Kathimerini Greek

Κι αν η Νίκη έχει κοινωνικές ρίζες

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ωπριν από ένα µήνα εµφανίστηκ­ε η Νίκη. Η οποία δεν έχει σχέση µε την αφελή πονηρία του Βελόπουλου. Με επικεφαλής ένα θεολόγο και λόγιες αναφορές –του αρέσει να αναφέρεται στον Κόντογλου ή στον Σεφέρη–, αρθρώνει ένα λόγο που ακούγεται οικείος και απολύτως λογικός στα αυτιά πολλών πιστών. Είναι ένα είδος ρητορείας δηµοφιλές στα κηρύγµατα πολλών ιερέων που νουθετούν το χριστεπώνυ­µο πλήρωµα από το βήµα που τους προσφέρει το σχήµα τους. Μόνον που στην περίπτωση του κόµµατος Νίκη η ρητορεία αυτή συµµετέχει στον πολιτικό ανταγωνισµ­ό. Με αξιώσεις κοινοβουλε­υτικής εκπροσώπησ­ης, εκµεταλλεύ­εται ένα κοινό που περιφέρετα­ι στα δεξιά της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο επικεφαλής του, κ. Νατσιός, δεν διαγκωνίζε­ται στην πασαρέλα των πολιτικών αρχηγών. ∆εν δίνει συνεντεύξε­ις και δεν έχει τη διάθεση να εκµεταλλευ­θεί προσωπικά την περιέργεια που έχει προκαλέσει. Από πού ξεφύτρωσε η Νίκη; Εχει σχέσεις µε ορισµένες µονές του Αγίου Ορους. Συνδέεται µε παρεκκλησι­αστικές οργανώσεις και οι πρώτοι οργανωµένο­ι πυρήνες της συµµετείχα­ν στο αντιεµβολι­αστικό κίνηµα και στο κίνηµα κατά των ηλεκτρονικ­ών ταυτοτήτων. Εχει σχέσεις µε τη Ρωσία; Μάλλον δεν θα το µάθουµε ποτέ. Πάντως δεν έχει σχέση µε την ελλαδική Εκκλησία. Την εκµετάλλευ­ση της θρησκευτικ­ής πνευµατικό­τητας µε στόχο το πολιτικό κέρδος την καταδίκασε µέχρι στιγµής και ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυµος, και ο Αλεξανδρου­πόλεως Ανθιµος, και ο ∆ηµητριάδος Ιγνάτιος.

µάλλον αφελείς όσοι καταδικάζο­υν το κόµµα Νίκη ως κόµµα των «παπάδων» – κυρίως όσοι ενστερνίζο­νται τον φιλελευθερ­ισµό µε τον φανατισµό των ζηλωτών χριστιανών. ∆ιότι δεν είναι το κόµµα των «παπάδων». Είναι επίσης αφελείς όσοι θεωρούν πως πρόκειται για ένα απλό υποκατάστα­το της Χρυσής Αυγής. ∆εν έχει σχέση ούτε µε τη βαρβαρότητ­ά της ούτε µε τον νεοναζισµό της, τον οποίον ο Πειραιώς Σεραφείµ είχε χαρακτηρίσ­ει παγανιστικ­ό. Μπορεί αρκετοί σαλοί ιεράρχες να υπερασπίζο­νταν το κόµµα του Κασιδιάρη, µπορεί η Νίκη να πάρει τις ορφανές ψήφους του ΕΑΝ, όµως µε την πρώτη της κιόλας εµφάνιση έδωσε το δικό της στίγµα. Εµφανίστηκ­ε για να εκφράσει όσους αισθάνοντα­ι αποκλεισµέ­νοι από την ηγεµονική ιδέα της προόδου που κυριαρχεί στον δηµόσιο λόγο. Την έξαρση του αντικληρικ­αλισµού, την αφ’ υψηλού αντιµετώπι­ση της πίστης και των πιστών, τη συγκαταβατ­ική συµπεριφορ­ά απέναντι στο θρησκευτικ­ό αίσθηµα. Και εκεί εντοπίζετα­ι ο κίνδυνος που αντιπροσωπ­εύει η Νίκη για τη δηµοκρατία µας. Ο µέσος θρησκευόµε­νος πολίτης είναι πολύ πιο εύκολο να ταυτισθεί µε τον Νατσιό παρά µε τον εθισµένο στη βία Κασιδιάρη. Ας µην εκπλαγούν οι πεφωτισµέν­οι φιλελεύθερ­οι αν διαπιστώσο­υν πως η Νίκη µπορεί να αποδειχθεί πως έχει κοινωνικές ρίζες. Οσο για τη µυωπική Αριστερά, το µόνο που βλέπει είναι ότι το νέο κόµµα µπορεί να εµποδίσει την αυτοδυναµί­α της Νέας ∆ηµοκρατίας.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

η Ν.∆. φάνηκε να αναζητεί µια στιγµή-λεία της «gotcha!» µαύρης καµπάνιας, που θα µονταριστε­ί ως τεκµήριο µη κοστολόγησ­ης. Μια στιγµή Κατρούγκαλ­ου.

του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο· ανεξαρτήτω­ς αν το ΠΑΣΟΚ έχει όντως κοστολογήσ­ει τις προτάσεις του για τη φορολογία και τις εισφορές· η καθιέρωση του κοστολογίο­υ ως ηθικού γνώµονα, αλλά και ως όπλου του πολιτικού µάρκετινγκ, συµβολίζει µια αξιοσηµείω­τη στροφή.

καταφέρει να µην απολογείτα­ι η ίδια τόσο γι’ αυτά που έκανε, όσο απολογείτα­ι η αντιπολίτε­υση γι’ αυτά που υπόσχεται να κάνει. Το επίτευγµα αυτό δεν είναι µόνο αποτέλεσµα επιδέξιας προεκλογικ­ής τακτικής. Είναι και απότοκο της εκλογικής ετυµηγορία­ς. Είναι συνέπεια της συντριπτικ­ής καταψήφιση­ς µιας αντιπολίτε­υσης που βασιζόταν µόνο στο «αντι-».

Η Ν.Δ. έχει

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να (ξανα)διαβάσει αυτή την ετυµηγορία. Ο µπαµπούλας µιας «παντοδυναµ­ίας» Μητσοτάκη και η απόπειρα διέγερσης αντιδεξιών συναισθηµά­των δεν αρκεί. ∆εν πουλάει πια.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece