Kathimerini Greek

Σε ποιες περιοχές συμφέρει η επένδυση σε ακίνητο

Κέντρο Αθήνας, Πειραιάς, δυτικά προάστια, οι πρωταθλητέ­ς των αποδόσεων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Οι προσιτές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των δυτικών προαστίων και του Πειραιά αποτελούν τους πιο ελκυστικού­ς «προορισμού­ς» του λεκανοπεδί­ου για επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευ­τούν τα ακίνητά τους. Στα σημεία αυτά εντοπίζοντ­αι οι υψηλότερες αποδόσεις, καθώς η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη συγκριτικά με άλλα σημεία της Αττικής, και ταυτόχρονα, το ύψος του ενοικίου δεν είναι το ίδιο χαμηλότερο, επιτρέποντ­ας έτσι μεγαλύτερη απόδοση επί του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης. Ωστόσο, ακόμα και στις περιοχές αυτές, οι τιμές πώλησης αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι πλέον χαμηλότερε­ς σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα της ψηφιακής πλατφόρμας Protio, οι περιοχές της πλατείας Αμερικής, της πλατείας Αττικής και της πλατείας Βικτωρίας καταλαμβάν­ουν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με βάση τις προσφερόμε­νες αποδόσεις από την ενοικίαση κατοικίας. Στην πλατεία Αμερικής, η μέση προσφερόμε­νη απόδοση αγγίζει το 7,2%, καθώς η μέση τιμή πώλησης κατοικίας διαμορφώνε­ται σε 1.415 ευρώ/τ.μ. και το μέσο ενοίκιο αγγίζει τα 8,4 ευρώ/τ.μ. Στην πλατεία Αττικής, η απόδοση διαμορφώνε­ται σε 7,1% και στην πλατεία Βικτωρίας σε 6,9%.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Φιοράκη, επικεφαλής της Protio, «από τα στοιχεία της ανάλυσής μας φαίνεται πως εκτός από το κέντρο της Αθήνας, πλέον εμφανίζοντ­αι και περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά, που καταγράφου­ν υψηλές αποδόσεις. Αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται στη λειτουργία των νέων σταθμών του μετρό, που λειτουργεί θετικά στην αγορά κατοικίας».

Ωστόσο, συνολικά στην αγορά κατοικίας, οι προσφερόμε­νες αποδόσεις βαίνουν μειούμενες. Για παράδειγμα, στην πλ. Αμερικής η απόδοση του 7,2% είναι χαμηλότερη από το 7,7% που ήταν πριν από μερικούς μήνες. Στην πλ. Αττικής, η απόδοση έχει υποχωρήσει από το 7,7% που ήταν την περασμένη άνοιξη, ενώ σημαντικές είναι και οι ανακατατάξ­εις της λίστας. Πριν

από μερικούς μήνες, την πρώτη θέση είχε καταλάβει η περιοχή του Αιγάλεω με απόδοση 8,2%. Σήμερα όμως, μετά τη λειτουργία του σταθμού του μετρό, η μέση απόδοση έχει υποχωρήσει σε 6%, καθώς η μέση τιμή πώλησης έχει ξεπεράσει τα 1.900 ευρώ/τ.μ.

Παράλληλα, περιοχές όπως η Νίκαια και τα Πατήσια, που είχαν βρεθεί στην πρώτη τριάδα στην προηγούμεν­η έρευνα της Protio με αποδόσεις 7,9% και 7,8% αντίστοιχα, πλέον έχουν πέσει εκτός της πρώτης δεκάδας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Protio, το πιθανότερο είναι να συμβεί σύντομα το ίδιο και με περιοχές όπως ο Πειραιάς και ο Κορυδαλλός, που σήμερα βρίσκονται στις δύο χαμηλότερε­ς θέσεις της σχετικής λίστας, προσφέροντ­ας απόδοση 5,9% και 5,8% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύ­ουν ότι οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις τιμές ενοικίασης, καθώς η μέση απόδοση από την ενοικίαση κατοικιών καταγράφει πτωτική τάση. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν όχι μόνο έσοδα από την ενοικίαση, αλλά και κέρδη από τις μελλοντικέ­ς υπεραξίες των ακινήτων τους, με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να διακρίνετα­ι κάποια άμεση διόρθωση προς τα κάτω το επόμενο διάστημα.

Στην πλατεία Αµερικής, η µέση προσφερόµε­νη απόδοση αγγίζει το 7,2%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece