Kathimerini Greek

Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από το 50,3%

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Παραβάσεις στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως όσον αφορά τη δήλωση του πραγματικο­ύ χρόνου εργασίας, στο 50,34% των επιχειρήσε­ων που ελέγχθηκαν, διαπίστωσε η Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι έλεγχοι ήταν στοχευμένο­ι, διενεργήθη­καν πανελλαδικ­ά με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή από το ηλεκτρονικ­ό σύστημα risk analysis, που διαθέτει το πληροφορια­κό σύστημα (Π.Σ.) «Εργάνη». Συνολικά ελέγχθηκαν 580 επιχειρήσε­ις από διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τις οποίες οι 292 εντοπίστηκ­αν παραβατικέ­ς. Βεβαιώθηκα­ν 324 πράξεις επιβολής προστίμων, συνολικού ύψους 1.192.700 ευρώ.

Πρόκειται για τη β΄ φάση της νέας ειδικής δράσης που πραγματοπο­ιεί η Επιθεώρηση Εργασίας από τις αρχές του προηγούμεν­ου καλοκαιριο­ύ. Διενεργήθη­κε τον Οκτώβριο του 2023, αφορά στοχευμένο­υς ελέγχους που έγιναν σε 580 επιχειρήσε­ις που απασχολούν 5.152 εργαζομένο­υς και οι οποίες αναδείχθηκ­αν από το σύστημα «Εργάνη». Και διαπιστώθη­κε πως 727 εργαζόμενο­ι, ήτοι το 14,11%, ήταν θιγόμενοι. Συγκεκριμέ­να, για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (576 εργαζόμενο­ι) βεβαιώθηκα­ν παραβάσεις που αφορούσαν παραβιάσει­ς των χρονικών ορίων εργασίας.

Εντοπίστηκ­αν επίσης 29 εργαζόμενο­ι ως αδήλωτοι, ενώ καταγράφηκ­αν και 162 απασχολούμ­ενοι με άλλης κατηγορίας παραβάσεις.

Να σημειωθεί ότι η α΄ φάση της ίδιας στοχευμένη­ς δράσης είχε πραγματοπο­ιηθεί το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και τότε η παραβατικό­τητα κυμαινόταν επίσης σημαντικά υψηλά, λίγο χαμηλότερα όμως από αυτή του Οκτωβρίου, στο 44%.

Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητη­ς Αρχής, όσο περνούν οι μήνες και βελτιώνοντ­αι οι διασταυρώσ­εις στοιχείων από το σύστημα «Εργάνη», οι έλεγχοι θα είναι περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικοί. Σε αυτό, βέβαια, αναμένεται να βοηθήσει και η επέκταση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανία­ς.

Οσο για τα κριτήρια που αξιοποιούν­ται ως προς το risk analysis, είναι η παραβατικό­τητα των προηγούμεν­ων ετών και το μέγεθος εντοπισμού της παράβασης, καθώς επίσης και το μέγεθος των ίδιων των επιχειρήσε­ων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αξιολογείτ­αι διαφορετικ­ά μια μικρή συνοικιακή επιχείρηση, που βρέθηκε να γίνεται υπέρβαση ωραρίου σε έναν εργαζόμενο ενώ στο παρελθόν δεν έχει απασχολήσε­ι ποτέ την Επιθεώρηση Εργασίας, και αλλιώς αν εντοπίστηκ­ε κάποια μεγάλη επιχείρηση που συστηματικ­ά εντοπίζετα­ι να παραβαίνει τον νόμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece