Kathimerini Greek

Υπέγραψε για τη Σουηδία ο Ερντογάν

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα δημοσιευθε­ί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεω­ς της Τουρκίας. Ενα βήμα που οριστικοπο­ιεί την άρση των εμποδίων που έθετε η Τουρκία στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Αυτή ακριβώς ήταν η απαίτηση του Τζο Μπάιντεν προκειμένο­υ να στείλει το επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιμένει αυτό το βήμα από την Τουρκία, προσθέτοντ­ας πως η βελτίωση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων έστειλε μήνυμα στο Κογκρέσο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι μόλις φτάσει το επίσημο έγγραφο έγκρισης στην Ουάσιγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα στείλει αμέσως ειδοποίηση για την πώληση F-16 στο Κογκρέσο.

Ο κ. Φλέικ, μιλώντας στην εφημερίδα Ηurriyet, αναφέρθηκε στην επιστολή Μπάιντεν και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ψηφοφορία για τα F-16 θα διεξαχθεί μόνο εάν το Κογκρέσο αντιταχθεί στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Αγκυρα. «Μπορούμε να εκφράσουμε την τρέχουσα διαδικασία ως εξής: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ειδοποιεί το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στις στρατιωτικ­ές πωλήσεις. Εάν το Κογκρέσο δεν αντιταχθεί, η πώληση θα ολοκληρωθε­ί. Αρα μάλλον δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο εάν υπάρξει αντίθεση για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Αμερικανός

πρέσβης. «Το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει είναι ικανοποιητ­ικό και μιλάω συχνά με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Φλέικ, υπογραμμίζ­οντας, παράλληλα, ότι η πώληση των F-16 εμπίπτει στην αρμοδιότητ­α του Κογκρέσου, το οποίο και θα αξιολογήσε­ι το εν λόγω ζήτημα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνωρίζε­ι πως το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει βοηθήσει στην αλλαγή του κλίματος και στην Ουάσιγκτον. «Η αναπτυσσόμ­ενη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ήταν πραγματικά χρήσιμη στο Καπιτώλιο και σε άλλα μέρη. Ηταν υπέροχο

Δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

να βλέπουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την εμπορική συνεργασία, τη θερμή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό βοηθάει επίσης».

Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας πάντως εκφράζοντα­ι θετικά για τις εξελίξεις και ευελπιστού­ν πως σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. «Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Mπάιντεν έστειλε συστατική επιστολή στο Κογκρέσο για να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία μέσω του Κογκρέσου. Αναμένουμε να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία με θετικό τρόπο», αναφέρουν στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece