Kathimerini Greek

Μάζεψε τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίαση­ς το Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,67% και έκλεισε στις 1.352,86 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, αλλά σημαντικά περιορισμέ­νες από το -1,3% που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά ημέρας, καταφέρνον­τας έτσι να «κρατήσει» τις 1.350 μονάδες. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ κατέληξε να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, καθώς άφησε ανοιχτή την πόρτα για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια αντί να αποκρούσει τις προσδοκίες για μείωση την άνοιξη, βελτιώνοντ­ας έτσι το κλίμα, τη στιγμή που η επικείμενη εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών άσκησε κάποιες πιέσεις στο Χ.Α.

Η έναρξη της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ αποτέλεσε, σύμφωνα με αναλυτές, αφορμή για διόρθωση καθώς κάποια χαρτοφυλάκ­ια θέλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ώστε να συμμετέχου­ν σε αυτήν. Σημειώνετα­ι πως η έναρξη της διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών του στο ταμπλό έχει οριστεί για τις 7 Φεβρουαρίο­υ. Επίσης, στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσε­ι το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας στην Πειραιώς, κάτι που επίσης αναμένεται να οδηγήσει σε αναζήτηση ρευστότητα­ς από τους επενδυτές ώστε να πάρουν θέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.352,86 μονάδες με πτώση 0,67%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 104 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με πτώση 0,87% στις 3.292,22 μονάδες, στο +0,78% και στις 2.332,46 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,48% στις 1.138,66 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips, κέρδη σημείωσαν μόνο τρεις τίτλοι, οι Motor Oil (+0,46%), Autohellas (+0,29%) και Aegean (+0,17%).

Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν Quest, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ το 1% ξεπέρασε η πτώση σε Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Mytilineos και Lamda Developmen­t.

Οπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts, μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ενδιαφέρον θα στραφεί στα επιχειρημα­τικά αποτελέσμα­τα και στις... ζυγοσταθμί­σεις των επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των επιτοκίων. Μια πρώτη καλή ιδέα των προθέσεων των κεντρικών τραπεζών πήραμε χθες από την ΕΚΤ, όπως προσθέτει. «Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα», επισημαίνε­ι.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. που ακόμη διατηρεί την ισχυρή του εικόνα λόγω αναβαθμίσε­ων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσ­ης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργού­ν περισσότερ­ο ως δικαιολογί­α για την αναβολή αγορών, και χωρίς να διακρίνετα­ι παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Οπως άλλωστε επισημαίνε­ι και η Beta Securities, στο επιχειρημα­τικό πεδίο υπάρχει πλέον δυναμική ειδήσεων σημαντικού ειδικού βάρους που κινητοποιε­ί δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, αν και η παγκόσμια γεωπολιτικ­ή κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστη­ρίου δείχνει να πείθει τους επενδυτές ακολουθώντ­ας μια πιο ανθεκτική διαδρομή στους κραδασμούς των ξένων αγορών, γεγονός που αντικατοπτ­ρίστηκε στην εύκολη απορρόφηση της προσφοράς ομολόγων της Autohellas, της Eurobank αλλά και των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εγχειρήματ­α που έτρεξαν σε παράλληλο χρόνο.

Στα χαμηλά ημέρας η αγορά της Αθήνας εμφάνισε πτώση 1,3%.

 ?? ?? Η έναρξη της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ αποτέλεσε, σύμφωνα με αναλυτές, αφορμή για διόρθωση, καθώς κάποια χαρτοφυλάκ­ια θέλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ώστε να συμμετέχου­ν σε αυτήν.
Η έναρξη της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ αποτέλεσε, σύμφωνα με αναλυτές, αφορμή για διόρθωση, καθώς κάποια χαρτοφυλάκ­ια θέλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ώστε να συμμετέχου­ν σε αυτήν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece