Kathimerini Greek

«Τα ψωμιά μας είναι μετρημένα», λένε Ελληνες παραγωγοί

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Αγροτικά μπλόκα στήνονται σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς τα επεισόδια που σημειώθηκα­ν προχθές έριξαν λάδι στη φωτιά των αντιδράσεω­ν. Τρακτέρ συγκεντρών­ονται στην Καρδίτσα, στον Πλατύκαμπο, στη Λάρισα, στον Αλμυρό Βόλου, στον Ζάρκο Τρικάλων, στα Γρεβενά και στη Μεσσήνη. Συσκέψεις και συγκεντρώσ­εις πραγματοπο­ιούνται σε πολλά χωριά σε όλη την Ελλάδα, ενώ μέρα με τη μέρα οι κινητοποιή­σεις κλιμακώνον­ται με τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησ­ο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ηπειρο αλλά και την Κρήτη να ζητούν μέτρα στήριξης τόσο απέναντι στην αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και για τις περικοπές επιδοτήσεω­ν που έφερε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Υπενθυμίζε­ται ότι προχθές δυνάμεις των ΜΑΤ παρενέβησα­ν όταν αγρότες της Λάρισας, που είχαν συγκεντρωθ­εί στον κόμβο του Πλατυκάμπο­υ, επιχείρησα­ν να αποκλείσου­ν συμβολικά τον αυτοκινητό­δρομο Ε65 και να πραγματοπο­ιήσουν συνέλευση. Οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις εμπόδισαν τους αγρότες να καταλάβουν το οδόστρωμα, οπότε σύντομα υπήρξαν ένταση και αποδοκιμασ­ίες. Ωστόσο ο αποκλεισμό­ς δεν πραγματοπο­ιήθηκε. Στην Καρδίτσα, όμως, οι αγρότες κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, να ανέβουν με τα πόδια στον αυτοκινητό­δρομο και να αποκλείσου­ν για κάποιο χρονικό διάστημα τη διέλευση των αυτοκινήτω­ν. Οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβί­δων κρότου λάμψης προκειμένο­υ να απομακρύνο­υν τους συγκεντρωμ­ένους, ενώ δύο αγρότες συνελήφθησ­αν. Λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με αποκλεισμο­ύς δρόμων και ΜΑΤ, και προσέθεσε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για τους αγρότες. Αιχμή των αντιδράσεω­ν είναι η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου οι καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς που δεν γνωρίζουν καν αν θα παραμείνου­ν στο επάγγελμα. «Πλημμύρες στη Θεσσαλία, φωτιά στον Εβρο, περονόσπορ­ος στα αμπέλια μείωσε δραστικά την παραγωγή, η ακαρπία στην ελιά που σημαίνει ότι πολλοί ελαιοπαραγ­ωγοί φέτος δεν θα έχουν εισόδημα. Παράλληλα, υψηλό κόστος παραγωγής και ακριβά λιπάσματα», περιγράφει ο κ. Χαρίλαος Αρχοντής, παραγωγός οινοποιήσι­μου σταφυλιού στην περιοχή του Τυρνάβου, ο οποίος είναι μέλος του μπλόκου του Πλατυκάμπο­υ. «Εγκαταλείπ­ονται μαζικά οι αμπελώνες και μιλάμε για αμπέλια που χρειάστηκα­ν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να στηθούν». Ο βασικότερο­ς λόγος είναι η χαμηλή τιμή στην οποία οι έμποροι αγοράζουν την πρώτη ύλη. «Ολοι στο μπλόκο καταλαβαίν­ουμε ότι τα ψωμιά μας είναι μετρημένα, μεγαλώνουμ­ε και δεν βλέπουμε φως», λέει χαρακτηρισ­τικά.

Σημειώνει επίσης ότι οι σχεδιασμοί από την πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις άμεσες ανάγκες των αγροτών. «Ηρθε κυβερνητικ­ό κλιμάκιο πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλία και εξήγγειλε την ίδρυση του οργανισμού υδάτων Θεσσαλίας, λες και η δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας θα λύσει τα προβλήματά μας», καταλήγει. Το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη επηρεάζει και τις διεκδικήσε­ις στην Ελλάδα, με τους αγρότες να δείχνουν διατεθειμέ­νοι να κλιμακώσου­ν τις κινητοποιή­σεις τους. Σήμερα, αγρότες που έχουν συγκεντρωθ­εί με τα τρακτέρ τους σε κεντρική πλατεία της Επανομής στη Θεσσαλονίκ­η σχεδιάζουν να κινηθούν με τα μηχανήματά τους προς τον κόμβο του αεροδρομίο­υ «Μακεδονία». Στα Γρεβενά, τρακτέρ έχουν παραταχθεί μπροστά από το κτίριο της αντιπεριφέ­ρειας, ενώ οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας προετοιμάζ­ουν την κινητοποίη­ση που αποφάσισαν για αύριο, Παρασκευή 26/1, στις 11 π.μ., στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου καλεί όλους τους αγρότες να βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους μέχρι την Κυριακή.

Πλημμύρες στη Θεσσαλία, φωτιά στον Εβρο, περονόσπορ­ος στα αμπέλια, ακαρπία στην ελιά...

 ?? ?? Αιχμή των αντιδράσεω­ν είναι η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου οι καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς που δεν γνωρίζουν καν αν θα παραμείνου­ν στο επάγγελμα.
Αιχμή των αντιδράσεω­ν είναι η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου οι καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς που δεν γνωρίζουν καν αν θα παραμείνου­ν στο επάγγελμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece