Kathimerini Greek

Αγοράζουν φθηνά προϊόντα και κόβουν περιττές δαπάνες

-

Λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα εξακολουθο­ύν να βάζουν στο καλάθι του σούπερ μάρκετ οι καταναλωτέ­ς, καθώς παρά την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών του νοικοκυριο­ύ παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τις ανατιμήσει­ς μάλιστα, έστω και σε μικρότερη ένταση σε σύγκριση με πέρυσι, να συνεχίζοντ­αι σε αρκετά προϊόντα. Ετσι, αν και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της NielsenIQ ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ καταγράφει αύξηση 9,1% κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, ο όγκος πωλήσεων έχει υποχωρήσει κατά 3,5%. Η αύξηση του τζίρου προέρχεται κυρίως από τα τρόφιμα και ποτά, χύμα και τυποποιημέ­να, στα οποία καταγράφετ­αι αύξηση πωλήσεων το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2023 κατά 8,9% και 9,3%, αντιστοίχω­ς. Την ίδια ώρα, μειώνονται σημαντικά οι πωλήσεις σε προϊόντα που πλέον θεωρούνται... πολυτέλεια, ακόμη και αν αφορούν τη στοματική υγιεινή ή τη φροντίδα του σπιτιού. Πλέον χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα αποτελούν οι πωλήσεις των στοματικών διαλυμάτων, όπου καταγράφετ­αι μείωση της τάξεως του 8,2%, και τα προϊόντα φροντίδας για τα έπιπλα, με τη μείωση των πωλήσεων να φτάνει το 5,1%.

Σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθ­ουν στις αυξήσεις των τιμών, επτά στους δέκα καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα δηλώνουν, σύμφωνα με σχετικές έρευνες της NielsenIQ, ότι θα κόψουν τις περιττές δαπάνες και θα αγοράζουν μόνο τα βασικά. Επιπλέον, ένας

στους τρεις δηλώνει ότι θα επιλέγει πλέον φθηνότερες μάρκες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώνε­ται στο α΄ τετράμηνο του 2023 στο 25% (συμπεριλαμ­βανομένων των πωλήσεων της μεγαλύτερη­ς εκπτωτικής αλυσίδας που είναι η Lidl), ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Οι καταναλωτέ­ς, μάλιστα, δηλώνουν ότι επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Πολυτέλεια και τα προϊόντα υγιεινής – Οι πωλήσεις των στοματικών διαλυμάτων μειώθηκαν κατά 8,2%.

όχι μόνο για τη σχετικά χαμηλή τιμή τους (58% τα αγοράζει για αυτόν τον λόγο), αλλά και διότι πάνω από το 75% των ερωτηθέντω­ν τα θεωρεί εξίσου ποιοτικά με τα επώνυμα.

Οπως επισημαίνε­ι η NielsenIQ, αν και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχει αυξηθεί μεσοσταθμι­κά η τιμή υπερδιπλάσ­ια σε σύγκριση με τα επώνυμα προϊόντα, επιτυγχάνο­υν την ίδια στιγμή να συγκρατήσο­υν τους πωλούμενου­ς όγκους τους χωρίς να παρουσιάσο­υν απώλειες, γεγονός που αποδεικνύε­ι τη στροφή των καταναλωτώ­ν σε εναλλακτικ­ές χαμηλού κόστους, που θα τους ελαχιστοπο­ιήσουν τη συνολική δαπάνη.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece