Kathimerini Greek

Πρώτη σε έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης την περυσινή σεζόν

-

Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να μην πήρε κάποιον σημαντικό τίτλο το 2023, εκτός του κυπέλλου Ισπανίας, αλλά κατέκτησε για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια την κορυφή του καταλόγου των ομάδων με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τη σεζόν που πέρασε, σύμφωνα με την εταιρεία Deloitte. Στην 27η ετήσια έκθεση με τον τίτλο Football Money League, το Sports Business Group της Deloitte κατέγραψε μεγάλη αύξηση του τζίρου των 20 πρώτων ομάδων στον σχετικό πίνακα, με τη Ρεάλ να καταγράφει κατακόρυφη άνοδο, την ώρα που οι αγγλικές ομάδες σημείωναν απροσδόκητ­η πτώση.

Οι 20 ομάδες που απαρτίζουν τη Money League είχαν τη σεζόν 2022-23 αύξηση 14% στα έσοδά τους σε σχέση με τη χρονιά 2021-22, αποκομίζον­τας αθροιστικά 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. την προηγούμεν­η περίοδο. Οι 17 από

τις 20 ομάδες παρουσίασα­ν αύξηση εσόδων, χάρη κυρίως στη μεγέθυνση των εισπράξεων από εμπορικές δραστηριότ­ητες, όπως λιανικές πωλήσεις ειδών και χορηγίες, μια κατηγορία που για πρώτη φορά από το 2015-16 (με εξαίρεση τη σεζόν

του πρώτου lockdown) ξεπερνάει εκείνη των εσόδων από ραδιοτηλεο­πτικά δικαιώματα.

Η Ρεάλ κατέγραψε ετήσια αύξηση τζίρου κατά 118 εκατ. ευρώ, εισπράττον­τας το ποσό-ρεκόρ των 831 εκατ. ευρώ, για να ξεπεράσει τη Μάντσεστερ Σίτι που εισέπραξε 826 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση ανήλθε για πρώτη φορά η Παρί Σεν Ζερμέν με 802 εκατ. ευρώ, πάνω από την Μπαρτσελόν­α (800 εκατ. ευρώ), που ανέβηκε από την έβδομη θέση και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ (746 εκατ. ευρώ).

Ειδικά για τις αγγλικές ομάδες σημειώθηκε μια αξιοσημείω­τη μείωση της απόστασης από τις ομάδες της ηπειρωτική­ς Ευρώπης. Ετσι, πέρα από τη Μάντσεστερ Σίτι που έχασε την πρώτη θέση, αλλά με αύξηση εσόδων, σημαντική πτώση παρουσίασε η Λίβερπουλ πέφτοντας από την τρίτη στην έβδομη θέση – ήταν η μία από τις τρεις ομάδες της 20άδας που παρουσίασε μείωση, με τις άλλες δύο να είναι μια ακόμη αγγλική ομάδα, η Γουέστ Χαμ, και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Συνολικά, τη σεζόν 202223 ο αριθμός των ομάδων της Premier League στη Money League μειώθηκε σε οκτώ, από τους τουλάχιστο­ν 10 συλλόγους που εμφανίζοντ­αν τα δύο προηγούμεν­α χρόνια. Εκτός 20άδας έπεσαν τρεις αγγλικές ομάδες και συγκεκριμέ­να η Λέστερ, η Λιντς και η Εβερτον, πράγμα που συνδέεται και με την πορεία τους εντός γηπέδου. Τις θέσεις τους στη Money League πήραν οι Αϊντραχτ Φρανκφούρτ­ης, Νάπολι και Μαρσέιγ.

Η «βασίλισσα» κατέγραψε ετήσια αύξηση τζίρου κατά 118 εκατ. ευρώ, εισπράττον­τας το ποσό-ρεκόρ των 831 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Σύμφωνα µε την Deloitte, η Ρεάλ κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο κερδών την ώρα που οι αγγλικές οµάδες σηµείωσαν απροσδόκητ­η πτώση.
Σύμφωνα µε την Deloitte, η Ρεάλ κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο κερδών την ώρα που οι αγγλικές οµάδες σηµείωσαν απροσδόκητ­η πτώση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece