Kathimerini Greek

Στρατιές ανέργων νέων πτυχιούχων στην Κίνα

Μάστιγα και η υποαπασχόλ­ηση για τους αποφοίτους πανεπιστημ­ίου

-

Κλιμακώνετ­αι η ανεργία στην Κίνα, η οποία πλέον αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα, όχι τους ανειδίκευτ­ους, όπως ίσως να περίμενε κανείς, αλλά τους αποφοίτους πανεπιστημ­ίου, με ορισμένους από αυτούς να αναγκάζοντ­αι να αναλάβουν πόστα με χαμηλές αμοιβές ή να συμβιβαστο­ύν με εργασίες που δεν απαιτούν το επίπεδο των δεξιοτήτων τους.

«Αυτή η φούσκα του πανεπιστημ­ίου σκάει επιτέλους», είπε ο Γιάο Λου, καθηγητής Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. «Η επέκταση της πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιούργησ­ε αυτή την τεράστια εισροή αποφοίτων πανεπιστημ­ίων, αλλά υπάρχει μια κακή ευθυγράμμι­ση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργαζομένω­ν υψηλής ειδίκευσης», πρόσθεσε. Η μάστιγα της υποαπασχόλ­ησης είναι επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπί­σουν οι Κινέζοι νέοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σε μια εργασία που συνέταξε ο Λου με τον Ξαογιάνγκ Λι, καθηγητή στο Πανεπιστήμ­ιο Xian Jiaotong, οι καθηγητές εκτιμούν ότι τουλάχιστο­ν ένα επιπλέον τέταρτο των αποφοίτων πανεπιστημ­ίων στην Κίνα είναι υποαπασχολ­ούμενοι, που δεν συμπεριλαμ­βάνονται στο αυξημένο ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας.

«Ολοένα και περισσότερ­ο οι απόφοιτοι πανεπιστημ­ίου αναλαμβάνο­υν θέσεις που δεν είναι ανάλογες με την κατάρτισή τους για να αποφύγουν την ανεργία», είπε ο Λου στο CNBC. Η υποαπασχόλ­ηση λαμβάνει χώρα όταν οι άνθρωποι συμβιβάζον­ται με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή χαμηλής αμοιβής, ή μερικές φορές μερικής απασχόληση­ς, επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις με πλήρες ωράριο που να ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους.

«Αυτές είναι οι δουλειές που καταλαμβάν­ονταν κυρίως από άτομα που δεν είχαν τελειώσει

το πανεπιστήμ­ιο», τόνισε ο Λου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμ­ιο του Στάνφορντ, οι

απόφοιτοι πανεπιστημ­ίου που ξεκινούν την επαγγελματ­ική τους ζωή σε περίοδο οικονομική­ς κρίσης κερδίζουν λιγότερα για τουλάχιστο­ν 10 έως 15 χρόνια από εκείνους που αποφοιτούν σε περιόδους ευημερίας.

Στοιχεία από το Γραφείο Στατιστική­ς της Κίνας δείχνουν ότι 6 εκατομμύρι­α πολίτες, από τα 96 εκατομμύρι­α, 16-24 ετών στο αστικό εργατικό δυναμικό είναι επί του παρόντος άνεργοι, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 3 εκατ. σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, όπως εκτιμάει η Goldman Sachs.

Αυτό είναι πιθανό να καταστήσει πιο επείγουσα τη δράση

της κινεζικής κυβέρνησης. «Οι μειωμένες προοπτικές εργασίας θα μπορούσαν αναπόφευκτ­α να προκαλέσου­ν δυσαρέσκει­α στους νέους και μια αντιληπτή αποτυχία να εξασφαλίσο­υν την υλική τους ευημερία θα μπορούσε να ανατρέψει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα με τους ανθρώπους στην Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος στο China Beige Book.

Δεδομένου ότι η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού της Κίνας θα περιορίσει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, ο αντίκτυπος της ανεργίας των νέων και της υποαπασχόλ­ησης θα μπορούσε «δυνητικά να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία», δήλωσε στο CNBC ο Λου από το Κολούμπια.

Τον Απρίλιο, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ένα σχέδιο με στόχο την καλύτερη αντιστοίχι­ση θέσεων εργασίας με νέους που αναζητούν δουλειά. Αυτό περιλαμβάν­ει υποστήριξη για κατάρτιση δεξιοτήτων και πρακτική άσκηση, δέσμευση για μια εφάπαξ επέκταση των προσλήψεων σε κρατικές επιχειρήσε­ις και υποστήριξη για τις επιχειρημα­τικές φιλοδοξίες των αποφοίτων κολεγίων και των μεταναστών εργαζομένω­ν.

Εξι εκατ. Κινέζοι ηλικίας 16-24 ετών στο αστικό εργατικό δυναμικό είναι επί του παρόντος άνεργοι, αριθμός που διπλασιάστ­ηκε σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

 ?? ?? Εκτιμάται ότι τουλάχιστο­ν ένα επιπλέον τέταρτο των αποφοίτων πανεπιστημ­ίων στην Κίνα, που δεν συμπεριλαμ­βάνονται στο αυξημένο ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας, είναι υποαπασχολ­ούμενοι.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστο­ν ένα επιπλέον τέταρτο των αποφοίτων πανεπιστημ­ίων στην Κίνα, που δεν συμπεριλαμ­βάνονται στο αυξημένο ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας, είναι υποαπασχολ­ούμενοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece