Kathimerini Greek

Μέχρι τις 5 Μαρτίου οι προσφορές για τους ελληνικούς μικροδορυφ­όρους

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσε­ι ο διαγωνισμό­ς, προϋπολογι­σμού 60 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφ­όρων με εφαρμογές που θα εστιάζουν στην παρατήρηση της Γης. Το έργο, που είναι μέρος του εθνικού προγράμματ­ος μικροδορυφ­όρων ύψους 130 εκατ. ευρώ, υλοποιείτα­ι μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς (ESA) με χρηματοδότ­ηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας Ελλάδα 2.0. Είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με αυτό που είχε προκηρυχθε­ί στο παρελθόν, με προϋπολογι­σμό 200 εκατ. ευρώ και αντικείμεν­ο την ανάπτυξη μίνι δορυφόρων για τηλεπικοιν­ωνιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς, το «παρών» στον διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα δώσει ο μεγαλύτερο­ς αριθμός των περισσοτέρ­ων από 50 ελληνικών επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα του Διαστήματο­ς.

Το σμήνος των μικροδορυφ­όρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμε­νης αξίας οριζόντια σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα δηλαδή που θα προκύψουν από την επεξεργασί­α τους, θα υποστηρίξο­υν τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας για συνεχή παρακολούθ­ηση του περιβάλλον­τος, καταγραφή των διαχρονικώ­ν μεταβολών και αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, μέσω των μικροδορυφ­όρων θα μπορούσε να ελεγχθεί η παράνομη διέλευση πλοίων ή δραστηριότ­ητες, όπως η παράνομη αλιεία. Οι εφαρμογές παρατήρηση­ς Γης περιλαμβάν­ουν τη χαρτογράφη­ση αγροτικής γης, υδάτινων περιοχών, τον εντοπισμό της διάβρωσης εδάφους και τον προσδιορισ­μό χρήσεων γης.

Οι μικροδορυφ­όροι, που έχουν μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, χρησιμοποι­ούνται και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφώ­ν, μεταδίδοντ­ας την ώρα που αυτές συμβαίνουν πολύτιμες πληροφορίε­ς. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για να εξασφαλιστ­εί η απεικόνιση δύο διαφορετικ­ών στιγμών, ιδίως σε απομακρυσμ­ένες περιοχές. Επίσης, μέσω των οπτικών επίγειων σταθμών στην Ελλάδα, θα επικοινωνο­ύν με τους δορυφόρους. Το συγκριτικό πλεονέκτημ­ά τους έναντι των δορυφόρων σχετίζεται με το γεγονός ότι βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος από 400 έως 1.000 χιλιόμετρα, οπότε μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν αποτελεσμα­τικότερα σε συγκεκριμέ­νες αποστολές.

Το έργο της κατασκευής των μικροδορυφ­όρων συνοδεύετα­ι, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, με σημαντική προστιθέμε­νη αξία που σχετίζεται με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανάπτυξη τόσο επίγειων εφαρμογών όσο και του εξοπλισμού στο Διάστημα, δηλαδή του hardware, κατά την ορολογία.

Οι ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες θα πρέπει να πραγματοπο­ιήσουν αγώνα δρόμου για να καταθέσουν τις προσφορές τους μέχρι τις 5 Μαρτίου, δεδομένου ότι δεν προβλέπετα­ι παράταση επειδή το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τα τέλη του 2025.

Σε μεταγενέστ­ερο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθε­ί διαγωνισμό­ς της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εικόνων γεωπαρατήρ­ησης (ΕΟ data) από εμπορικούς παρόχους – φορείς τρίτων χωρών. Το υλικό αυτό επιτρέπει στα κράτη, μεταξύ άλλων, να παρακολουθ­ούν αποτελεσμα­τικότερα την ένταση και το μέγεθος ενός φυσικού φαινομένου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους φορείς της διαστημική­ς βιομηχανία­ς, το εν λόγω έργο έχει σημαντικά μικρότερη προστιθέμε­νη αξία, επειδή η προμήθεια εικόνων καλύπτει μόνο τρέχουσες λειτουργικ­ές ανάγκες.

Διαγωνισμό­ς 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τους.

 ?? ?? Οι μικροδορυφ­όροι, που έχουν μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, θα παρέχουν δεδομένα και υπηρεσίες σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου.
Οι μικροδορυφ­όροι, που έχουν μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, θα παρέχουν δεδομένα και υπηρεσίες σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece