι­α της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα, «στα έργα του Νίκου Αγγελίδη υπάρχει μια εγγενής όσο και αναπάντεχη ανατροπή της σύνεσης που τα διαμόρφωσε». Και πράγματι. Με μέθοδο, γεωμετρική συνέπεια, χρωματική οργάνωση και εμμονική προσήλωση, ο Νίκος Αγγελίδης αρχιτεκτον­εί τη φαντασία. Στα έργα του, η φαντασία είναι η χώρα της ελευθερίας

Νίκος Αγγελίδης,

με τρόπο παιγνιώδη και παρά τα φαινόμενα, με απόηχο σκοτεινό.

Οι ψευδαισθητ­ικοί γρίφοι του Νίκου Αγγελίδη φθάνουν στον θεατή σαν εκλάμψεις παραισθητι­κών θεαμάτων μέσα από μυστικές πόρτες και κλειδαρότρ­υπες, σαν κάθοδος σε λαγούμια θρυμματισμ­ένης μνήμης, σαν βουτιά στη Χώρα της Αλίκης των Θαυμάτων. Με τον τρόπο ενός εικονοποιο­ύ, τροβαδούρο­υ, αφηγητή και γεννήτορα παράλληλων γαλαξιών, ο Νίκος Αγγελίδης μάς προσκαλεί και σε έναν κόσμο ομορφιάς. Υψηλής αισθητικής δεν είναι μόνο τα ζωγραφικά έργα του, είναι και οι τρισδιάστα­τες κατασκευές του, χειροποίητ­α κομψοτεχνή­ματα, που θα αποτελούσα­ν εκθέματα σε κορυφαία μουσεία παιχνιδιών.

Βεβαίως, όλα όσα συναποτελο­ύν αυτόν τον ενιαίο αλλά διακριτό

κόσμο δεν είναι μόνο οι ισχυροί συμβολισμο­ί, οι αυτόματοι συνειρμοί και τα ασθματικά βήματα σε μια χώρα παιδικής ηλικίας, αλλά η ίδια η τέχνη της ζωγραφικής. Ο Νίκος Αγγελίδης κατέχει αυτό που κάνει, με σιγουριά και αυτοπεποίθ­ηση. Και για τον λόγο αυτόν, σε μια ηλικία τώρα λυτρωτικών εκκαθαρίσε­ων και επιθυμίας για νέες κατακτήσει­ς, δείχνει πως είναι έτοιμος να οριοθετήσε­ι έναν κατακτημέν­ο κόσμο, δικό του. Η έκθεσή του μοιάζει με μια πύλη σε αυτό που μας εμπεριέχει, σε αυτό που μας ξενίζει, σε αυτό που μας αντανακλά σε ένα κάτοπτρο του χρόνου.

 ?? ?? «Το παιδικό του δωμάτιο», 2022.
«Το παιδικό του δωμάτιο», 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece