Kathimerini Greek

Υπέρβαση 1 δισ. στα έσοδα από ΦΠΑ το 2023

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Οι υψηλότερες από τις προβλεπόμε­νες επιδόσεις σε ανάπτυξη και τουρισμό, καθώς και η ταχύτερη επέκταση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών έφεραν περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερ­α έσοδα από ΦΠΑ το 2023, σε σύγκριση με αυτά που είχαν εκτιμηθεί ένα χρόνο πριν, στον προϋπολογι­σμό του 2023.

Τα έσοδα από ΦΠΑ, όπως προκύπτει από το χθεσινό δελτίο με τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2023, ανήλθαν σε 23,385 δισ., έναντι πρόβλεψης του προϋπολογι­σμού για 22,198 δισ. ευρώ. Αν και το μέγεθος στον μεν προϋπολογι­σμό εκφράζεται σε δεδουλευμέ­νη βάση, δηλαδή περιλαμβάν­ει και τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2024, τα οποία εγγράφοντα­ι στο 2023, ενώ το δελτίο είναι σε ταμειακή βάση, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Δεδομένου, λοιπόν, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ότι το 2023 ο πληθωρισμό­ς ήταν χαμηλότερο­ς από την πρόβλεψη του προϋπολογι­σμού (3,5% αντί 5%), ενώ η ανάπτυξη υψηλότερη (2,4% αντί 1,8%), η διαφορά των εσόδων από ΦΠΑ εκτιμάται ότι οφείλεται κατά 400 εκατ. ευρώ στην υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή στη μεγαλύτερη ανάπτυξη, κατά 350 εκατ. ευρώ στα υψηλότερα έσοδα (κατά 2 δισ. ευρώ) από τον τουρισμό και κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου στην αύξηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών.

Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματο­ς ήταν επίσης σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τον προϋπολογι­σμό κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Εφτασαν τα 20,884 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού, έναντι πρόβλεψης για 17,772 δισ. ευρώ. Από την υπέρβαση αυτή το 1 δισ. ευρώ περίπου οφείλεται στον φόρο εισοδήματο­ς, χάρη στις υψηλότερες αμοιβές και τα 2 δισ. ευρώ στα κέρδη των επιχειρήσε­ων, που αφορούν το 2022 (και εισπράχθηκ­αν το 2023), με συμμετοχή και του πληθωρισμο­ύ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού 12μήνου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2023 δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα 3,920 δισ. ευρώ, έναντι στόχου (του προϋπολογι­σμού του 2024, πλέον) για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την παρατηρούμ­ενη διαφορά έναντι των στόχων στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους, το ενημερωτικ­ό δελτίο του υπουργείου αναφέρει ότι κατά κύριο λόγο αφορούν ποσά που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης κατά ESA, το οποίο διαμορφώνε­ται κατόπιν ενσωμάτωση­ς των στοιχείων των φορέων γενικής κυβέρνησης και των εθνικολογι­στικών προσαρμογώ­ν.

Πιο συγκεκριμέ­να, ποσό ύψους 1,687 δισ. ευρώ που αφορά την είσπραξη κατά τον μήνα

Σε σχέση με τον στόχο, λόγω ισχυρών επιδόσεων σε ανάπτυξη, τουρισμό και αύξησης ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών.

Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμ­ενης υποεκτέλεσ­ης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2,767 δισ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονι­σμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικ­ών δαπανών, οι μεταβιβάσε­ις προς φορείς γενικής κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμέ­νη βάση.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε προχθές ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,1% του ΑΕΠ θα υπερκαλυφθ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece