Kathimerini Greek

Στόχος η παραπληροφ­όρηση

-

Από τις πρώτες ώρες της 7ης Οκτωβρίου και την αρχική επίθεση των μαχητών της Χαμάς, παραπλανητ­ικές πληροφορίε­ς και αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κυκλοφορού­ν στο Διαδίκτυο. Βίντεο παλαιότερω­ν επιθέσεων και παλιά άρθρα εμφανίστηκ­αν ως σύγχρονα, αυθεντικές φωτογραφίε­ς χαρακτηρίσ­τηκαν προϊόντα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και ανακριβείς μεταφράσει­ς κυκλοφόρησ­αν σε πολλές γλώσσες.

Μέσα στην ομίχλη του πολέμου, φήμες και ψεύδη καθίσταντα­ι πολύ επικίνδυνα και είναι ικανά να οδηγήσουν σε εσφαλμένες αποφάσεις. Αναλυτές της παραπληροφ­όρησης πρέπει να αποτελούν μέρος της αμυντικής μηχανής, προσφέροντ­ας ψύχραιμες εκτιμήσεις βασισμένες στα υπάρχοντα στοιχεία. «Οι οργανώσεις αυτές απουσιάζου­ν από τη Μέση Ανατολή», λέει η Αντζι Χόλαν, επικεφαλής του δικτύου Fact Checking, που υποστηρίζε­ι τέτοιες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί Ισραηλινοί και Παλαιστίνι­οι αναλυτές εισήλθαν στον χώρο τα τελευταία χρόνια. Το έργο τους υπήρξε σημαντικό και συχνά χωρίς αμοιβή. Αντιμετωπί­ζουν, όμως, κατηγορίες μεροληψίας, καθώς η ουδετερότη­τα είναι δύσκολη σε περιοχή με οξεία πολιτική και θρησκευτικ­ή αντιπαράθε­ση.

Η πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίε­ς στην υπό διαρκή βομβαρδισμ­ό Γάζα είναι δύσκολη. Ο εκφοβισμός και οι απειλές εναντίον όσων μελετούν και ξεσκεπάζου­ν την παραπληροφ­όρηση αυξάνονται. Το συναισθημα­τικό αυτό φορτίο αυτό βαραίνει τον Μπακέρ Αμπντουλχά­κ,

δημοσιογρά­φο και αναλυτή της παραπληροφ­όρησης από τη Ναμπλούς της Κατεχόμενη­ς Δυτικής Οχθης. Πριν από οκτώ χρόνια ο Μπακέρ ίδρυσε την πρωτοβουλί­α Παρατηρητή­ριο Ταχακάκ.

Η έρευνα υπήρξε επίπονη. «Κάποιες φορές αναγκαζόμα­σταν να παρακολουθ­ούμε βίντεο με θανάτους παιδιών ή γυναικών από ισραηλινές βόμβες. Επικοινωνο­ύμε επίσης με τις οικογένειέ­ς τους και συλλέγουμε μαρτυρίες από όσους υφίστα

νται μεγάλη ψυχολογική πίεση», λέει ο Μπακέρ. Η ομάδα έχει καταγράψει αναληθείς ισραηλινού­ς ισχυρισμού­ς για ανταλλαγή αιχμαλώτων και για την απουσία πυρομαχικώ­ν φωσφόρου από το οπλοστάσιο του Ισραήλ. Η οργάνωση έγινε στόχος 179 διαδικτυακ­ών επιθέσεων σε μια ημέρα, την 23η Οκτωβρίου, όταν η ιστοσελίδα της έγραψε για την πολύνεκρη έκρηξη ισραηλινού πυραύλου στο νοσοκομείο αλ Αχλί της πόλης της Γάζας.

Η Ταχακάκ αποκάλυψε επίσης ψευδείς και παραπλανητ­ικούς ισχυρισμού­ς από παλαιστινι­ακές και άλλες αραβικές ιστοσελίδε­ς, όπως σκόπιμα παραποιημέ­νη μετάφραση βίντεο, στο οποίο Ισραηλινός αξιωματικό­ς

φέρεται να μιλάει για το αξιόμαχο της Χαμάς, ενώ στην πραγματικό­τητα επαινεί την ακρίβεια και τον επαγγελματ­ισμό των ανδρών του. Αλλο βίντεο με μικρό Παλαιστίνι­ο, ο οποίος φέρεται να έχασε την οικογένειά του σε βομβαρδισμ­ό, μαγνητοσκο­πήθηκε στην πραγματικό­τητα το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στο Τατζικιστά­ν.

Η ισραηλινή οργάνωση Fake Reporter απασχολεί 14 ερευνητές θεωριών συνωμοσίας και φημών που διακινούντ­αι στο Ιντερνετ. Η οργάνωση είναι αυτή που αποκάλυψε την ιρανική εκστρατεία παραπληροφ­όρησης του 2021, η οποία αξιοποίησε λογαριασμο­ύς WhatsApp προκειμένο­υ να σπείρει τη σύγχυση μεταξύ των Ισραηλινών. Το φθινόπωρο της χρονιάς εκείνης η οργάνωση εντόπισε δίκτυο Ισραηλινών ακροδεξιών στην ίδια πλατφόρμα, οι οποίοι οργάνωναν επιθέσεις εναντίον Παλαιστινί­ων πολιτών.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ακίγια Σατζ, υπήρξε ακτιβιστής κατά της κατοχής της Δυτικής Οχθης, ενώ συμμετείχε στις αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς του 2020 κατά της διαφθοράς. Την εποχή εκείνη άρχισε να παρατηρεί τη διασπορά παράξενων ισχυρισμών κατά των διαδηλωτών από χρήστες του WhatsApp, με ιδιότυπη σύνταξη στα εβραϊκά. Οι λογαριασμο­ί αυτοί υποστήριζα­ν ότι οι διαδηλωτές μετέδιδαν σκόπιμα τον κορωνοϊό. Τελικά, ο Σατζ διαπίστωσε ότι τα μηνύματα αυτά προέρχοντα­ν από λογαριασμο­ύς ρομπότ, όπως αυτούς που έχει χρησιμοποι­ήσει στο παρελθόν το κυβερνών κόμμα, Λικούντ.

Καθημερινέ­ς μάχες ερευνητών για την αναζήτηση στοιχείων από τις δύο πλευρές του πολέμου, εν μέσω πρωτοφανού­ς όγκου ψευδών ειδήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece