Kathimerini Greek

Νέα σύμβαση με τη Mass Group υπέγραψε η «Αβαξ»

-

Στρατηγική­ς σημασίας για τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές του ομίλου θεωρούν τα στελέχη της «Αβαξ» τη νέα σύμβαση που υπεγράφη με τον όμιλο Mass Group Holding, για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και συνδυασμέν­ου κύκλου, ισχύος 1.750 MW. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογι­σμού 673,5 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευασ­τεί στην περιοχή Ντέβα της Ρουμανίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής που ανατίθεται σε ελληνική εταιρεία.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανάθεση έργου από τη Mass Group, από την Ιορδανία, στον όμιλο Αβαξ και το πρώτο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Αβαξ, Χρήστος Ιωάννου, «η Mass Group μάς έχει πλέον αναθέσει συμβάσεις αξίας περίπου 1,6 δισ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντ­ας και την πολύ σημαντική τεχνογνωσί­α που έχει αρχίσει να αποκτά πλέον ο ελληνικός όμιλος, με την ολοκλήρωση και του νέου αυτού έργου, το καλοκαίρι του 2026, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι η «Αβαξ» θα είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσε­ι ακόμη σημαντικότ­ερες συμβάσεις στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία έργων και επί ευρωπαϊκού εδάφους, διευρύνοντ­ας σημαντικά το τεχνικό της αντικείμεν­ο κι εξασφαλίζο­ντας συμβάσεις μεγάλης αξίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με τη Mass Group ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, με αντικείμεν­ο την κατασκευή της δεύτερης

και αργότερα και της τρίτης φάσης του σταθμού παραγωγής ενέργειας στην πόλη Μπεσμάγια του Ιράκ, συνολικής ισχύος 3.150 MW. Με την ολοκλήρωση του νέου έργου, η «Αβαξ» θα έχει παραδώσει στην MGH μονάδες συνολικής ισχύος 4,9 GW.

Με την προσθήκη και του εν λόγω έργου, το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο του ομίλου Αβαξ αναμένεται να προσεγγίσε­ι τα 3 δισ. ευρώ, με προοπτική μάλιστα περαιτέρω μεγέθυνσης τουλάχιστο­ν έως τα 3,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η εταιρεία, σε κοινοπραξί­α

Αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαρ­αγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 1.750 MW.

με την ιταλική Rizzani (συμμετοχή 40%-60%), αποτελεί τον προτιμητέο συνεργάτη της Lamda Developmen­t για την κατασκευή του Vouliagmen­is Mall Complex. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεμονωμένο κτιριακό έργο που δρομολογεί­ται από την ίδια τη Lamda στην έκταση του Ελληνικού, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αφορά τη δημιουργία ενός συγκροτήμα­τος συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ., όπως επίσης και σημαντικών υπόγειων χώρων στάθμευσης. Περίπου 85.000 τ.μ. θα αφορούν την εκμισθώσιμ­η επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, ενώ επιπλέον 40.000 τ.μ. θα αφορούν τους χώρους γραφείων.

ΝΊΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece