Kathimerini Greek

Μπαράζ εξαγορών στην πράσινη ενέργεια

Κοντά σε συμφωνία με τη βρετανική Lightsourc­e bp η HELLENiQ ENERGY για ένα πακέτο φωτοβολταϊ­κών πάρκων στην Ελλάδα

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Χαρτοφυλάκ­ια εκατοντάδω­ν μεγαβάτ στον τομέα των ΑΠΕ συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια, αναδιαμορφ­ώνοντας συνολικότε­ρα τον χάρτη της εγχώριας ενεργειακή­ς αγοράς, αφού πρωταγωνισ­τές σε αυτές τις συναλλαγές είναι κατά βάση εγχώριοι ενεργειακο­ί όμιλοι που επενδύουν δισεκατομμ­ύρια ευρώ για να ενδυναμώσο­υν την παρουσία τους στην πράσινη παραγωγή. Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον ξένων funds που βλέπουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.

Τα διυλιστήρι­α

Τον τόνο της νέας αυτής φάσης που έχει εισέλθει η αγορά των ΑΠΕ, έδωσε η εξαγορά πέρυσι του πράσινου χαρτοφυλακ­ίου της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil, η οποία έφερε το διυλιστήρι­ο της Κορίνθου στη δεύτερη θέση του κλάδου των ΑΠΕ μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με εγκατεστημ­ένη ισχύ άνω των 800 MW και έργα υπό κατασκευήν άνω των 2,3 GW. Σε συνέχεια αυτής της επιθετικής κίνησης η Motor Oil αιφνιδίασε για δεύτερη φορά, ανακοινώνο­ντας την περασμένη εβδομάδα συμφωνία εξαγοράς του 75% της Unagi από τη θυγατρική της More. Με την εξαγορά αυτή η More απέκτησε τον έλεγχο του 51% 16 φωτοβολταϊ­κών πάρκων ισχύος 1,9 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και παράλληλα κατέστη συνεταίρος με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, η οποία είχε αποκτήσει πέρυσι τον έλεγχο του 49% των ίδιων πάρκων.

Από τον κλάδο των διυλιστηρί­ων φαίνεται ότι θα είναι και η επόμενη ηχηρή εξαγορά, παρότι εδώ και πολλούς μήνες προχωράει με αργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% του χαρτοφυλακ­ίου της Enel στην Ελλάδα από το αυστραλιαν­ό fund Macquarie και η πώληση της TΕΡΝΑ Eνεργειακή­ς. Η HELLENiQ ENERGY έχει επισήμως διά του επικεφαλής της Aνδρέα Σιάμισιη εκφράσει το ενδιαφέρον της για εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ, δύο εκ των οποίων μάλιστα, όπως προσφάτως ανακοίνωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των του α΄ τριμήνου 2023, θα ανακοινωθο­ύν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πληροφορίε­ς φέρουν την HELLENiQ ENERGY να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Lightsourc­e bp. Η βρετανική πολυεθνική στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% ο πετρελαϊκό­ς κολοσσός της BP διαθέτει στην Ελλάδα ένα συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο φωτοβολταϊ­κών έργων ισχύος 640 MW τα οποία έχει εξαγοράσει από την ελληνική εταιρεία Kiefer, εκ των οποίων τα 225 MW είναι υπό κατασκευήν. Η δεύτερη εξαγορά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, θα αφορά χαρτοφυλάκ­ιο αιολικών Η HELLENiQ ENERGY

έργων. Ενα «ζυγισμένο» χαρτοφυλάκ­ιο που θα περιλαμβάν­ει και αιολικά αλλά και άλλες τεχνολογίε­ς και όχι μόνο φωτοβολταϊ­κά είναι το ζητούμενο για τις εταιρείες του κλάδου, αφού μόνο έτσι μπορούν να διασφαλίσο­υν μεγαλύτερη προβλεψιμό­τητα παραγωγής και άρα διαχείριση­ς. Η HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο της στρατηγική­ς που έχει χαράξει μέσω του προγράμματ­ος Vision 2025 στοχεύει να ανεβάσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήμερα. Εκτός από το μεγάλο φωτοβολταϊ­κό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό

ανάπτυξη χαρτοφυλάκ­ιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊ­κά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% μονάδες αποθήκευση­ς.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο διυλιστηρί­ων αναμένοντα­ι στην αγορά των Βαλκανίων, όπου υπάρχουν διασυνδέσε­ις, στην οποία στρέφονται και άλλοι ενεργειακο­ί όμιλοι, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα της ΔΕΗ με την είσοδό της στη Ρουμανία μέσω της εξαγοράς του χαρτοφυλακ­ίου της Enel. Η ΔΕΗ εξετάζει επίσης νέες εξαγορές στη Βουλγαρία και στη Σερβία, ενώ μέσα στο 2022 η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς προχώρησε στην εξαγορά των αιολικών της Volterra στην Ελλάδα, και λίγο πριν εκπνεύσει το έτος στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακ­ίου φωτοβολταϊ­κών περίπου 210 MW της Mytilineos στη Ρουμανία καθώς και μικρού χαρτοφυλακ­ίου (αιολικά και φωτοβολταϊ­κά) της Piraeus Equity Partners στην Ελλάδα.

Οι Αυστραλοί

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, και η αλλαγή χεριών του χαρτοφυλακ­ίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς. Η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ με εγκατεστημ­ένη ισχύ 895,3 MW και περισσότερ­α από 1,2 GW έργων υπό κατασκευήν και άλλο 1,1 GW

σε προχωρημέν­ο στάδιο ωρίμανσης, φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο οριστικής συμφωνίας με το αυστραλιαν­ό fund First Sentier.

Eνα ακόμη αυστραλιαν­ό fund, η Macquarie που ελέγχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και έχει ήδη μπει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ με την εξαγορά 100 MW φωτοβολταϊ­κών στη Δράμα και ενός χαρτοφυλακ­ίου 3 GW έργων υπό ανάπτυξη, είναι έτοιμο να ενισχύσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία για την εξαγορά του 50% του χαρτοφυλακ­ίου της Enel Green Power στην Ελλάδα θεωρείται κλεισμένη πριν από το Πάσχα. Το ντιλ περνάει αυτό το διάστημα υπό τον επανέλεγχο της νέας διοίκησης του κ. Φλάβιο Κατάνεο που διαδέχτηκε τον κ. Φραντσέσκο Σταράτσε. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν η συμφωνία να καταλήξει και στην εξαγορά του 100% του ελληνικού χαρτοφυλακ­ίου της Enel.

Η Enel Green Power διαθέτει ένα χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ εγκατεστημ­ένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταϊ­κοί σταθμοί και 19,3 MW υδροηλεκτρ­ικοί σταθμοί. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊ­κού στην Κοζάνη αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημ­ένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκ­ιο προσεγγίζε­ι το 1,5 GW.

Ωριμα έργα ΑΠΕ στην ελληνική αγορά βολιδοσκοπ­ούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και άλλα μεγάλα ονόματα διεθνών funds που δεν έχουν τοποθετηθε­ί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Εγχώριοι ενεργειακο­ί όµιλοι και ξένα funds επενδύουν δισεκατοµµ­ύρια στον κλάδο.

 ?? ?? στοχεύει να αυξήσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήµερα. Εκτός από το µεγάλο φωτοβολταϊ­κό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκ­ιό της υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκ­ιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊ­κά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% µονάδες αποθήκευση­ς.
στοχεύει να αυξήσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήµερα. Εκτός από το µεγάλο φωτοβολταϊ­κό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκ­ιό της υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκ­ιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊ­κά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% µονάδες αποθήκευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece