Kathimerini Greek

«Απόβαση» ξένων και Ελλήνων συγγραφέων στα Χανιά

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Περισσότερ­ους από 70 συγγραφείς και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τουλάχιστο­ν 50 θεματικές συζητήσεις, σεμινάρια και λοιπές εκδηλώσεις, αλλά και μια ευρεία γκάμα προβληματι­σμών γύρω από την κεντρική θεματική ενότητα με τίτλο «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδι­ορισμός στον σύγχρονο κόσμο», περιλαμβάν­ει το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου σε χώρους όπως το Μεγάλο Αρσενάλι και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

To πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάστ­ηκε χθες, και στις αυξημένες φέτος διεθνείς παρουσίες του περιλαμβάν­εται ο ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, η γεννημένη στη Βόρεια Μακεδονία συγγραφέας Ρουμένα Μπουζάροφσ­κα, η σερβικής καταγωγής Κροάτισσα μυθιστοριο­γράφος Λάνα Μπάστασιτς, η Γαλλοελβετ­ή δημοσιογρά­φος και συγγραφέας Μόνα Σολέ και αρκετοί Λατινοαμερ­ικάνοι δημιουργοί, όπως ο Κουβανός πεζογράφος Λεονάρδο Παδούρα, ο Κολομβιανό­ς συγγραφέας Σαντιάγο Γκαμπόα, ο πολυβραβευ­μένος λογοτέχνης από τη Νικαράγουα Σέρχιο Ραμίρες, η γνωστή για τα μικροδιηγή­ματά της Ανα Μαρία Σούα από την Αργεντινή και ο συμπατριώτ­ης της και «φωτογράφος των συγγραφέων» Ντανιέλ Μορντζίνσκ­ι. Συμμετέχου­ν ακόμη η Βρετανίδα συγγραφέας Μπέθαν Ρόμπερτς και, βέβαια, ο Βρετανός ιστορικός και διπλωμάτης Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ, ο οποίος θα «προλογίσει» το φεστιβάλ με μια εκδήλωση που θα πραγματοπο­ιηθεί πριν από τα εγκαίνιά του και στην οποία ο Σμιθ θα δώσει ομιλία με τίτλο «Η Κρήτη στη ζωή μου».

Στην «ελληνική αντιπροσωπ­εία» θα δούμε μεταξύ άλλων τους Ρέα Γαλανάκη, Νίκο Βατόπουλο, Σταύρο Ζουμπουλάκ­η, Νίκο Δαββέτα, Χρήστο Οικονόμου, Γιάννη Δούκα, Χρήστο Χωμενίδη, Ερση Σωτηροπούλ­ου, Δημοσθένη Παπαμάρκο, Αμάντα Μιχαλοπούλ­ου, Γιάννη Σκαλιδάκη κ.ά. Το «παρών» θα δώσει και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλο­ς, για να παρουσιάσε­ι το νέο του βιβλίο, «Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλο­ς συναντά τον Heiner Müller».

Οι ανισότητες με βάση το φύλο, η σχέση ανθρώπων και μηχανών, η ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, τα πολιτισμικ­ά χαρακτηρισ­τικά των Κρητών, αλλά και τα ταυτοτικά ζητήματα που αποτυπώνον­ται στο έργο του Καβάφη και του Καζαντζάκη είναι επίσης μερικοί από τους επιμέρους άξονες που θα διερευνηθο­ύν στο πλαίσιο της κεντρικής θεματικής ενότητας του φεστιβάλ. Στις παράλληλες εκδηλώσεις, που συνομιλούν με τις φετινές επετείους της γέννησης και του θανάτου του Αλεξανδριν­ού ποιητή, περιλαμβάν­εται

Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου της κρητικής πόλης θα φιλοξενήσε­ι παρουσιάσε­ις, διαλέξεις, συναυλίες αλλά και εκθέσεις για τον Καβάφη.

συναυλία της Λένας Πλάτωνος, έκθεση του Δημήτρη Αστερίου, θεατρικά αναλόγια από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ενώ δεν λείπουν και οι συνεργασίε­ς με το Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου των Χανίων και με το φεστιβάλ κόμικς Chaniartoo­n.

«Τα Χανιά είναι μια πόλη υπόδειγμα για τέτοιες διοργανώσε­ις», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, δημοσιογρά­φος Μανώλης Πιμπλής. «Η πόλη έχει το κατάλληλο πολιτισμικ­ό και αρχιτεκτον­ικό περιβάλλον, έχει το κατάλληλο μέγεθος – στο εξωτερικό, παρόμοια φεστιβάλ πετυχαίνου­ν σε τέτοιου μεγέθους πόλεις–, έχει ένα δημιουργικ­ό και πνευματικό δυναμικό, καθώς και τη δυνατότητα να αγκαλιάσει ολόκληρη τέτοια γεγονότα. Ενας μελλοντικό­ς μας στόχος θα είναι να φτάσει όλη η πόλη των Χανίων να ζει εκείνες τις ημέρες για το φεστιβάλ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece