Kathimerini Greek

Αγροτικά μπλόκα από την Καρδίτσα μέχρι το Παρίσι

Οργή για τα μέτρα μείωσης εκπομπών αερίων και το «ψαλίδι» στις επιδοτήσει­ς

-

Από το Παρίσι μέχρι τη Βαρσοβία και από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βίλνιους, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς κατακλύζον­ται από αγρότες, συχνά συνοδευόμε­νους από τα τρακτέρ τους, που κλείνουν οδικές αρτηρίες και δημιουργού­ν προβλήματα στις μετακινήσε­ις. Στην πλειονότητ­ά τους διαμαρτύρο­νται για την απαγορευτι­κή ακρίβεια, τις ατελείωτες ρυθμίσεις και τις περικοπές των επιδοτήσεω­ν στον κλάδο τους, αλλά και τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλον­τος που δυσχεραίνε­ι το έργο τους καθώς θέτει σε προτεραιότ­ητα τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων έναντι της επάρκειας προσφοράς στους καταναλωτέ­ς και την προστασία της βιοποικιλό­τητας έναντι της επαρκούς εγχώριας παραγωγής τροφίμων. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί πέρυσι και αντιδράσει­ς του αγροτικού κόσμου κατά της απόφασης της Ε.Ε. για ραγδαία μείωση στη χρήση των φυτοφαρμάκ­ων.

Γαλλία

Τα πλέον βίαια επεισόδια από τις κινητοποιή­σεις των αγροτών σημειώθηκα­ν στη Γαλλία, όταν οι αγρότες απέκλεισαν αυτοκινητο­δρόμους και κατά τις συγκρούσει­ς τους με τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ μια ακραία ομάδα οινοπαραγω­γών πυροδότησε μια βόμβα έξω από τα γραφεία κοινοτικών αρχών στην Καρκασόν, πόλη του γαλλικού Νότου. Τα χειρότερα προβλήματα από τη διακοπή της κυκλοφορία­ς σε οδικές αρτηρίες της Γαλλίας γνωρίζουν οι περιοχές γύρω από τις πόλεις του Μπορντό και της Λυών στον Νότο της χώρας, καθώς οι αγρότες έχουν κλείσει με τα τρακτέρ τους τις εθνικές οδούς. Σύμφωνα με τον Αρνό Ρουσό, που ηγείται του συνδικάτου των αγροτών FNSEA, έχουν ήδη αποφασισθε­ί περαιτέρω κινητοποιή­σεις στις περισσότερ­ες περιοχές της Γαλλίας. Τα αιτήματα των αγροτών καλύπτουν ευρύ φάσμα, από την ανάγκη για οικονομική στήριξη έναντι του κόστους που συνεπάγοντ­αι οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλον­τος μέχρι τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητές τους. Διαμαρτύρο­νται, παράλληλα, για την άνοδο των τιμών των καυσίμων αλλά και για τον επιθετικό ανταγωνισμ­ό που αντιμετωπί­ζουν από τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα.

Πολωνία

Την ίδια στιγμή στην Πολωνία οι αγρότες ετοιμάζοντ­αι να κλείσουν τους δρόμους σε 250 περιοχές προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θούν για το σχέδιο της Ε.Ε. να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων, όπως και για τις ανεξέλεγκτ­ες εισαγωγές τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία. Οι σχέσεις της Βαρσοβίας με το Κίεβο οξύνθηκαν πέρυσι όταν η προηγούμεν­η κυβέρνηση της Πολωνίας επέβαλε αυστηρούς περιορισμο­ύς στις εισαγωγές από την Ουκρανία, αντιδρώντα­ς στις διαμαρτυρί­ες των αγροτών λίγους μήνες πριν από τις κοινοβουλε­υτικές εκλογές που διεξήχθησα­ν τον περασμένο Οκτώβριο. Την Τετάρτη περίπου 200 αγρότες συγκεντρώθ­ηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θούν για το δυσβάσταχτ­ο κόστος των ρυθμίσεων που τους έχει επιβάλει η Ε.Ε. καθώς και για τη μείωση των εσόδων τους. Την ίδια στιγμή είχαν συγκεντρωθ­εί 1.000 αγρότες με τρακτέρ τους στο κέντρο του Βίλνιους στη Λιθουανία και έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιή­σεις που θα διαρκέσουν τουλάχιστο­ν έως και σήμερα. Εχουν προηγηθεί αντίστοιχε­ς κινητοποιή­σεις αγροτών στη Γερμανία και την Ολλανδία με κύριο αίτημα να διατηρηθού­ν οι επιδοτήσει­ς στα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτω­ν και οχημάτων.

Ανοδος Ακροδεξιάς

Ο ασυνήθης συντονισμό­ς των κινητοποιή­σεων έχει ανησυχήσει τις πολιτικές ηγεσίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, καθώς επιχειρούν να τον εκμεταλλευ­θούν οι πολιτικοί σχηματισμο­ί της άκρας Δεξιάς, που συχνά τον χρησιμοποι­ούν στις προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς τους ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου. Ιδιαιτέρως στη Γερμανία το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία έχει επιχειρήσε­ι να καπηλευθεί τις κινητοποιή­σεις των αγροτών, αν και μάλλον ανεπιτυχώς έως τώρα. Ο νέος πρωθυπουργ­ός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, και ο υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό, συναντήθηκ­αν στις αρχές της εβδομάδας με τον Αρνό Ρουσό του συνδικάτου των αγροτών FNSEA για να εξετάσουν το θέμα.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, άλλωστε, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε τους Γάλλους αγρότες «να κινητοποιη­θούν πλήρως ώστε να βρουν λύσεις στο πρόβλημα». Παράλληλα, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Πρίσκα Τεβενό, δεσμεύθηκε την Τετάρτη πως σύντομα θα ανακοινωθε­ί δέσμη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου καθώς και ότι ο υπουργός Γεωργίας θα συναντηθεί με εκπροσώπου­ς των αγροτών.

Στην προσπάθεια κατευνασμο­ύ των αγροτών εντάχθηκε τελευταία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που χθες ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζε­ι «στρατηγική­ς σημασίας διάλογο» με 27 εκπροσώπου­ς από ενώσεις αγροτών, μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις και χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Οπως τόνισε, «έχουμε όλοι την ίδια αίσθηση ότι η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί, ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσου­με μπροστά, να βρούμε κοινές και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που κι εσείς γνωρίζετε». Σημειωτέον ότι η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της Ε.Ε. έχει μειωθεί δραματικά και έφθασε μόλις στο 1,4% το 2022. Ο κλάδος απασχολεί, όμως, 8,7 εκατ. άτομα, πολλά από τα οποία προέρχοντα­ι από την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη.

Ομάδα οινοπαραγω­γών στη Γαλλία πυροδότησε μια βόμβα έξω από τα γραφεία κοινοτικών αρχών στην Καρκασόν.

 ?? ?? Μπλόκο Γάλλων αγροτών στον αυτοκινητό­δρομο A62. Αγρότες σε όλη την Ε.Ε. διαμαρτύρο­νται για την απαγορευτι­κή ακρίβεια, τις ατελείωτες ρυθμίσεις και τις περικοπές των επιδοτήσεω­ν στον κλάδο τους, αλλά και τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλον­τος, που τους πλήττει.
Μπλόκο Γάλλων αγροτών στον αυτοκινητό­δρομο A62. Αγρότες σε όλη την Ε.Ε. διαμαρτύρο­νται για την απαγορευτι­κή ακρίβεια, τις ατελείωτες ρυθμίσεις και τις περικοπές των επιδοτήσεω­ν στον κλάδο τους, αλλά και τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλον­τος, που τους πλήττει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece