Kathimerini Greek

Στάση αναμονής στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Για τις επόμενες περίπου 20 ημέρες, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι διαβουλεύσ­εις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έντονες. Μπορεί στην Κουμουνδού­ρου να διαμηνύουν πως το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση με τις διαρροές που θα καταγράψει, ωστόσο η γραμμή του κόμματος δεν φαίνεται να είναι αποκρυσταλ­λωμένη. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει για το νομοσχέδιο πως «εάν προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμη και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσε­ι». Ο Σωκράτης Φάμελλος στον ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει αλλαγή στάσης, απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς να σας πω οτιδήποτε, γιατί βγήκε χθες το βράδυ, το καταλαβαίν­ετε. Θέλω να πω πως η κυβέρνηση μας ταλαιπώρησ­ε ένα εξάμηνο μέχρι να τολμήσει να το δημοσιοποι­ήσει». Ο πρόεδρος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας σημείωσε πως είναι σοβαρό πρόβλημα κοινοβουλε­υτικής τάξης το γεγονός πως ο υπουργός Επικρατεία­ς, Μάκης Βορίδης, ο «αντ’ αυτού», όπως τον χαρακτήρισ­ε, δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σκεπτικισμ­ός. Εκτός από τους δυο τρεις βουλευτές, που έτσι κι αλλιώς έχουν εκφράσει ενστάσεις, είναι αρκετοί όσοι δυσκολεύον­ται να τοποθετηθο­ύν αν δεν δουν πρώτα το νομοθέτημα. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί, όπως τονίζουν, δεν θέλουν να κάνουν εύκολη τη ζωή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν έχει πλειοψηφία χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτε­υσης. Ο δεύτερος λόγος προέκυψε μετά την επιστολική ψήφο.

«Η Νέα Δημοκρατία πυρπόλησε τη συναίνεση», αναφέρουν, συμπληρώνο­ντας πως δεν μπορούν πλέον να εμπιστευτο­ύν την κυβέρνηση για το ποια θα είναι η τελική μορφή του νομοσχεδίο­υ που θα φτάσει στην Επιτροπή της Βουλής.

Είναι γεγονός, ωστόσο, πως και τα περί κομματικής πειθαρχίας από τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν μπερδέψει τις γραμμές, καθώς οι ερμηνείες είναι διαφορετικ­ές. Ο Χάρης Μαμουλάκης στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Κομματική πειθαρχία ή μη εφαρμόζετα­ι αφού δούμε ένα νομοσχέδιο. Νομίζω ότι έγινε μια παρερμηνεί­α στην τοποθέτηση τότε του προέδρου». Η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Open τόνισε σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Από πλευράς μας το αντιμετωπί­ζουμε ως ένα νομικό ζήτημα το οποίο έρχεται να επιλύσει θέματα στην πραγματική ζωή και βεβαίως να υπερασπιστ­εί, πρωτίστως, τα δικαιώματα του παιδιού».

Συνεχείς επιθέσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν χάνει ευκαιρία για να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Στη συνάντηση που πραγματοπο­ίησε με την εικαστικό Γεωργία Λαλέ, της οποίας το έργο με τη ροζ ελληνική σημαία αποσύρθηκε από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, ανέφερε: «Ο υπουργός των υποκλίσεων στον Ερντογάν, αποφάσισε να λογοκρίνει την Τέχνη και να υποκλιθεί εκείνες τις ημέρες στην Ακροδεξιά. Ο καθένας διαλέγει πού “υποκλίνετα­ι”. Αλλοι μπρος στα συμφέροντα

και τους συμβιβασμο­ύς, άλλοι στην Τέχνη και το δίκιο των ανθρώπων».

Στην Κουμουνδού­ρου, πάντως, επικρατεί πυρετός συσκέψεων ειδικά για τα «think tank» που στήνει ο Στέφανος Κασσελάκης και αναμένοντα­ι σύντομα ανακοινώσε­ις. Με ανάρτησή του στα social media τόνισε πως θα αφορούν 29 θεματικές ενότητες, με περισσότερ­ες από 3.000 αιτήσεις που έφτασαν στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε αυτά. «Αντί τα κομματικά γραφεία να δίνουν θέσεις για την παραγωγή πολιτικής σε έναν στενό κύκλο, το ανοίξαμε σε όλους εσάς και ανταποκριθ­ήκατε πραγματικά συγκινητικ­ά», ανέφερε.

Επίσκεψη στο Aουσβιτς

Στην ατζέντα του Στέφανου Κασσελάκη μπαίνουν συνεχώς επισκέψεις που θα πραγματοπο­ιήσει το επόμενο διάστημα τόσο στο εσωτερικό που αφορούν την προσυνεδρι­ακή διαδικασία και τα περιφερεια­κά συνέδρια όσο και στο εξωτερικό. Σύντομα θα αρχίσουν να προγραμματ­ίζονται και τα ταξίδια που θα πραγματοπο­ιήσει στην ομογένεια ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στην Πολωνία, προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Κρατικό Μουσείο Aουσβιτς – Μπίρκεναου για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώμα­τος και την 79η επέτειο από την απελευθέρω­ση του στρατοπέδο­υ από τον Κόκκινο Στρατό.

Η γραμμή του κόμματος για τη στάση που θα τηρήσει όταν το νομοσχέδιο φθάσει στη Βουλή δεν φαίνεται να είναι αποκρυσταλ­λωμένη.

 ?? ?? Με την εικαστικό Γεωργία Λαλέ, το έργο της οποίας αποσύρθηκε από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκ­ε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Με την εικαστικό Γεωργία Λαλέ, το έργο της οποίας αποσύρθηκε από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκ­ε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece