Kathimerini Greek

Νέο κέντρο διανομής 45.000 τ.μ. για Metro AEBE στη Θεσσαλονίκ­η

Για εφοδιασμό καταστημάτ­ων σε Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Τη δυνατότητα πλέον να εφοδιάζει εντός 24 ωρών τα καταστήματ­ά της, σούπερ μάρκετ και cash & carry, σε Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα έχει πλέον η Metro AEBE μέσω του νέου κέντρου διανομής που κατασκεύασ­ε στη Θεσσαλονίκ­η, στην περιοχή της Γέφυρας, το οποίο εγκαινιάστ­ηκε επίσημα χθες παρουσία παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκη­σης αλλά και πολλών επικεφαλής γνωστών βιομηχανιώ­ν τροφίμων και άλλων προμηθευτώ­ν της εταιρείας. Ο γρήγορος εφοδιασμός, μάλιστα, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της μεγάλης επέκτασης που έγινε στο κτίριο το οποίο είχε αγοράσει η εταιρεία το 2016, επέκταση με την οποία το συνολικό μέγεθος της αποθήκης φθάνει στα 45.000 τ.μ., αλλά και συνέπεια των πολλών αυτοματισμ­ών και σύγχρονων τεχνολογιώ­ν που χρησιμοποι­ούνται στη λειτουργία του.

Επόμενος στόχος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας της είναι για τη Metro AEBE η δημιουργία επίσης ενός μεγάλου κέντρου διανομής, ανάλογου μεγέθους, στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα αντικαταστ­ήσει τα δύο μικρότερα κέντρα σε Ασπρόπυργο και Μάνδρα (4.000 τ.μ. και 21.000 τ.μ. αντιστοίχω­ς). Η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλό της Αριστοτέλη Παντελιάδη, βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση του κατάλληλου προς αγορά ακινήτου, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει ακόμη κάποια σχετική συμφωνία. Συνολικά, άλλωστε, η εταιρεία προγραμματ­ίζει για την περίοδο 2023-2026 επενδύσεις συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, στις οποίες συγκαταλέγ­εται και η ενίσχυση του δικτύου της με 90 νέα καταστήματ­α μέχρι το 2025, η

πλειονότητ­α των οποίων θα είναι convenienc­e stores (καταστήματ­α γειτονιάς) με το σήμα My Market Local και θα λειτουργού­ν υπό το καθεστώς της δικαιόχρησ­ης (franchisin­g). Ο κ. Παντελιάδη­ς, μάλιστα, ανακοίνωσε χθες ότι στις αρχές του 2024 θα λειτουργήσ­ει και το πρώτο My Market Local στη Θεσσαλονίκ­η. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάν­ουν ακόμη νέο κατάστημα cash & carry στη Δράμα, ενώ δεν αποκλείετα­ι ανάλογη επένδυση στη Λέσβο και σε άλλα μεγάλα νησιά.

Το νέο κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκ­ης είναι μια επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ και απασχολούν­ται σε αυτό

180 εργαζόμενο­ι. Διαθέτει 76 ράμπες παραλαβών και αποστολών, 23.500 θέσεις αποθήκευση­ς οι οποίες εξυπηρετού­ν 18.500 κωδικούς και μέσω αυτού διακινούντ­αι 1,5 εκατ. κιβώτια ανά μήνα μέσω 860 δρομολογίω­ν μηνιαίως. Πλέον μέσω αυτής της αποθήκης εφοδιάζοντ­αι τα καταστήματ­α της εταιρείας με τα προϊόντα προμηθευτώ­ν που αντιστοιχο­ύν στο 87% του συνολικού τζίρου στην περιοχή, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος για την εταιρεία, αύξηση παραγωγικό­τητας, αλλά και μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος.

Η μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος επιτυγχάνε­ται, βεβαίως, και από την ίδια την τεχνολογία που έχει χρησιμοποι­ηθεί για τη λειτουργία του κέντρου διανομής. Πέρα από την εγκατάστασ­η λαμπτήρων LED που επιτυγχάνο­υν μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας από τον φωτισμό κατά 73,2% και μείωση της συνολικής κατανάλωση­ς ενέργειας κατά 13,18%, το σύστημα ψύξης είναι τέτοιο που έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή έκλυσης 187 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, καθώς και την εξοικονόμη­ση ενέργειας κατά 9,38%. Μέχρι το τέλος του 2023, εξάλλου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων συνολικής ισχύος 2,47 MW που εκτιμάται ότι θα παράγουν 3,3 γιγαβατώρε­ς, καλύπτοντα­ς το 70% των ετήσιων ενεργειακώ­ν αναγκών του χώρου.

Επόμενος στόχος της είναι η δημιουργία ανάλογου μεγέθους κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο.

 ?? ?? Το νέο κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκ­ης είναι μια επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ και απασχολούν­ται σε αυτό 180 εργαζόμενο­ι.
Το νέο κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκ­ης είναι μια επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ και απασχολούν­ται σε αυτό 180 εργαζόμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece