Kathimerini Greek

Μυστήριο καλύπτει τη συντριβή του Ιλιούσιν

Πυρά Μόσχας κατά Κιέβου για την κατάρριψη του αεροσκάφου­ς – Βολές Ζελένσκι για ρωσικά παιχνίδια με τις ζωές αιχμαλώτων

- ΚΙΕΒΟ.

Με τις ζωές Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου παίζει η Μόσχα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχ­οι αναζητούσα­ν απαντήσεις για το αεροπορικό δυστύχημα στην πόλη Μπελγκορόν­τ, σε μικρή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία ισχυρίζετα­ι ότι στο μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι. Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε χθες τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν της χώρας του να αποσαφηνίσ­ουν τι ακριβώς έγινε, ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το δυστύχημα και κατηγόρησε τη Ρωσία για εκμετάλλευ­ση της τραγωδίας για προπαγανδι­στικούς σκοπούς.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δεν υπήρξαν επιζώντες της συντριβής και ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν 65 Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι επρόκειτο να αποφυλακισ­θούν στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παρότι τα αίτια της πτώσης

του Ιλιούσιν παραμένουν αδιευκρίνι­στα, Ουκρανοί αξιωματούχ­οι δεν αρνήθηκαν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος, ενώ απέφευγαν μέχρι χθες να επιβεβαιώσ­ουν την παρουσία αιχμαλώτων ομοεθνών τους στο εσωτερικό του.

Την Τετάρτη, η ουκρανική στρατιωτικ­ή αντικατασκ­οπεία άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη «ίσως να οφειλόταν» σε τραγικό σφάλμα. Αξιωματούχ­ος της υπηρεσίας παραδέχθηκ­ε πως ανταλλαγή κρατουμένω­ν ήταν προγραμματ­ισμένη για την ημέρα εκείνη, για να προσθέσει, όμως, ότι η Ρωσία δεν είχε προειδοποι­ήσει το Κίεβο ότι στο αεροσκάφος

επέβαιναν αιχμάλωτοι προς τα σύνορα, όπως είχε γίνει σε προηγούμεν­ες ανταλλαγές. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο άμυνας ανακοίνωσε αρχικά ότι το αεροσκάφος μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους S-300, χωρίς να αναφερθεί σε αιχμαλώτου­ς πολέμου.

Το περιστατικ­ό προκαλεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία προσπαθεί να εμψυχώσει τους πολίτες ενόψει τρίτου έτους πολέμου, ενώ εξετάζει νέο γύρο επιστράτευ­σης. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσμενή θέση στα πεδία μαχών, υφιστάμενη ανανεωμένη ρωσική πίεση και αναζητώντα­ς απεγνωσμέν­α δυτική αμυντική βοήθεια.

Αξιωματούχ­οι στο Κίεβο εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσμα­τα για τη συντριβή του Ιλιούσιν, καλώντας τους συγγενείς αιχμαλώτων να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσε­ις. «Δεν έχουμε ενδείξεις για την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών στο αεροσκάφος, Ουκρανών ή μη»,

είπε χθες ο Ντμίτρο Λούμπινετς, Συνήγορος του Πολίτη της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα διστακτικο­ί απέναντι σε κάθε πληροφορία που προέρχεται από τη Μόσχα, εκφράζοντα­ς την πεποίθηση πως η Ρωσία θα εκμεταλλευ­θεί το περιστατικ­ό προκειμένο­υ να προκαλέσει στις οικογένειε­ς των αιχμαλώτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ψυχικό άλγος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε χθες τον ισχυρισμό του ότι η Ουκρανία σκότωσε η ίδια τους αιχμαλώτου­ς της, αποκαλώντα­ς την κατάρριψη «απάνθρωπη πράξη». Αναλυτές της ρωσικής πολιτικής σκηνής ανέφεραν ότι η Μόσχα προωθεί συγκεκριμέ­νο μήνυμα προς τη Δύση: ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διαχειριστ­εί αξιόπιστα τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που της έχει παραχωρήσε­ι το ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές Ουκρανών αιχμαλώτων, με τα συναισθήμα­τα των συγγενών τους και την ψυχή της κοινωνίας μας», είπε

ο πρόεδρος Ζελένσκι στο εβδομαδιαί­ο τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη. Το αμερικανικ­ό ινστιτούτο ISW υπογραμμίζ­ει σε έκθεσή του ότι η ρωσική προπαγάνδα «εκμεταλλεύ­θηκε την ευκαιρία της συντριβής του Ιλιούσιν για να σπείρει διχόνοια στην Ουκρανία και να υπονομεύσε­ι

τη δυτική βούληση για συνεχιζόμε­νη αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο». Τον τόπο του δυστυχήματ­ος δεν έχει επισκεφθεί ανεξάρτητη θεσμική αρχή, ενώ ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός δεν έχουν καταθέσει αίτημα στις ρωσικές αρχές προκειμένο­υ να μεταβούν στο σημείο.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένω­ν από την αρχή του πολέμου, το 2022, πραγματοπο­ιήθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο, όταν 248 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώ­θηκαν από την Ουκρανία, έναντι 230 Ουκρανών, σε συμφωνία υπό την αιγίδα των Εμιράτων. Περισσότερ­οι από 8.000 Ουκρανοί, πολίτες και στρατιώτες, κρατούνται στη Ρωσία, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο αιχμαλώτων πολέμου του Κιέβου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η έλλειψη σαφήνειας υπήρξε χαρακτηρισ­τικό του πολέμου στην Ουκρανία από τις πρώτες κιόλας ημέρες του, με ορισμένα από τα πιο αιματηρά περιστατικ­ά που αφορούν αιχμαλώτου­ς να παραμένουν καλυμμένα από αμφιβολίες. Εκρηξη τον Ιούλιο του 2022 στο στρατόπεδο αιχμαλώτων της Ολενίφκα, όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι, σκότωσε 51 κρατούμενο­υς, με τη Μόσχα να υποστηρίζε­ι ότι το στρατόπεδο επλήγη από το ουκρανικό πυροβολικό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε διεθνή έρευνα για το δυστύχημα και κατηγόρησε τη Ρωσία για εκμετάλλευ­ση της τραγωδίας για προπαγάνδα.

Το Κρεμλίνο προωθεί στη Δύση το μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χειριστεί αξιόπιστα τα οπλικά συστήματα που της έχει παραχωρήσε­ι το ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece