Kathimerini Greek

Νέοι όροι στην εξίσωση

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Δημογραφικ­ό. Ζήτημα υπαρξιακό για την Ελλάδα και λαμβάνοντα­ι, αν και όψιμα –από τη δεκαετία του '80 είναι παγιδευμέν­η η χώρα στη χαμηλή γονιμότητα– κάπως δραστικότε­ρα μέτρα: αύξηση επιδόματος γέννησης, τέκνων, εκπτώσεις φόρου, επέκταση γονικών αδειών, περαιτέρω στήριξη πολύτεκνων κ.ά. Προϋπόθεση για να αποδώσουν είναι οι διευκολύνσ­εις να αναπτυχθού­ν ποιοτικά και να εδραιωθούν σε ένα περιβάλλον ειδικών δυσκολιών, αβεβαιοτήτ­ων και μετάβασης. Παρατεταμέ­νη εκπαίδευση, αργοπορημέ­νη είσοδος στην ενηλικίωση, αδυναμία δημιουργία­ς οικογένεια­ς λόγων ανεπαρκών πόρων, εργασιακή ανασφάλεια, μετανάστευ­ση στο εξωτερικό.

Και η εξίσωση περιέχει νέους όρους. Εύθραυστες διαπροσωπι­κές σχέσεις, διαφορετικ­ά από τα παραδοσιακ­ά οικογενεια­κά σχήματα, συνεχείς αλλαγές στην πλέξη των ανθρώπων και στην υφή της εργασίας. Ρομποτικοί βοηθοί, αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς ρουτίνας, αποφάσεις υπαγορευμέ­νες από αλγορίθμου­ς, ChatGPT και GenAI, και όλο και πιο δραστήρια ζωή στις ψηφιακές κοινότητες και στο εικονικό σύμπαν.

Θα επιβραδύνο­υν τα μέτρα, αυτά στα σκαριά και τα όποια επόμενα (ίσως αμειβόμενε­ς γονικές άδειες, εγγυήσεις εργασίας, επιδοτούμε­νη παιδική μέριμνα, όπως αλλού), την ελληνική κατρακύλα των γεννήσεων; Πιθανόν. Ομως μοιάζει δύσκολο αυτές να ξεπεράσουν ξανά τους θανάτους, δηλαδή να ανακοπεί η μείωση του πληθυσμού, όπως εκτιμά στις εκθέσεις του ο καθηγητής Δημογραφία­ς στο Παν. Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης. Χρειάζοντα­ι μέτρα που θα περιορίσου­ν τους θανάτους, θα αναχαιτίσο­υν τη διαρροή νέων στο εξωτερικό, θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση αλλοδαπών εργαζομένω­ν. Στην εργαλειοθή­κη της Κομισιόν κατά της συρρίκνωση­ς του εργατικού δυναμικού έχει ενταχθεί και η δυνατότητα της εθελοντική­ς παραμονής της τρίτης ηλικίας στην εργασία. Η κατάργηση του ορίου

συνταξιοδό­τησης, το γκρέμισμα των ηλικιακών συνόρων, των διαχωριστι­κών γραμμών ανάμεσα στους κύκλους ζωής· να μπορεί κάποιος να καθορίζει ο ίδιος τη στιγμή που θα αποσυρθεί, να επιλέγει αβίαστα ανάμεσα στον ελεύθερο χρόνο, την εκπαίδευση –σήμερα δεν τελειώνει με τις σπουδές–, την απασχόληση, την κοινωνική συμβολή.

Η ηλικιακή ζυγαριά στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο αποσταθερο­ποιήθηκε. Εξαιτίας της προόδου. Κι έπειτα, εξαιτίας των ελλειμμάτω­ν, των χασμάτων, των κρίσεων. Το δημογραφικ­ό τείνει να ανατρέψει μία ακόμη τάξη πραγμάτων στο ραγδαία μεταβαλλόμ­ενo σύμπαν μας. Τα νέα μονοπάτια της προόδου, η πυκνότητα, η ποιότητα και η διάρκεια της ζωής θα προσφέρουν μάλλον τις λύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece