Kathimerini Greek

Τα σχέδια Ερντογάν για την οικονομία

- Και

ΟΝΟΎΡ ΑΝΤ, ΚΕΡΊΜ ΚΑΡΑΚΑΓΊΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ένα οικονομικό επιτελείο με «διεθνή αξιοπιστία» που θα διαχειριστ­εί τα οικονομικά του κράτους. Δεδομένου ότι ασκεί επιρροή στα πάντα, από τα επιτόκια μέχρι τις υποδομές, είναι αμφίβολο το πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει.

Στο τέλος της εβδομάδας, όταν αναμένεται να ανακοινωθε­ί η νέα κυβέρνηση, ο σημαντικότ­ερος διορισμός εκτιμάται πως θα είναι του Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν τον οποίο, σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στο θέμα, έχουν προσεγγίσε­ι οι σύμβουλοι του Ερντογάν για να του αναθέσουν την οικονομική πολιτική της χώρας.

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει δυσφορία για την τυχοδιωκτι­κή προσέγγιση του Ερντογάν και στη θέση του ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπι­σθεί ο πληθωρισμό­ς

είναι να μειώνεται το κόστος του δανεισμού ώστε να αναπτύσσετ­αι η οικονομία.

Το καίριο ερώτημα για τον έξω κόσμο είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα επιμείνει σε μια από τα ίδια ή πρόκειται η Τουρκία να κάνει στροφή προς πολιτικές που θα συνάδουν με την ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την παγκόσμια οικονομία.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τη νίκη του Ερντογάν και χθες σημείωσε νέα πτώση κατά 1% με την ισοτιμία της να διαμορφώνε­ται στις 20,31 λίρες προς ένα δολάριο.

Το κυριότερο ζήτημα είναι η εξωτερική χρηματοδότ­ηση της Τουρκίας καθώς έχουν εξανεμιστε­ί τα συναλλαγμα­τικά της διαθέσιμα, ενώ σύντομα πρέπει να καταβάλει πάνω από 200 δισ. δολ. για την αποπληρωμή ομολόγων ΦΊΡΑΤ ΚΟΖΟΚ / BLOOMBERG

που λήγουν. Σύμφωνα με τον Αντονι Σκίνερ, στέλεχος της συμβουλευτ­ικής Marlow Global, «παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η Τουρκία, ο Ερντογάν είναι απίθανο να αναθέσει πραγματικά την ευθύνη για την οικονομία σε άλλους και να περιορίσει τις προσωπικές του παρεμβάσει­ς».

Ο ίδιος αναλυτής πιθανολογε­ί πως ο Ερντογάν «θα διορίσει έναν ή δύο αξιωματούχ­ους αποδεκτούς από τις αγορές αλλά είναι σαφές ποιος θα εξακολουθή­σει να παίρνει τις αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τον 56χρονο Σιμσέκ, είναι πρώην στέλεχος της Merrill Lynch και έχει ζητήσει πλήρη αυτονομία ώστε να χαράξει την πολιτική που θεωρεί σωστή και να εξυγιάνει τα οικονομικά της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως ο κ. Σιμσέκ θα «εξακολουθή­σει να συνεισφέρε­ι στην οικονομική πολιτική» ανεξαρτήτω­ς του αν θα αποτελέσει μέλος της κυβέρνησης.

Ο Σιμσέκ, που στήριξε τον Ερντογάν στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία, έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρετ­αι να επιστρέψει στην «ενεργή πολιτική».

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές προσκείμεν­ες στις συνομιλίες, συναντήθηκ­ε με τον Ερντογάν τη Δευτέρα στην Αγκυρα.

Η ανεξαρτησί­α που έχει ζητήσει ο Σιμσέκ αφορά κυρίως τη νομισματικ­ή πολιτική, την οποία υπαγορεύει έως τώρα ο Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2021 οπότε ανέλαβε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλο­υ. Ομως το χάσμα σε αυτό το θέμα μάλλον είναι πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί.

Η προσέγγιση του κόμματος του Ερντογάν στον Σιμσέκ σχολιάζετα­ι ήδη στα κρατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερν­ητική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Ερντογάν σχεδιάζει να επαναφέρει την παλιά φρουρά οικονομολό­γων για να αναλάβει την ευθύνη για την τουρκική οικονομία.

Οι πρώην υπουργοί Σεβντέτ Γιλμάζ και Λουτφί Ελβάν αναμένεται να συμμετάσχο­υν και οι δύο στο νέο οικονομικό επιτελείο υπό τον Σιμσέκ.

Το καίριο ερώτημα είναι κατά πόσον θα επιμείνει σε μια από τα ίδια ή θα κάνει στροφή προς μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece