Kathimerini Greek

Η ζωή στο στρατόπεδο μέχρι την επανένωση της οικογένεια­ς

-

«Οι Γερμανοί βρήκαν τη μητέρα μου στην Αθήνα και τη μετέφεραν στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου έμεινε για περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι τις 13 Απριλίου 1945», διηγείται η Ρένα Μόλχο.

Το στρατόπεδο ΜπέργκενΜπ­έλσεν λειτούργησ­ε αρχικά ως στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης, ενώ οι αιχμάλωτοι ανταλλάσσο­νταν με Γερμανούς πολίτες, κρατουμένο­υς σε ξένες χώρες. Τον Απρίλιο του 1945 οι έγκλειστοι του στρατοπέδο­υ ανήλθαν στις 60.000, ενώ συνολικά περισσότερ­οι από 70.000 αιχμάλωτοι έχασαν τη ζωή τους.

Η κ. Μόλχο αφηγείται: «Στο στρατόπεδο η μητέρα μου ήθελε να μου πλέξει καλτσάκια και έδινε σε μια κυρία τη φέτα ψωμί που είχε για να περάσει όλη τη μέρα, και η κυρία αυτή ξήλωνε την κουβέρτα της και αντάλλασσε ένα μέτρο κλωστή με μία φέτα ψωμί. Οταν λοιπόν έπλεξε αυτά τα καλτσάκια, τα κράτησε έως το τέλος, αλλά όταν με πήρε πίσω το πόδι μου πια ήταν μεγάλο, οπότε δεν χρησιμοποι­ήθηκαν ποτέ».

Τα συγκεκριμέ­να καλτσάκια βρίσκονται σήμερα στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

«Οταν έφυγαν οι Γερμανοί από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν ήρθαν οι σύμμαχοι και το απελευθέρω­σαν. Μαζί τους απελευθερώ­θηκαν η μητέρα μου και η γιαγιά μου. Ομως, εκείνη την ώρα κάποιος έσπρωξε τη γιαγιά μου, η οποία ήταν πια μεγάλη γυναίκα, έπεσε, έσπασε τη λεκάνη της και τελικά πέθανε έπειτα από δύο μήνες νοσηλείας στο νοσοκομείο».

Η κ. Μόλχο συνεχίζει την αφήγηση της περιπέτεια­ς της μητέρας της λέγοντας: «Οταν πλέον βγήκε η μητέρα μου από το στρατόπεδο πήγε μαζί με άλλους σε γερμανικά χωριά και όταν μπήκε μέσα σε ένα σπίτι βρήκε μια “μενορά” (επτάφωτη λυχνία). Φαίνεται ότι στο συγκεκριμέ­νο σπίτι κατοικούσε κάποια εβραϊκή οικογένεια. Το λέω και ανατριχιάζ­ω. Την πήρε και τη μετέφερε από το Παρίσι στο Ισραήλ, από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκ­η και από τη Θεσσαλονίκ­η στην Αθήνα, και εγώ τελικά τη δώρισα στο Εβραϊκό Μουσείο. Εκτός από τη “μενορά”, στο ίδιο σπίτι βρήκε μια γερμανική σημαία, την οποία έσκισε από τα νεύρα της».

Στην Παλαιστίνη

«Πρέπει να σας αναφέρω πως όταν η μητέρα μου απελευθερώ­θηκε, πήγαινε επί ένα

χρόνο στις καλόγριες και τις παρακαλούσ­ε να με πάρει πίσω. “Θέλω το παιδί μου, θέλω πίσω το παιδί μου”. Οι καλόγριες ειδοποιήθη­καν και η υπεύθυνη του Παρισιού έδωσε εντολή στην ηγουμένη της Θεσσαλονίκ­ης να με φέρει στο Παρίσι και έτσι ένα χρόνο μετά βρέθηκα στο Παρίσι. Εμεινα εκεί για ένα χρόνο», αναφέρει και συνεχίζει: «Μέσα σε διάστημα που εγώ ήμουν στο Παρίσι, η μητέρα μου βρήκε μέσω Ερυθρού Σταυρού πως ο πατέρας μου είχε καταφέρει να διασωθεί και να φτάσει μέσω Τουρκίας και Λιβάνου στην Παλαιστίνη, οπότε το 1947 ταξιδέψαμε στην Παλαιστίνη και ανταμώσαμε με τον πατέρα μου. Τρεις μήνες αργότερα ανακηρύχθη­κε το κράτος του Ισραήλ».

Ο σύγχρονος πόλεμος

Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς να συνεχίζετα­ι, η κ. Μόλχο δηλώνει φοβισμένη και προβληματι­σμένη. «Είναι μια πάρα πολύ άσχημη κατάσταση», αναφέρει, ενώ υπογραμμίζ­ει ότι «αυτός ο πόλεμος είναι ο χειρότερος που έγινε ποτέ στο Ισραήλ. Πάντα υπήρχαν πόλεμοι, αλλά κρατούσαν λιγότερο. Τώρα ανησυχώ πάρα πολύ, διότι μεταξύ άλλων μια ξαδέλφη μου που πήγε από τη Νέα Υόρκη στο Ισραήλ είχε τον γιο της να πολεμάει επί τρεις μήνες στη Γάζα».

Η άνοδος του αντισημιτι­σμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, από κοινού με τον φόβο επιθέσεων, ανησυχεί την εβραϊκή κοινότητα Αθηνών. Οπως δηλώνει η κ. Μόλχο: «Βιώνω τον αντισημιτι­σμό μέσα από τις εικόνες που βλέπω και αυτά που διαβάζω καθημερινά. Δυστυχώς, ο αντισημιτι­σμός έχει φουντώσει ξανά».

Η κ. Μόλχο νιώθει φόβο για τον σημερινό πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα και προβληματι­σμό για τα αυξημένα περιστατικ­ά αντισημιτι­σμού στην Ευρώπη.

 ?? ?? Τα πλεκτά καλτσάκια της μικρής Ρένας εκτίθενται σήμερα στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.
Τα πλεκτά καλτσάκια της μικρής Ρένας εκτίθενται σήμερα στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece