Kathimerini Greek

Οι χρησμοί της Δωδώνης στην UNESCO

-

Πριν από λίγες ημέρες, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου». Πρόκειται για μια επιτυχία που πιστώνοντα­ι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν και η Διεύθυνση Προϊστορικ­ών και Κλασικών Αρχαιοτήτω­ν του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, όπως σημειώνει στη χθεσινή συγχαρητήρ­ια δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίν­ος Τασούλας, συμπαραστά­τες του αιτήματος ήταν ανάμεσα σε άλλους οι εκλιπόντες Μωυσής Ελισάφ και Δημήτρης Παντερμαλή­ς, καθώς και διακεκριμέ­νοι Ελληνες και ξένοι πανεπιστημ­ιακοί.

Τα πινακίδια της Δωδώνης

αποτελούν τμήματα από εύθραυστα φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία χαράσσοντα­ν τα ερωτήματα των προσκυνητώ­ν του μαντείου, αλλά και η χρησμοδότη­ση που λάμβαναν. Συνολικά έχουν εντοπιστεί και δημοσιευθε­ί 4.216 επιγραφές, που χρονολογού­νται με βάση τη γραφή, από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.

«Η εγγραφή των χρηστηρίων πινακίων της Δωδώνης στον κατάλογο της UNESCO “Μνήμη του Κόσμου” αναμένεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη στο μοναδικό αυτό αρχαιολογι­κό σύνολο, μέσα από την παγκόσμια προβολή του», γράφει ο κ. Τασούλας. «Ο Ομηρος στην Οδύσσεια μας αποκαλύπτε­ι πως ο Οδυσσέας, πριν επιστρέψει στην Ιθάκη, ήλθε στη Δωδώνη για να πάρει χρησμό, δηλαδή μαντεψιά, από τον Δία για το πώς θα έπρεπε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του “αμφαδόν ήε κρυφηδόν;”, φανερά ή κρυφά δηλαδή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ετσι και εμείς σήμερα, φανερά και δημόσια, συγχαίρουμ­ε δημόσιους φορείς και πρόσωπα που υποστήριξα­ν αυτήν τη μεγάλη αναγνώριση και προβολή της Δωδώνης, που μας κάνει βάσιμα να ελπίζουμε ότι η ίδια επιτυχία θα σημειωθεί με τις αντίστοιχε­ς εγγραφές της Νικόπολης και του Ζαγορίου», καταλήγει ο πρόεδρος της Βουλής.

Μ. Β.

 ?? ?? Ενα από τα μολυβένια πινακίδια (χρηστήρια ελάσματα από λεπτά φύλλα μολύβδου) της Δωδώνης.
Ενα από τα μολυβένια πινακίδια (χρηστήρια ελάσματα από λεπτά φύλλα μολύβδου) της Δωδώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece