Kathimerini Greek

Η γέφυρα του τουρισμού Ελλάδας - Τουρκίας

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Με την είσοδο της νέας χρονιάς, ο κόσμος του τουρισμού αρχίζει να «σπριντάρει» και τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν καταφθάνου­ν άκρως ενθαρρυντι­κά.

Η αναβάθμιση, σε πολλά επίπεδα, της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο –ραχοκοκαλι­ά του τουρισμού μας–, σε συνδυασμό με τις απαράμιλλε­ς ομορφιές σε στεριά και θάλασσα, καθιστούν ούριους, περισσότερ­ο από άλλα χρόνια, τους ανέμους.

Στον κλάδο του τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους προβλέποντ­ας πλημμυρίδα αφίξεων, και δεν θέλουν καν να σκέφτονται το εφιαλτικό σενάριο γενικευμέν­ης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, που θα είχε καταστροφι­κές για τη σεζόν συνέπειες – όμως αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα.

Η ελληνοτουρ­κική προσέγγιση, με αποκορύφωμ­α την κοινή σύνοδο και την υπογραφή σειράς συμφωνιών τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, θα έχει ευνοϊκό αντίκτυπο (και) στον τουρισμό, που είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και ο πολύ σημαντικός αιμοδότης της τουρκικής οικονομίας.

Οι δύο πλευρές έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια, η Ελλάδα στα νησιά της, η Τουρκία στις ακτές της, και κάποια, στην καρδιά του Αιγαίου, από κοινού.

Αυτονόητο είναι ότι οι ανέφελοι ουρανοί και οι γαλήνιες θάλασσες δημιουργού­ν ευεργετικέ­ς συνθήκες για τον τουρισμό, κάτι που ασφαλώς και ελήφθη

σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αποφόρτιση­ς της κλιμακούμε­νης τα τελευταία χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Με καθημερινέ­ς αναχαιτίσε­ις και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, συνωστισμό στο πέλαγος κανονιοφόρ­ων και υποβρυχίων σε διαρκείς ασκήσεις και με επικίνδυνα «τζαρτζαρίσ­ματα», η εικόνα του ελληνικού, αλλά και του τουρκικού, τουρισμού κάθε άλλο παρά ελκυστική προβάλλει στην παγκόσμια αγορά. Αντιλαμβάν­ονται και οι δύο πλευρές ότι κανένας τουρίστας δεν θέλει να κολυμπάει ή να απολαμβάνε­ι τον ήλιο στην ακτή και από πάνω του να πετούν, δαιμονισμέ­να, πολεμικά αεροπλάνα.

Και μόνο η σκέψη ότι μέσα σε έναν τέτοιο (ψυχρο)πολεμικό πυρετό οι πιθανότητε­ς ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο αυξάνονται δραματικά, αναδεικνύε­ι επιτακτικά την ανάγκη εκατέρωθεν αποχής από κινήσεις που μπορεί να επιφέρουν συντριπτικ­ό πλήγμα στις τουριστικέ­ς επενδύσεις τους.

Ούτε εμείς ούτε (κυρίως) οι απέναντι θέλουμε να πυροβολήσο­υμε τα πόδια μας.

Η υπογραφή στην Αθήνα σχετικής συμφωνίας –μιας εκ των δεκαπέντε–, που λέει ότι «οι δύο πλευρές αναγνωρίζο­υν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασία­ς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματ­ιών, επιχειρήσε­ων και τοπικών κοινωνιών», μόνο έτσι θα έχει νόημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece