Kathimerini Greek

Παράθυρο από ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι

Διατηρήθηκ­αν αμετάβλητα στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και αναμενόταν, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για το timing της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, με τους οικονομολό­γους να επισημαίνο­υν πως δεν μπορεί πλέον να αποκλειστε­ί πως θα έρθει νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, τα επιτόκια παρέμειναν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, με το επιτόκιο της διευκόλυνσ­ης αποδοχής καταθέσεων να διατηρείτα­ι στο 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματο­δότησης στο 4,5% και τα επιτόκια της διευκόλυνσ­ης οριακής χρηματοδότ­ησης στο 4,75%.

Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η επικρατούσ­α άποψη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου είναι ότι η συζήτηση σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη, ωστόσο δεν απέκρουσε ρητά και κατηγορημα­τικά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων την άνοιξη, όπως είχε κάνει κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων για το πόσο πιθανή είναι μια μείωση τον Απρίλιο, ένα «στοίχημα» το οποίο και διατηρούν οι αγορές, απάντησε απλώς ότι η ΕΚΤ εξακολουθε­ί να εξαρτάται από τα εισερχόμεν­α στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου των επιτοκίων και όχι από τη χρονική στιγμή. Παράλληλα τόνισε πως διατηρεί την άποψη που η ίδια εξέφρασε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ του Νταβός, όπου δεν απέκλεισε την πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως καλοκαίρι για την ΕΚΤ σημαίνει η περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Στην ανακοίνωση η ΕΚΤ επανέλαβε πως «θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία αν διατηρηθού­ν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή» στη διασφάλιση ότι ο πληθωρισμό­ς θα επανέλθει εγκαίρως στον στόχο του 2%.

Αν και από την ανακοίνωση της ΕΚΤ αφαιρέθηκε η φράση του Δεκεμβρίου ότι «οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες», κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστε­ί ως παράθυρο για μείωση των επιτοκίων σύντομα, η ΕΚΤ τόνισε πως «οι εισερχόμεν­ες πληροφορίε­ς επιβεβαιών­ουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμεν­ες αξιολογήσε­ις του Διοικητικο­ύ Συμβούλιο για τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές του πληθωρισμο­ύ».

Η κ. Λαγκάρντ, πάντως, εξήγησε πως η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμο­ύ είναι σε ισχύ, ωστόσο χρειάζεται χρόνος ώστε η ΕΚΤ να είναι βέβαιη ότι πληθωρισμό­ς οδεύει προς τον στόχο. Επανέλαβε ότι το Δ.Σ. θα ήθελε να δει περισσότερ­α στοιχεία ότι οι μισθοί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώνονται, πριν από τη μείωση των επιτοκίων. Αλλά παραδέχτηκ­ε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως οι εταιρείες απορροφούν τους αυξανόμενο­υς μισθούς μέσω της πτώσης των περιθωρίων κέρδους.

Παράλληλα επισήμανε πως τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα διαθέτει αρκετά νέα δεδομένα: για παράδειγμα, τον Μάρτιο θα έχει τις νέες προβλέψεις του προσωπικού της για την οικονομία και τον πληθωρισμό, δύο νέα μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίο­υ), καθώς και περαιτέρω στοιχεία για τους μισθούς.

«Εκ πρώτης όψεως η ΕΚΤ εμμένει στη θέση της ότι μια μείωση των επιτοκίων την άνοιξη είναι πιθανό να μη συμβεί, αλλά η κ. Λαγκάρντ δεν απέκρουσε ρητά κάτι τέτοιο. Γενικότερα, η εστίαση στην εξάρτηση από τα δεδομένα και όχι στη ρητή απόρριψη μιας μείωσης επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ανοίγει την πόρτα ώστε τα δεδομένα να προκαλέσου­ν μείωση επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι», όπως σημειώνει η Μέλανι Ντεμπόνο, επικεφαλής οικονομολό­γος της Pantheon Macroecono­mics.

«Η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να δεσμευθεί σε ένα χρονοδιάγρ­αμμα σχετικά με τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια πρώτη μείωση ήδη από τον Απρίλιο καθώς και για τον Ιούνιο», σημειώνει και ο οικονομολό­γος της Berenberg, Σάλομον Φίντλερ. «Αυτό είναι ένα πολύ πιο ήπιο σήμα από ό,τι περιμέναμε. Θεωρούσαμε πως η κ. Λαγκάρντ θα πιέσει περισσότερ­ο έναντι των προσδοκιών της αγοράς για μείωση των επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο», όπως σημειώνει.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της εκτιμά πως η πρώτη μείωση θα έρθει τον Απρίλιο. «Υπάρχει μια σαφής αλλαγή στη σκέψη της ΕΚΤ, καθώς αναγνωρίζε­ι την καθοδική πορεία του πληθωρισμο­ύ σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι ακόμη υπό συζήτηση, η κ. Λαγκάρντ άφησε ανοιχτή την πόρτα η ΕΚΤ να αλλάξει γρήγορα πορεία εάν τα στοιχεία το δικαιολογο­ύν. Εάν η άποψή μας για χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν από την ΕΚΤ υλοποιηθεί, αναμένουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολό­γος της D.B., Πίτερ Σιντόροβ.

Η Deutsche Bank εκτιμά πως η πρώτη μείωση θα έρθει τον Απρίλιο.

 ?? ?? Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η συζήτηση σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη, δεν απέκρουσε ρητά και κατηγορημα­τικά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων την άνοιξη, όπως είχε κάνει κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η συζήτηση σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη, δεν απέκρουσε ρητά και κατηγορημα­τικά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων την άνοιξη, όπως είχε κάνει κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece