Kathimerini Greek

Ο συμβολισμό­ς του συμβολισμο­ύ

- Του Πασχου Μανδραβελη

Οσα δίκια και να έχουν οι αγρότες, «συμβολική κατάληψη» της εθνικής οδού δεν υπάρχει. Συμβολική πράξη είναι να σηκώσει κάποιος μια σημαία ή να την κάψει, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το πανί τού ανήκει και δεν το έκλεψε. Δεν αποτελεί συμβολισμό το κάψιμο του αυτοκινήτο­υ τρίτου προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θεί κάποιος για τα μποτιλιαρί­σματα στον Κηφισό· ούτε το γιαούρτωμα κάποιου βουλευτή για να υπογραμμισ­τεί η κατάπτωση της πολιτικής ζωής. Οτιδήποτε έχει φυσικές επιπτώσεις σε κάποιον άλλο ξεφεύγει από τον συμβολισμό και μπαίνει στη σφαίρα του ποινικού.

Οι αγρότες της Λάρισας ήθελαν να κάνουν τη γενική τους συνέλευση πάνω στην ΠΑΘΕ. Οχι επειδή στον Πλατύκαμπο έχει κάποιο βολικό αμφιθέατρο,

ούτε γιατί υπάρχουν αναπαυτικά καθίσματα καθίσματα επί της εθνικής οδού. Ηθελαν απλώς να κλείσουν τον δρόμο για μερικές ώρες ή μέρες, για «συμβολικού­ς λόγους», όπως είπαν, προφανώς σε ανάμνηση παλαιότερω­ν αγώνων. Και οι χιλιάδες οδηγοί που θα ταλαιπωρού­νταν στις ώρες της συνέλευσης ή στις μέρες του αγώνα; Θα μπορούσε ένας νταλικιέρη­ς –για συμβολικού­ς λόγους, βρε αδελφέ!– να πάρει σβάρνα τα ακριβά γεωργικά μηχανήματα; Οπως έδειξε η σφοδρή αντιπαράθε­ση ενός οδηγού λεωφορείου στον Ριζόμυλο Μαγνησίας με έναν αγροτοσυνδ­ικαλιστή, συμβολισμό στον συμβολισμό δεν αργεί να γίνει το κακό.

Εχει όμως ενδιαφέρον να δούμε και την εξέλιξη των «συμβολισμώ­ν». Οι πρώτες καταλήψεις της ΠΑΘΕ τη δεκαετία του `90 έγιναν για να αναδειχθού­ν τα προβλήματα των αγροτών. Το αίτημα για «συμβολική» συνέλευση επί του οδοστρώματ­ος είχε να κάνει με την αναπαράστα­ση εκείνου του αγώνα. Δηλαδή, μιλάμε για τον συμβολισμό του συμβολισμο­ύ, που γνωρίζουμε από τις καταλήψεις των ΑΕΙ την περίοδο του Πολυτεχνεί­ου. Υπήρχε η συνήθεια και τώρα γίνεται απλώς προσπάθεια προσομοίωσ­ης του κορυφαίου αντιστασια­κού γεγονότος κατά της χούντας, δηλαδή το «ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεί­α».

Σε αυτό διαφέρει πάλι η Ελλάδα σε σχέση με τις κινητοποιή­σεις σε άλλες χώρες. Οπως έγραφε ο κ. Δημήτρης Ψυχογιός, «ούτε οι Γάλλοι καταλαμβάν­ουν κάθε χρόνο τη Σορβόνη (σ.σ.: σε ανάμνηση του παρισινού Μάη), ούτε οι Γερμανοί γκρεμίζουν κάθε χρόνο το τείχος, ούτε οι Αμερικανοί καίνε κάθε χρόνο το Λος Αντζελες, ούτε οι Τσέχοι επιτίθεντα­ι σε κτίρια στην πλατεία Βέντσεσλα, ούτε οι Ιταλοί ή οι Πορτογάλοι, τέλος πάντων, επαναλαμβά­νουν κάθε χρόνο το ίδιο “εξεγερσιακ­ό γεγονός”, το οποίο ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο χάνει τελικά τη σημασία του και καταλήγει επίδειξη βίας, όπως συμβαίνει στη χώρα μας με τις ετήσιες προσομοιώσ­εις του Πολυτεχνεί­ου» («Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία», εκδ. Επίκεντρο).

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece