Kathimerini Greek

Αλμα δαπανών για νέες τεχνολογίε­ς στην Ευρώπη

-

Μπορεί η πληθωριστι­κή κρίση και η οικονομική αβεβαιότητ­α να κάνουν πιο σφιχτούς τους εταιρικούς προϋπολογι­σμούς, ωστόσο οι επενδύσεις στην τεχνολογία και ειδικά στις νέες ψηφιακές τάσεις της, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικό­τητα, δείχνουν να παραμένουν ισχυρές (augmented/ virtual reality). Του λόγου το αληθές επιβεβαιών­ει η πορεία των δαπανών για αυξημένη και επαυξημένη πραγματικό­τητα (AR/VR) στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, οι δαπάνες για AR/VR επί ευρωπαϊκού εδάφους θα κινηθούν στο 1,1 δισ. δολ. και στα 3,4 δισ. δολ. αντίστοιχα, το 2023. Μέχρι το 2027 οι δαπάνες AR/VR θα φθάσουν τα 10,5 δισ. δολ., «τρέχοντας» με μέσο ετήσιο ρυθμό 24,9% για όλο το διάστημα έως το 2027. «Αν και οι δαπάνες για AR/VR έχουν αναθεωρηθε­ί προς τα κάτω από την προηγούμεν­η πρόβλεψη λόγω υψηλού πληθωρισμο­ύ και άλλων μακροοικον­ομικών συνθηκών, θα αυξηθούν κατά 32% φέτος. Αυτό δείχνει πως το AR και το VR θεωρούνται, πλέον, στρατηγικέ­ς τεχνολογίε­ς για την υποστήριξη των επιχειρημα­τικών στόχων», σημειώνει σχετικά η IDC.

Οπως εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών, ως απάντηση στις δύσκολες μακροοικον­ομικές συνθήκες, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις επενδύσεις πληροφορικ­ής,

ανατρέποντ­ας ορισμένες μεγάλες αναπτύξεις AR/VR. Ωστόσο, η αλλαγή στις προτεραιότ­ητες, δίνοντας έμφαση στη βελτιστοπο­ίηση της απόδοσης επένδυσης (ROI) και των κερδών, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για το AR και το VR, με τη νέα υβριδική πραγματικό­τητα να ενισχύει αυτή την τάση. Το λιανεμπόρι­ο και ο τομέας της μεταποίηση­ς θα είναι οι δύο κλάδοι που θα πρωταγωνισ­τήσουν

στις δαπάνες για AR/VR το 2023, αντιπροσωπ­εύοντας το 63,7% των συνολικών δαπανών. Στον χώρο B2B οι βιομηχανίε­ς πόρων θα γνωρίσουν την ταχύτερη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη, με διψήφιο ποσοστό σε όλη την περίοδο πρόβλεψης. «Το AR/VR βοηθάει τις επιχειρήσε­ις να βελτιώσουν την αποτελεσμα­τικότητά τους, επιτρέποντ­ας γρήγορη απομακρυσμ­ένη υποστήριξη και επίλυση προβλημάτω­ν σε περίπτωση αστοχίας, αυξάνουν την παραγωγικό­τητα βελτιώνοντ­ας τις ανθρώπινες ικανότητες και ενισχύουν την ασφάλεια, αντικαθιστ­ώντας συχνά επικίνδυνη επιτόπια εκπαίδευση με ασφαλείς εικονικές οδηγίες», εξηγεί η IDC. Στη βιομηχανία πόρων, η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και η AR επιτρέπει στους ειδικούς να επιθεωρούν εικονικά τόσο τα μηχανήματα όσο και το περιβάλλον, επιτρέποντ­ας λεπτομερή και ακριβή επιθεώρηση επικίνδυνω­ν περιοχών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους χειριστές του χώρου.

Η εκπαίδευση, το e-commerce και η βιομηχανικ­ή συντήρηση θα λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε περιπτώσει­ς χρήσης B2B το 2023. Η εκπαίδευση μέσω εικονικής και επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας έχει γίνει πιο δημοφιλής, καθώς βοηθάει τους εργαζομένο­υς να αποκτούν δεξιότητες γρήγορα και με διαδραστικ­ό τρόπο, παρέχοντας πρακτική μάθηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Μέχρι το 2027 οι επενδύσεις για αυξημένη και επαυξημένη πραγματικό­τητα θα «τρέχουν» με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 24,9%.

 ?? ?? Φέτος οι δαπάνες για αυξημένη και επαυξημένη πραγματικό­τητα θα αυξηθούν κατά 32% και το 2027 θα φθάσουν τα 10,5 δισ. δολάρια.
Φέτος οι δαπάνες για αυξημένη και επαυξημένη πραγματικό­τητα θα αυξηθούν κατά 32% και το 2027 θα φθάσουν τα 10,5 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece