Kathimerini Greek

Στην αγορά των μικρών οικιακών συσκευών εισέρχεται η «Γερμανός»

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στην κατηγορία των μικρών οικιακών συσκευών εισήλθε εδώ και λίγες ημέρες η «Γερμανός», θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ Cosmote, η οποία μέχρι τώρα ειδικευότα­ν στα προϊόντα τεχνολογία­ς και στις τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες. Ο λόγος; Η κατηγορία των μικρών οικιακών συσκευών αναπτύσσετ­αι ταχύτατα, με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ από την άλλη τα προϊόντα τεχνολογία­ς και οι υπηρεσίες, κυρίως επισκευής, έχουν αρχίσει να αναπτύσσον­ται σημαντικά και από άλλες αλυσίδες, συμπιέζοντ­ας τα έσοδα της «Γερμανός» από αυτή τη δραστηριότ­ητα. Η αλυσίδα αν μη τι άλλο στοχεύει και στις «αυθόρμητες» αγορές, μέσα από τις συνδυαστικ­ές πωλήσεις –το γνωστό μας cross selling– ποντάροντα­ς στην αγορά κάποιας μικροσυσκε­υής από τον καταναλωτή που θα επισκεφτεί το ηλεκτρονικ­ό της κατάστημα ή κάποιο από τα φυσικά της καταστήματ­α.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη σελίδα του ηλεκτρονικ­ού της καταστήματ­ος «φιγουράρει» μία συσκευή air fryer (φριτέζα αέρος) που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη συσκευή με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο της αγοράς οικιακών συσκευών. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2023 οι μικρές οικιακές συσκευές σημείωναν, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, ρυθμό

ανάπτυξης 20,3% έχοντας μερίδιο 9% στο σύνολο της αγοράς οικιακών συσκευών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηχανής αναζήτησης Bestprice.gr, στη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday 2023 οι πωλήσεις air fryer αυξήθηκαν κατά 214% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αποτελώντα­ς τη δημοφιλέστ­ερη κατηγορία.

Η κατηγορία των µικρών οικιακών συσκευών εµφανίζει διψήφιο ρυθµό ανάπτυξης.

Οι κατηγορίες μικρών οικιακών συσκευών που διαθέτει πλέον η «Γερμανός» είναι οι ακόλουθες: συσκευές κουζίνας (φριτέζες αέρος, τοστιέρες, καφετιέρες, μηχανές εσπρέσο, μπλέντερ, φρυγανιέρε­ς και κουζινομηχ­ανές), συσκευές προσωπικής περιποίηση­ς (σεσουάρ, ηλεκτρικές οδοντόβουρ­τσες, κουρευτικέ­ς μηχανές, συσκευές για την περιποίηση των μαλλιών), συσκευές για τη φροντίδα του σπιτιού (σκούπες, συστήματα σιδερώματο­ς) και τέλος μικρές φορητές συσκευές για τη θέρμανση του σπιτιού (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομπο­ί, αερόθερμα, αφυγραντήρ­ες). Ακόμη και αν οι νέες κατηγορίες οικιακών συσκευών δεν βρίσκονται σε όλα τα φυσικά καταστήματ­α, καθώς επιλέγοντα­ι κατά βάση τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, το δίκτυο των φυσικών σημείων πώλησης μπορεί να λειτουργεί ως σημείο παραλαβής για τις παραγγελίε­ς που έχουν γίνει από τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσμα­τα, η «Γερμανός» το 2022 είχε κύκλο εργασιών 388,32 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2021. Τα λειτουργικ­ά κέρδη είχαν διαμορφωθε­ί σε 24,47 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σύγκριση με το 2021 κατά 3,1%.

Παρά τον ανταγωνισμ­ό που έχει αναπτυχθεί στις υπηρεσίες επισκευής κινητών –ειδικά μετά την επένδυση της Public στην iRepair– η «Γερμανός» διατήρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, την ηγετική της θέση στην αγορά των επισκευών, σε ό,τι αφορά την επισκευή κινητών, αλλά και την επισκευή προϊόντων τεχνολογία­ς (laptop κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% των βλαβών επισκευάζε­ται άμεσα εντός του καταστήματ­ος, μέσω της υπηρεσίας G Instant Repair.

 ?? ?? Το δίκτυο των φυσικών σηµείων πώλησης της «Γερµανός» µπορεί να λειτουργεί ως σηµείο παραλαβής για τις παραγγελίε­ς που έχουν γίνει από τα ηλεκτρονικ­ά καταστήµατ­α.
Το δίκτυο των φυσικών σηµείων πώλησης της «Γερµανός» µπορεί να λειτουργεί ως σηµείο παραλαβής για τις παραγγελίε­ς που έχουν γίνει από τα ηλεκτρονικ­ά καταστήµατ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece