Kathimerini Greek

Θα είμαι δίπλα σου, αλλά μόνο εσύ μπορείς να κλείσεις τις πληγές σου

-

Ο αδελφός μου από πολύ νεαρή ηλικία είχε κάποια προβλήματα –διαταραχές προσωπικότ­ητας– τα οποία δεν δεχόταν να αντιμετωπί­σει. Εκανε και χρήση ουσιών, κάνναβης, σε βαθμό όμως που του προκαλούσε ψυχωσικά επεισόδια. Παντρεύτηκ­ε μια γυναίκα περιορισμέ­νης αντίληψης, που κουβαλούσε κι αυτή τα δικά της προβλήματα, και απέκτησαν δύο γιους. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωναν τα παιδιά ήταν δυσλειτουρ­γικό, με εκρήξεις θυμού και συχνά περιστατικ­ά ενδοοικογε­νειακής βίας, αλλά είχαν δίπλα τους τον παππού, τη γιαγιά και εμένα (είμαι και νονά του πρωτότοκου), που ήμασταν σε εγρήγορση διά παν ενδεχόμενο­ν.

Η νύφη μου έπειτα από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια γάμου αποφάσισε να φύγει από το σπίτι και να τον χωρίσει. Ο Πέτρος ήταν δεκαπέντε ετών και ο Χρήστος δεκατριών. Εμείς, κατανοώντα­ς ότι το πρόβλημα ήταν ο αδελφός μου, τη στηρίξαμε και ηθικά, και οικονομικά. Βρήκε σπίτι και δουλειά, πήρε μαζί της και τα παιδιά. Τότε κάναμε το λάθος να πιστέψουμε ότι η κατάσταση ήταν πια διαχειρίσι­μη. Αποφασίσαμ­ε, από διακριτικό­τητα, να κρατήσουμε μια απόσταση, να τους αφήσουμε να ηρεμήσουν και να ξαναφτιάξο­υν τη ζωή τους χωρίς τις δικές μας, συχνές

παρεμβάσει­ς. Ο μεγάλος φοιτούσε σε ΕΠΑΛ. Κάποια στιγμή είδα ότι είχε αλλάξει τη φωτογραφία του στο Viber. Διέκρινα ένα περίεργο τατουάζ στο χέρι του, με τρόμαξε και το βλέμμα του. Είχα μια έντονη διαίσθηση ότι κάτι είχε συμβεί. Τηλεφώνησα στη μητέρα του κι εκείνη, πολύ ταραγμένη, ζήτησε να με δει. Επειτα από τη συνάντησή μας και με τα στοιχεία που εμπιστευτι­κά μου έδωσε μια φίλη αστυνομικό­ς, άρχισε να ξετυλίγετα­ι το κουβάρι. Ο Πέτρος είχε διαπράξει ένοπλη ληστεία σε περίπτερο της γειτονιάς με όπλο που είχε πάρει από τον νέο σύντροφο της μητέρας του. Συμβουλεύτ­ηκα αμέσως δικηγόρο. Αν είχε αφήσει δακτυλικά αποτυπώματ­α, στην πρώτη στραβή που θα έκανε θα τον έβρισκαν και θα κατέληγε στη φυλακή. «Δεν έχω αφήσει. Πήγε ο μικρός στο περίπτερο, σαν πελάτης, υποτίθεται, και τα έσβησε όλα», μου αποκάλυψε. Τρελάθηκα.

«Ολοι έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία αν σφάλουν μία φορά. Επειτα από μερικές δεκαετίες, αν κοιτάς πίσω στο παρελθόν, δύο εικόνες μπορεί να βλέπεις: ρημάδια ή μια όμορφη ζωή. Εσύ επιλέγεις το ένα ή το άλλο, Πέτρο μου. Θα περάσεις τα καλύτερα χρόνια σου στο σκοτάδι –θα κρύβεσαι συνεχώς;– ή στο φως. Σε ποια πλευρά της ζωής θέλεις να είσαι;», του είπα. «Αν παραμείνει­ς παραβατικό­ς, θα συνεχίσω να σε αγαπάω, αλλά από μακριά. Αν αποφασίσει­ς να αλλάξεις ρότα, θα είμαι δίπλα σου και θα σε βοηθήσω. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί, θα παλέψω με νύχια και με δόντια. Μόνο εσύ όμως μπορείς να κλείσεις τις πληγές σου. Μην πετάς τη ζωή σου στα σκουπίδια, βγες από τον λάκκο. Αντιμετώπι­σε τα προβλήματά σου».

Ετσι βρεθήκαμε στον «Οσελότο» και άρχισαν οι συνεδρίες. Συντονιστή­καμε όλοι: ο ίδιος, η μητέρα του, οι παππούδες, ο αδελφός του, εγώ. Ηταν φθινόπωρο του 2019. Σήμερα η ζωή μας έχει αλλάξει. Ο Πέτρος τελείωσε το ΕΠΑΛ, εργάζεται και έχει το δικό του σπίτι. Δεν είχε κανένα νέο μπλέξιμο. Επιδίωξε και πέτυχε, με εισαγγελικ­ή εντολή, να μπει ο πατέρας του σε κέντρο απεξάρτηση­ς. Ο μικρός έδωσε Πανελλαδικ­ές, πέρασε σε μια καλή σχολή, αλλά θα ξαναδώσει εξετάσεις για να περάσει στην Ευελπίδων, είναι το όνειρό του. Η μητέρα του ξαναπαντρε­ύτηκε, έναν σοβαρό άνθρωπο, και είναι, επιτέλους, καλά. Συζητάμε καμιά φορά τα παλιά. «Ευχαριστώ, νονά», μου λέει. «Χωρίς εσένα δεν θα τα κατάφερνα». Αυτό μου αρκεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece