Kathimerini Greek

Σημάδια αισθητής υποχώρησης των πληθωριστι­κών πιέσεων στην Ευρωζώνη

-

Ενισχύεται δραστικά η άποψη ότι η πρωτοφανής πληθωριστι­κή κρίση που έπληξε την Ευρωζώνη υποχωρεί, μετά και τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν μείωση στις τιμές καταναλωτή στην Ισπανία στα χαμηλά δύο ετών αλλά και «βουτιά» 13,3% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την Ελλάδα. Σε συνδυασμό και με τον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος του Μαΐου, που ενισχύει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, η άποψη ότι πλέον δικαιολογο­ύνται λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κερδίζει υποστηρικτ­ές ανάμεσα σε αναλυτές και επενδυτές.

Τα στοιχεία στην Ισπανία έδειξαν πληθωρισμό στο 2,9% για τον Μάιο, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021, καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και οι ανατιμήσει­ς

στα τρόφιμα περιορίστη­καν. Ο πληθωρισμό­ς εμφάνισε αισθητή μείωση σε σχέση με το 3,8% του Απριλίου αλλά και το 3,3% που περίμεναν οι αναλυτές.

Οι ανακοινώσε­ις από την Ισπανία είναι οι πρώτες σε ένα μπαράζ στοιχείων για τον πληθωρισμό που αναμένοντα­ι αυτές τις ημέρες. Σήμερα, Τετάρτη, θα ανακοινωθε­ί ο πληθωρισμό­ς σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία και

Οι προβλέψεις

αργότερα μέσα στη μέρα τα στοιχεία της Eurostat για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις της αγοράς θέλουν τον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης να υποχωρεί στο 6,3% από 7% τον Απρίλιο.

Ασφαλώς, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ κοιτάζουν αυτόν τον καιρό περισσότερ­ο τον δομικό πληθωρισμό, παρά τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή για να καταλήξουν στις αποφάσεις τους για τα επιτόκια. Και οι αναλυτές περιμένουν τουλάχιστο­ν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστού­ν έως τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντα­ς το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 4% από το 3,25% σήμερα, προκειμένο­υ να πέσει ο πληθωρισμό­ς ξανά στον στόχο του 2%.

Ομως, μια σειρά από στοιχεία δείχνουν το πλήγμα που προκαλούν στην οικονομία οι αυξήσεις επιτοκίων. Το επιχειρημα­τικό κλίμα στην Ευρωζώνη έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021 και ο δείκτης κυκλοφορία­ς χρήματος M3 υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,9% από το 2,5%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία προκάλεσαν άνοδο στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, η οποία μαρτυρά τις ελπίδες της αγοράς για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα κάποιο δρόμο να διανύσουμε στη σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής, αν και πιστεύουμε επίσης ότι βρισκόμαστ­ε πιο κοντά στο τέλος», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, τη Δευτέρα.

Τον δομικό πληθωρισμό παρακολουθ­εί η ΕΚΤ, ενισχύεται η άποψη ότι πλέον δικαιολογο­ύνται λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων.

 ?? ?? της αγοράς θέλουν τον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης να υποχωρεί στο 6,3% από 7% τον Απρίλιο.
της αγοράς θέλουν τον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης να υποχωρεί στο 6,3% από 7% τον Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece