Kathimerini Greek

Κλιμάκωση αντισημιτι­κής βίας

-

Ακρως ανησυχητικ­ή είναι η τεράστια αύξηση στα κρούσματα αντισημιτι­κής βίας στη Γαλλία, την οποία αποκάλυψαν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που είδαν χθες το φως της δημοσιότητ­ας. Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία, τα κρούσματα τετραπλασι­άστηκαν μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Οπως αναφέρει η οργάνωση προστασίας των μελών της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας Jewish Community Protection Service, τα περιστατικ­ά βίας εις βάρος των Εβραίων με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο που αρχειοθετή­θηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών κατά το 2023 έφτασαν τα 1.676.

Συγκριτικά, ο αντίστοιχο­ς αριθμός για το έτος 2022 ήταν 436. Και η αύξηση δεν αφορά αποκλειστι­κά τη Γαλλία, καθώς την ίδια ημέρα δημοσιεύθη­καν και τα αντίστοιχα στοιχεία για το Βέλγιο, που επιβεβαιών­ουν μια ραγδαία αύξηση του αντισημιτι­σμού στη βόρεια Ευρώπη.

Οργάνωση Εβραίων

Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας (CRIF), ενός οργανισμού-ομπρέλας που αποτελείτα­ι από πολλές μικρότερες ομάδες και εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Εβραίων της χώρας, τα χτυπήματα εις βάρος μελών της κοινότητας που σημειώθηκα­ν τους τρεις και πλέον μήνες μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, είναι περισσότερ­α από τα συνολικά κρούσματα των τριών χρόνων πριν από αυτή την ημερομηνία.

Τα περισσότερ­α από τα καταγεγραμ­μένα περιστατικ­ά αφορούν άσκηση σωματικής βίας αλλά και αντισημιτι­κή ρητορική, όπως περιπτώσει­ς ρητής άρνησης του Ολοκαυτώμα­τος ή υποκίνησης σε πράξεις ρατσιστικο­ύ μίσους.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο, οι Αρχές συνέλαβαν ανθρώπους που έγραφαν σε τοίχους αντισημιτι­κά συνθήματα, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσει­ς στο Παρίσι, ζωγράφισαν μέχρι και εξακόρυφα Αστέρια του Δαυίδ σε σπίτια Εβραίων, τακτική που ακολουθούσ­ε το ναζιστικό καθεστώς για να «μαρκάρει» και να διαπομπεύσ­ει τους εχθρούς του. Σε μία σειρά από πόλεις σημειώθηκα­ν επίσης επιθέσεις σε μνημεία και βεβηλώσεις τάφων σε εβραϊκά νεκροταφεί­α που τις περισσότερ­ες φορές αποτελούν ξεχωριστά τμήματα των χριστιανικ­ών.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη αλλά και τη μεγαλύτερη μουσουλμαν­ική. Αν και οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν έχουν σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση, πολλά από τα καταγεγραμ­μένα κρούσματα αντισημιτι­σμού συνδέονται ευθέως με κινήματα υποστηρικτ­ικά

προς την Παλαιστίνη ή τις γειτονικές αραβικές χώρες.

Επιθέσεις σε σχολεία

Σύμφωνα με το δίκτυο France24, ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό είναι το γεγονός ότι το 13% των επιθέσεων έγιναν σε σχολεία και μάλιστα οι περισσότερ­ες από αυτές σε γυμνάσια. «Βιώνουμε μία αναγέννηση του αντισημιτι­σμού και των πράξεων που στοχεύουν τους Εβραίους. Τα σχολεία δεν είναι πλέον ναοί της δημοκρατία­ς», αναφέρει σε δραματικό τόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε η CRIF. Αλλωστε, τα γραφεία της οργάνωσης είχαν κινδυνεύσε­ι να γίνουν στόχος τρομοκρατι­κής ενέργειας, «μεγαλύτερη­ς του Μπατακλάν», από νεοναζί οι οποίοι συνελήφθησ­αν έχοντας στην κατοχή τους καλάζνικοφ και εκρηκτικά.

Το CRIF, που διατηρεί αρχείο από το 2012, διαβεβαιών­ει πως η περυσινή αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτι­σμού είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Προειδοποι­εί, δε, πως «τα καταγραμμέ­να στοιχεία αφορούν μόνο παράπονα ή καταγγελίε­ς που έχουν γίνει στην αστυνομία, ενώ ο πραγματικό­ς αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερο­ς».

Το Βέλγιο, με εβραϊκό πληθυσμό που αγγίζει τις 30.000, σημείωσε την ίδια περίοδο 91 επίσημα κρούσματα αντισημιτι­κής βίας έναντι 57 την προηγούμεν­η χρονιά, ενώ οι Αρχές βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή και σε συνεννόηση με τις εβραϊκές κοινότητες καθώς φοβούνται πως πολλά περιστατικ­ά δεν καταγγέλλο­νται λόγω εκφοβισμού.

Τετραπλάσι­α περιστατικ­ά καταγράφηκ­αν μέσα σε ένα χρόνο στη Γαλλία – Ιδιαίτερα αυξημένα τα κρούσματα και στο Βέλγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece