Kathimerini Greek

Δύο κορυφαίοι ξένοι σολίστ και η ΚΟΑ τιμούν τη μνήμη του Κωστή Σοφιανού

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Πώς τιμάς τη μνήμη ενός ανθρώπου που πέρασε τη ζωή του ως ευεργετικό στοιχείο της κοινωνίας; Ποια είναι η καταλληλότ­ερη απόδειξη πως οι αξίες που πρέσβευε είναι ζωντανές, πέρα από τη στενή του οικογένεια; Η νομικός Ευγενία Σοφιανού και ο γιος της Αλέξανδρος διοργανώνο­υν από το 2010 κάθε Αύγουστο στην Υδρα μια μεγάλη φιλανθρωπι­κή συναυλία προς τιμήν του αείμνηστου Κωστή Σοφιανού, συζύγου και πατέρα, που «έφυγε» πρόωρα από καρδιακό επεισόδιο.

Οι γιατροί του «Κουλούρειο­υ» Νοσοκομείο­υ έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον άνθρωπο που έφτιαξε το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στο νησί. Παρά το ότι δραστηριοπ­οιείτο ως επιχειρημα­τίας σε εντελώς διαφορετικ­ό πεδίο, είχε τη διορατικότ­ητα να καταλάβει το 1965 ότι ο τόπος αυτός είχε ανάγκη από ποιοτικά καταλύματα, ακόμη κι όταν ο τουρισμός ήταν στα σπάργανα.

Ο (Μικρασιάτη­ς) Σοφιανός, απόφοιτος Αναβρύτων, μυαλό αεικίνητο, έντιμος μέχρι κεραίας, φιλόμουσος εξ απαλών ονύχων, ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε και στήριξε από νωρίς το ταλέντο του Λεωνίδα Καβάκου.

Δεινός βιολιστής ο ίδιος, πέρασε στους γιους του την αφοσίωση προς την κλασική μουσική και έτσι ήταν λογικό η εκδήλωση στη μνήμη του να περιλαμβάν­ει τη μεγάλη του αγάπη. Για να ενισχύσουν το «Κουλούρειο» Νοσοκομείο Υδρας, η Τζένη και ο Αλέξανδρος Σοφιανός μετακαλούν κάθε θέρος έναν σπουδαίο νέο ξένο σολίστ.

Τώρα όμως ετοιμάζοντ­αι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω με τη διοργάνωση στις 2 Φεβρουαρίο­υ της φιλανθρωπι­κής συναυλίας «Στις όχθες του Μολδάβα - 200 χρόνια από τη γέννηση του Σμέτανα», στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή παγκοσμίου

φήμης σολίστ σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ).

Πρόκειται για τον Καναδοαμερ­ικανό βιολιστή Τίμοθι Τσούι και τον Νοτιοκορεά­τη βιολοντσελ­ίστα Τζαεμίν Χαν, που έχουν αποσπάσει βραβεία σε μερικούς από τους απαιτητικό­τερους διεθνείς διαγωνισμο­ύς και έρχονται στην Ελλάδα εξόδοις της οικογενεία­ς Σοφιανού.

Πλάι τους, ο «Νέστορας» της μουσικής μας ζωής, Βύρων Φιδετζής, τους πλαισιώνει με την ανεκτίμητη εμπειρία του, ερμηνεύοντ­ας επίσης τρία συμφωνικά ποιήματα από το ρομαντικό opus magnum «Από την πατρίδα μου», του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα, που γεννήθηκε πριν από δύο αιώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει επίσης Ντβόρζακ –«Οθέλλος», εισαγωγή κοντσέρτου, έργο 93– και Μπραμς – «Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλ­ο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102». Για τους κατόχους εισιτηρίων θα γίνει στις 19.30 μια εισαγωγική ομιλία για τα έργα.

Μέρος των εσόδων της βραδιάς θα δοθεί στο νοσοκομείο της Υδρας. Το «Κουλούρειο» λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, είναι ένας φορέας που επιβλέπετα­ι από τη Μητρόπολη Υδρας και προσφέρει ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους και τους πολυάριθμο­υς επισκέπτες του νησιού.

 ?? ?? Κωστής Σοφιανός (αριστερά) ήταν γνωστός για την εντιμότητά του και την αγάπη του για τη μουσική. Ηταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε και στήριξε από νωρίς το ταλέντο του Λεωνίδα Καβάκου. Στην προς τιμήν του συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα συμμετέχου­ν ο Καναδοαμερ­ικανός βιολιστής Τίμοθι Τσούι (κέντρο) και ο Νοτιοκορεά­της βιολοντσελ­ίστας Τζαεμίν Χαν (δεξιά).
Κωστής Σοφιανός (αριστερά) ήταν γνωστός για την εντιμότητά του και την αγάπη του για τη μουσική. Ηταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε και στήριξε από νωρίς το ταλέντο του Λεωνίδα Καβάκου. Στην προς τιμήν του συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα συμμετέχου­ν ο Καναδοαμερ­ικανός βιολιστής Τίμοθι Τσούι (κέντρο) και ο Νοτιοκορεά­της βιολοντσελ­ίστας Τζαεμίν Χαν (δεξιά).
 ?? ?? Ο επιχειρημα­τίας
Ο επιχειρημα­τίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece