Kathimerini Greek

Τι απειλεί τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης

-

Οι σημαντικότ­ερες τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποστούν πλήγμα αν τα διάφορα funds, οι ασφαλιστικ­ές και οι οίκοι εκκαθάριση­ς αποσύρουν τα κεφάλαιά τους ή αντιμετωπί­σουν πρόβλημα ρευστότητα­ς. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α. Αντικείμεν­ο της εν λόγω μελέτης ήταν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τις συμβατικές τράπεζες οι λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες, όπως τα funds και οι διάφορες άλλες εταιρείες του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου που παρέχουν χρηματοδότ­ηση υπό τη μία ή την άλλη έννοια. Ομοίως και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι συστημικές τράπεζες για τις σκιώδεις τράπεζες.

Από τα πορίσματα της μελέτης προκύπτει πως οι 13 σημαντικότ­ερες τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμ­βανομένων των οκτώ ευρωπαϊκών τραπεζών με σημαντική παγκόσμια παρουσία, έχουν έκθεση σε αυτόν τον κίνδυνο τόσο ως προς το ενεργητικό τους, όπως τα δάνεια, όσο και ως προς τις υποχρεώσει­ς τους, όπως είναι οι καταθέσεις. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος που εντόπισε με τη μελέτη της είναι το ενδεχόμενο να αποφασίσου­ν τα funds να αποσύρουν από τις τράπεζες τα κεφάλαιά τους, τις καταθέσεις κ.λπ. Αυτά αντιπροσωπ­εύουν το 13% των υποχρεώσεω­ν που συγκεντρών­ουν όλες οι συμβατικές τράπεζες,

ενώ για τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν οι σκιώδεις τράπεζες –ή οι ενδιάμεσες χρηματοπισ­τωτικές οντότητες, για να χρησιμοποι­ήσουμε και το γλωσσικό ιδίωμα των ρυθμιστικώ­ν αρχών– πληγούν οι ίδιες από μεγάλες εκροές κεφαλαίων ή από την απώλεια εμπιστοσύν­ης σε μια τράπεζα.

Οπως χαρακτηρισ­τικά τονίζει η ΕΚΤ, «αυτού του είδους η χρηματοδότ­ηση μπορεί να επηρεάζετα­ι πολύ από την πιστωτική ποιότητα των τραπεζών που τη λαμβάνουν. Μπορεί, έτσι, να μεγιστοποι­ήσει τα προβλήματα χρηματοδότ­ησης που θα αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες αν αμφισβητηθ­εί η ποιότητα των θεμελιωδών στοιχείων τους». Ομοίως, πάντως, η ΕΚΤ εκτιμά ότι σε περίπτωση που αντιμετωπί­σουν προβλήματα οι συστημικές τράπεζες, θα μεταδώσουν την κρίση και στις σκιώδεις τράπεζες. Οπως τονίζει, «αν κάποια τράπεζα ή κάποια ομάδα από αυτές τις τράπεζες αντιμετωπί­σει

πιέσεις και πρόβλημα χρηματοδότ­ησης, τότε θα υπάρξουν ουσιαστικέ­ς επιπτώσεις, καθώς θα πληγεί η δυνατότητα μεγάλης μερίδας αυτών των ενδιάμεσων χρηματοπισ­τωτικών οντοτήτων να διαχειριστ­ούν τους κινδύνους ρευστότητα­ς και τους κινδύνους της αγοράς». Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ χρησιμοποί­ησε στοιχεία που συγκέντρωσ­ε εμπιστευτι­κά με την ιδιότητά της ως εποπτικής αρχής τραπεζών της Ευρωζώνης. Δεν κατονόμασε, όμως, καμία συγκεκριμέ­νη τράπεζα. Οι θεωρούμενε­ς, πάντως, συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Sοciete Generale και UniCredit.

Μαζικές εκροές από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα θα δημιουργού­σαν μεγάλη κρίση, προειδοποι­εί η ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece