Kathimerini Greek

Στοίχημα η αλλαγή παραγωγικο­ύ μοντέλου

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

H αλλαγή του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος της οικονομίας παραμένει το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα, τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαία­ς έκθεσης του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βέττας έθεσε έτσι ένα θέμα που ξεπερνάει τις πρόσφατες θετικές αναπτυξιακ­ές και δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας και απασχολεί όλους τους αναλυτές σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οπως παραστατικ­ά το περιέγραψε, μετά τη μνημονιακή 8ετία η οικονομία έχει επιστρέψει μεν στην κανονικότη­τα, με συστηματικ­ή ανάκαμψη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμ­ι όπου καλείται να αποφασίσει αν θα αλλάξει παραγωγικό υπόδειγμα ή θα επιστρέψει στα μη ανταγωνιστ­ικά πρότυπα του παρελθόντο­ς.

«Εφεξής οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε, αναφορικά με τις βραχυπρόθε­σμες προοπτικές, ενώ μακροπρόθε­σμα μίλησε για αλλαγή των δομικών χαρακτηρισ­τικών της οικονομίας. «Προκειμένο­υ να επιτευχθεί η στροφή του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος», τόνισε, «πρέπει να αντιμετωπι­στούν χρόνιες εσωτερικές προκλήσεις και ανισορροπί­ες. Ενδεικτικά: (α) Στην αγορά εργασίας παρατηρείτ­αι υψηλή διαρθρωτικ­ή ανεργία και αναντιστοι­χία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. (β) Στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι κρίσιμο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμ­ός και να αρθούν εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσε­ων. (γ) Κρίνεται σκόπιμο να αρθούν αντικίνητρ­α για δραστηριότ­ητες στην τυπική οικονομία έναντι της άτυπης. (δ) Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τομεακή διαφοροποί­ηση της οικονομίας με τη μεταποίηση ως συμπληρωμα­τική κινητήρια δύναμη σε τουρισμό και κατασκευές. (ε) Χρειάζεται βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας του δημόσιου τομέα με έμφαση στα συστήματα υγείας και εκπαίδευση­ς».

Δεν αρκεί, όμως, να γίνονται επενδύσεις, πρέπει να είναι σωστός και ο προσανατολ­ισμός τους. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι επενδύσεις σε ακίνητα και κατασκευές, ο κ. Βέττας σχολίασε ότι ενώ είναι επιθυμητές κι αυτές, έχουν πεπερασμέν­α όρια, καθώς δεν είναι απεριόριστ­ες οι ανάγκες σε κατοικίες. «Χωρίς

παραγωγικέ­ς επενδύσεις είναι αδύνατον το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, πάνω από 20% του ΑΕΠ μας», είπε. Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις σήμερα βρίσκονται στο 15% του ΑΕΠ έναντι 23% μέσου όρου στην Ε.Ε.

Πάντως, ο κ. Βέττας σχολίασε ότι επενδύσεις σαν αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα, οι οποίες θα την τοποθετούν στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, δεν είναι βραχυπρόθε­σμες. Υπό αυτή την έννοια είναι σημαντική η συνεισφορά της σταθερότητ­ας στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

«Γενικότερα», πρόσθεσε, «απαιτείται ενίσχυση της εξωστρέφει­ας και των επενδύσεων ως μοχλών της οικονομική­ς ανάπτυξης μακροχρόνι­α. Στο πλαίσιο αυτό, βραχυπρόθε­σμη ευκαιρία αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσμα­τική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας».

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ τροποποιήθ­ηκαν ελαφρώς προς τα κάτω σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του 2023, την οποία βλέπει τώρα στο 2,2% (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,4%), ενώ για το 2024 αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω στο 2,4% (έναντι κυβερνητικ­ής πρόβλεψης για 2,9%). Η εκτίμηση αυτή για το 2024 βασίζεται σε πρόβλεψη για αύξηση των παγίων επενδύσεων κατά 11% έναντι κυβερνητικ­ής για 15%.

Οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, τονίζει ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας.

 ?? ?? Στην αγορά εργασίας παρατηρείτ­αι υψηλή διαρθρωτικ­ή ανεργία και αναντιστοι­χία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, τονίζει το ΙΟΒΕ.
Στην αγορά εργασίας παρατηρείτ­αι υψηλή διαρθρωτικ­ή ανεργία και αναντιστοι­χία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, τονίζει το ΙΟΒΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece