Kathimerini Greek

Η Κίνα ενισχύει το γουάν, αλλά δεν θέλει να εκθρονίσει το δολάριο

Οι τρεις λόγοι που δεν επιθυμεί αποδολαριο­ποίηση της διεθνούς οικονομίας

-

Τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότερ­ες χώρες άρχισαν να διαφοροποι­ούν τα συναλλαγμα­τικά τους αποθέματα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκα­ν στη Ρωσία, οδηγώντας σε μια πρωτοφανή απομάκρυνσ­η από το αμερικανικ­ό δολάριο. Παρότι το αμερικανικ­ό νόμισμα εξακολουθε­ί αδιαμφισβή­τητα και με διαφορά να είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου συστήματος πληρωμών, η απήχηση του γουάν ως εναλλακτικ­ού νομίσματος συνεχώς ανεβαίνει.

Η Κίνα συνάπτει συμφωνίες που διευρύνουν τη χρήση του γουάν και παρότι δεν είναι η μοναδική «ανταγωνίστ­ρια» του δολαρίου, θεωρείται η κορυφαία, ιδίως λόγω των εντάσεων Κίνας - ΗΠΑ αλλά και της συνεργασία­ς του Πεκίνου με τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ωστόσο, το δολάριο είναι εξαιρετικά δύσκολο να «εκθρονιστε­ί». Και το πιο σημαντικό, σύμφωνα με το Business Insider, είναι πως ούτε η ίδια η Κίνα θα ήθελε ποτέ μια αποδολαριο­ποίηση της παγκόσμιας οικονομίας για τους εξής τρεις λόγους:

1. Θέλει να διατηρήσει τις δυναμικές

Παρότι το Πεκίνο φαίνεται διατεθειμέ­νο να «αναστατώσε­ι» την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, θέλει να το κάνει με τους δικούς του όρους, εξηγεί ο Ρόρι Γκριν, επικεφαλής οικονομολό­γος για την Κίνα στην TS Lombard.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας κινείται προσεκτικά την τελευταία δεκαετία, ώστε να προωθήσει μεν τη χρήση του γουάν, χωρίς όμως να αλλάξει τις δυναμικές, διότι τις θεωρεί απαραίτητε­ς για τη χάραξη μιας ανεξάρτητη­ς νομισματικ­ής πολιτικής.

Ετσι, σύμφωνα με τον Γκριν, η Κίνα δεν θέλει ούτε και μπορεί να εδραιώσει το γουάν ως θεμέλιο του διεθνούς χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Εχει όμως τη δυνατότητα να κυνηγήσει την παγκοσμιοπ­οίηση του γουάν, ενισχύοντα­ς την επιρροή του τοπικά και συγκεκριμέ­να στις χώρες όπου εμπορεύετα­ι.

2. Δεν θέλει συνεχές έλλειμμα Η θέση του δολαρίου στο διεθνές σύστημα πληρωμών συνεπιφέρε­ι ένα μεγάλο βάρος για τις ΗΠΑ, το μόνιμο έλλειμμα

τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σχηματίζετ­αι, διότι υπάρχει μεγαλύτερη διεθνής ζήτηση για δολάρια σε σχέση με την αμερικανικ­ή ζήτηση για εισαγωγές, οι οποίες επίσης πληρώνοντα­ι σε δολάρια.

Συνεπώς, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η θέση του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά νομισμάτων, το έλλειμμα θα διευρύνετα­ι συνεχώς, αφήνοντας τη χώρα εκτεθειμέν­η σε αιφνίδιες μεταβολές στο παγκόσμιο

σύστημα ροών. Και η Κίνα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος, λέει ο Γκριν: «Δεν είναι πολιτικά διατεθειμέ­νη και οικονομικά ικανή —χωρίς σοβαρές διαρθρωτικ­ές αλλαγές– να συντηρήσει μόνιμο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να παρέχει επαρκή ρευστότητα σε γουάν διεθνώς».

3. Θέλει διαφοροποι­ημένες επενδύσεις

Ακόμη και να προσπαθούσ­ε η Κίνα να εκθρονίσει το δολάριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το καταφέρει, δεδομένης της απόλυτης κυριαρχίας του. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή, ακόμη και ο ρόλος του ευρώ είναι μεγαλύτερο­ς από του γουάν. Ενδεικτικά, το 43% των παγκόσμιων πληρωμών που πραγματοπο­ιήθηκαν μέσω SWIFT τον Απρίλιο έγινε σε δολάρια και το 32% σε ευρώ, ενώ μόλις το 2,3% ήταν σε γουάν.

Επίσης, το μερίδιο του δολαρίου στα διεθνή αποθεματικ­ά είναι τεράστιο και συγκεκριμέ­να ανερχόταν στο 54% το

τελευταίο τρίμηνο του 2022. Το μερίδιο του ευρώ ανερχόταν στο 20%, ενώ του γουάν μόλις στο 2,5%. Σύμφωνα με τον Γκριν, αυτό σημαίνει πως υπάρχει έλλειψη εναλλακτικ­ών σε ό,τι αφορά τα διεθνή αποθεματικ­ά, το οποίο και αποτελεί πρόβλημα για την κεντρική τράπεζα της Κίνας, διότι σημαίνει πως θα πρέπει να κρατάει τεράστιους όγκους ομολόγων σε γουάν, όπως αντίστοιχα τώρα η Fed κατέχει αμερικανικ­ά ομόλογα.

Ως αποτέλεσμα, η κυριαρχία του γουάν έναντι του δολαρίου φαίνεται αρκετά απίθανο σενάριο. «Η γεωπολιτικ­ή σκηνή και το οικονομικό βάρος της Κίνας ωθούν –και θα συνεχίσουν να ωθούν– την υιοθέτηση του γουάν στο εμπόριο και στα διεθνή αποθεματικ­ά. Η ενίσχυση της παγκόσμιας χρήσης του γουάν θα παρέχει διόδους για την παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά το δολάριο δεν απειλείται», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Γκριν.

Το Πεκίνο προσβλέπει στην παγκοσμιοπ­οίηση του γουάν, ενισχύοντα­ς την επιρροή του τοπικά και συγκεκριμέ­να στις χώρες όπου εμπορεύετα­ι.

 ?? ?? Αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη η κυριαρχία του δολαρίου. Το 43% των παγκόσμιων πληρωμών που πραγματοπο­ιήθηκαν μέσω SWIFT τον Απρίλιο έγινε σε δολάρια και το 32% σε ευρώ, ενώ μόλις το 2,3% ήταν σε γουάν.
Αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη η κυριαρχία του δολαρίου. Το 43% των παγκόσμιων πληρωμών που πραγματοπο­ιήθηκαν μέσω SWIFT τον Απρίλιο έγινε σε δολάρια και το 32% σε ευρώ, ενώ μόλις το 2,3% ήταν σε γουάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece