Kathimerini Greek

Μέχρι τα μεσάνυχτα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

-

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για περισσότερ­ους από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Η αποστολή των δικαιολογη­τικών ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες θα γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% του κρατικού δανείου. Ετσι λοιπόν σήμερα οι υπόχρεοι θα πρέπει: 1. Να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες για τα ακίνητά τους ανέρχεται σε 2,268 δισ. ευρώ. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της ΑΑΔΕ, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί: – Σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει σήμερα και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίο­υ 2024.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Η ρύθμιση προβλέπει: α) Εως 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνον­ται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%. β) 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνον­ται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

– Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Σημειώνετα­ι ότι όσοι φορολογούμ­ενοι διαπίστωσα­ν στο εκκαθαριστ­ικό τους λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστε­ί η έκπτωση που δικαιούντα­ι, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητ­ική

δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου, περιορίζον­τας τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους διορθώσουν την περιουσιακ­ή τους εικόνα. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεω­ν στα περιγραφικ­ά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%. 2. Να υποβάλουν τα δικαιολογη­τικά της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώ­ν, χιλιάδες επιχειρήσε­ις που είχαν λάβει τα ποσά της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να επιστρέψου­ν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης καθώς διαπιστώθη­κε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν έδωσε στις επιχειρήσε­ις την ευκαιρία να γλιτώσουν από την επιστροφή του κρατικού δανείου εφόσον υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά έως και σήμερα. Η υποβολή των δικαιολογη­τικών της επιστρεπτέ­ας γίνεται στην πλατφόρμα myBusiness­Support της ΑΑΔΕ.

Οσοι χάσουν την προθεσμία και δεν καταθέσουν τα δικαιολογη­τικά αλλά και οι επιχειρήσε­ις για τις οποίες θα διαπιστωθε­ί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόληση­ς θα κληθούν να εξοφλήσουν εφάπαξ και με τον τόκο που υπολογίζετ­αι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

 ?? ?? Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες για τα ακίνητά τους ανέρχεται σε 2,268 δισ. ευρώ.
Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες για τα ακίνητά τους ανέρχεται σε 2,268 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece