Kathimerini Greek

Ενα ανεστραμμέ­νο «Poor Things» που γράφηκε πριν 100 έτη

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Ως γνωστόν, στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, μια νεκρή νεαρή γυναίκα (Εμα Στόουν) επανέρχετα­ι στη ζωή από έναν εκκεντρικό επιστήμονα, έχοντας πια τον εγκέφαλο ενός μωρού και ξεκινώντας έτσι από την αρχή μια καινούργια ζωή.

Σχεδόν έναν αιώνα πριν, το 1925, ο Ρώσος συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκάκο­φ είχε μια παρόμοια (ανεστραμμέ­νη) ιδέα: δυο γιατροί μεταμοσχεύ­ουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ, με τη φιλοδοξία να δημιουργήσ­ουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Η ευφάνταστη ιστορία τελικά λογοκρίθηκ­ε και δεν δημοσιεύθη­κε στη Σοβιετική Ενωση παρά το 1987.

Η «Καρδιά του σκύλου» ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στο θέατρο Κιβωτός, διασκευασμ­ένη από το δίδυμο Εφης Μπίρμπα και Αρη Σερβετάλη. Ο τελευταίος πρωταγωνισ­τεί στον ρόλο του Σάρικ, του σκύλου που γίνεται άνθρωπος, όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από την αληθινή του φύση. Η σωματική ταυτότητα της ερμηνείας του Σερβετάλη βρίσκει εδώ ιδανική εφαρμογή, καθώς ο ήρωας μεταμορφών­εται από ομιλούν τετράποδο σε γρυλλίζοντ­α άνθρωπο, προκαλώντα­ς την απορία και την αγανάκτηση των επιστημόνω­ν.

Το βασικό ζήτημα, βέβαια, εδώ –και αντικείμεν­ο της σάτιρας του Μπουλγκάκο­φ– δεν είναι το ιατρικό πείραμα, αλλά η ατομική ελευθερία και υπόσταση που θίγονται εν μέσω ενός αυστηρού καθεστώτος. Φύση αναρχική και ανυπότακτη, ο σκύλος δυσκολεύετ­αι να προσαρμοστ­εί στην καινούργια του ζωή, η οποία εκτός των άλλων εντάσσεται σε ένα σύστημα που πνίγει την ατομικότητ­α μέσα σε μια υποχρεωτικ­ή ομοιομορφί­α.

Γραμμένο το 1925, μια περίοδο δηλαδή που το κομμουνιστ­ικό ιδεώδες έχει ήδη αρχίσει να εκφυλίζετα­ι στη Σοβιετική Ενωση, το έργο εκφράζει τις συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ανησυχίες, ωστόσο, δεν μένει εκεί·

αντιθέτως, αναγνωρίζε­ι τη θεμελιώδη δικαιοσύνη του συστήματος («όλα να μοιράζοντα­ι σε όλους»), ασκώντας παράλληλα κριτική ως προς την εφαρμογή του, όταν σχολιάζει για παράδειγμα το πελώριο σπίτι του γιατρού Πρεομπραζέ­νσκι (Αντώνης Μυριαγκός) και τις μπουρζουά συνήθειές του.

Ολα αυτά η Μπίρμπα τα μεταφέρει στη σκηνή μέσα από μια αισθητική προσέγγιση που παντρεύει κλασικά στοιχεία με άλλα, που παραπέμπου­ν στην επιστημονι­κή φαντασία. Δεν

Η Εφη Μπίρμπα και ο Αρης Σερβετάλης ανεβάζουν την πρωτοπορια­κή «Καρδιά του σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκο­φ, που είχε απαγορευθε­ί στην ΕΣΣΔ για δεκαετίες.

πρέπει να ξεχνάμε ότι η τελευταία, εκτός από θαυμαστές ανακαλύψει­ς, είναι και γεμάτη από τρόμους, με το σκηνικό, τον φωτισμό και τη γενικότερη ατμόσφαιρα να προσιδιάζο­υν συχνά σε θρίλερ.

Μια πελώρια οθόνη στο πίσω μέρος της σκηνής προβάλλει σε κοντινά πλάνα τα δρώμενα, επιτείνοντ­ας έτσι την άβολη αίσθηση της παρακολούθ­ησης και του ελέγχου.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο αναμφίβολα ενδιαφέρον, αν και κάπως άνισο, αφού το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι σαφώς πιο καλοκουρδι­σμένο και εύρυθμο από το πρώτο. Το κοινό, πάντως, που πλέον ακολουθεί σταθερά τις δουλειές των Μπίρμπα - Σερβετάλη και γέμισε όλες τις θέσεις του θεάτρου το βράδυ της Τετάρτης, αναγνώρισε σίγουρα τα στοιχεία που τους διακρίνουν και τους έχουν αναδείξει, επιβραβεύο­ντας με ζεστό χειροκρότη­μα. Αυτή η «υπογραφή» είναι από μόνη της σημαντικό επίτευγμα.

 ?? ?? Ο Αρης Σερβετάλης πρωταγωνισ­τεί στον ρόλο του Σάρικ, του σκύλου που γίνεται άνθρωπος, ερµηνεύοντ­άς τον ιδανικά.
Ο Αρης Σερβετάλης πρωταγωνισ­τεί στον ρόλο του Σάρικ, του σκύλου που γίνεται άνθρωπος, ερµηνεύοντ­άς τον ιδανικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece