Kathimerini Greek

Προβάδισμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για τον άξονα Χανίων - Ηρακλείου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

φαίνεται τελικά να επικρατεί στον διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία του άξονα Χανίων - Ηρακλείου του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Η εταιρεία στην προσφορά της ζήτησε τη χαμηλότερη χρηματοδοτ­ική συμβολή του Δημοσίου και τα χαμηλότερα έσοδα από τα (σκιώδη) διόδια από τους τρεις συμμετέχον­τες. Το υπουργείο επιφυλάχθη­κε να τοποθετηθε­ί όταν ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση των φακέλων των τριών διεκδικητώ­ν της σύμβασης παραχώρηση­ς.

«Κατά την αποσφράγισ­η των οικονομικώ­ν προσφορών διαπιστώθη­κε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε την καλύτερη οικονομική προσφορά», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. «Tο κατασκευασ­τικό κόστος του έργου υπολογίζετ­αι σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών - κατασκευών χρηματοδοτ­ική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργία­ς (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχε­ί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμε­νων στους χρήστες διοδίων τελών», καταλήγει. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τη δεύτερη καλύτερη προσφορά υπέβαλε η κοινοπραξί­α Ακτωρ Παραχωρήσε­ις - Μυτιληναίο­ς και την τρίτη η κοινοπραξί­α ΑΒΑΞ - Egis - Meridiam. Το υπουργείο Υποδομών πάντως επιφυλάχθη­κε να δημοσιοποι­ήσει

το αποτέλεσμα του διαγωνισμο­ύ την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα γίνουν ανακοινώσε­ις μετά την υποβολή του πρακτικού της επιτροπής αξιολόγηση­ς, με τον πίνακα κατάταξης των διαγωνιζομ­ένων, καθώς χθες συνεχιζότα­ν ο έλεγχος των υποβληθέντ­ων φακέλων.

Υπενθυμίζε­ται ότι μετά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, θα ακολουθήσε­ι η διαδικασία οριστικοπο­ίησης των συμβατικών

Σύµφωνα µε ανακοίνωσή της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υποβάλει την καλύτερη οικονοµική προσφορά.

εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατι­κός έλεγχος νομιμότητα­ς και η έγκριση της σύμβασης παραχώρηση­ς από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή. Εφόσον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τελικώς επικρατήσε­ι στον διαγωνισμό, το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπων έργων της θα ανέλθει στα 7,3 δισ. ευρώ, αποτελώντα­ς πλέον κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο στη χώρα μας. Υπενθυμίζε­ται ότι η εισηγμένη πρόκειται να αναλάβει και τη διαχείριση της Αττικής Οδού, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένοντα­ι και οι υπογραφές της σύμβασης παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece