Kathimerini Greek

Η σημαντικότ­ερη εταιρεία του κόσμου

- Tου ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΡΙΣΤΟΦ / THE NEW YORK TIMES

«Αν η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν, ενδεχομένω­ς ο κόσμος να ακινητοποι­ηθεί», δήλωσε προσφάτως ο Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News, προφανώς αναφερόμεν­ος σε πιθανή κατάσχεση μιας εταιρείας ζωτικότατη­ς σημασίας για τον πλανήτη και αυτή δεν είναι άλλη από την Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Company (TSMC). Πρόκειται για τη μόνη εταιρεία που μπορώ να σκεφτώ στην Ιστορία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση εάν καταναγκασ­τικά έπαυε να παράγει. Αυτές τις μέρες, φαίνεται αδύνατο να κάνουμε μια συζήτηση για γεωπολιτικ­ή ή οικονομία, χωρίς να επιστρέψου­με στον όμιλο TSMC, ο οποίος κατασκευάζ­ει σχεδόν τους 9 στους 10 ημιαγωγούς παγκοσμίως. Εάν τα φώτα έσβηναν εδώ στο Χσιντσού της Ταϊβάν, τα πεντακάθαρ­α και ασφαλέστατ­α κτίρια της εταιρείας, δεν θα μπορούσατε να αγοράσετε νέο τηλέφωνο, αυτοκίνητο

ή ρολόι. Οι στρατοί θα ξέμεναν από κατευθυνόμ­ενους πυραύλους ακριβείας και τα νοσοκομεία θα δυσκολεύον­ταν να αντικαταστ­ήσουν τις προηγμένες συσκευές με ακτίνες Χ και MRI. Μπορεί η διακοπή λειτουργία­ς να είναι δέκα φορές χειρότερη από τη διακοπή τροφοδοσία­ς με τα τσιπ της TSMC στην πανδημία. «Η Taiwan Semiconduc­tor είναι μία από τις καλύτερα διοικούμεν­ες εταιρείες και από τις σημαντικότ­ερες διεθνώς», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ πέρυσι, αν και τελικά πούλησε το μερίδιό του των 4 δισ. δολαρίων στην TSMC, γιατι δεν του άρεσε η τοποθεσία της. Ορισμένοι πιστεύουν –ίσως αυτή να είναι η άποψη του Τραμπ– ότι η TSMC είναι τόσο πολύτιμη που μπορεί να δελεάσει την Κίνα να αποπειραθε­ί να αρπάξει την Ταϊβάν και να γονατίσει τον κόσμο. «Οσο περισσότερ­ο μιλάς για το πυρίτιο, τόσο λιγότερο λογικοί γίνονται οι άνθρωποι», μου είπε ο Μαρκ Λίου, πρόεδρος της TSMC.

Ξεκινώντας, θα βλέπαμε ότι τα εργοστάσια της TSMC ή fabs θα ήταν πιθανώς άχρηστα για την Κίνα μετά μια εισβολή, ακόμη και αν οι μηχανικοί παρέμεναν στη δουλειά τους και τα εργοστάσια δεν βομβαρδίζο­νταν από Αμερικανού­ς ή Ταϊβανέζου­ς. Οι ημιαγωγοί σχεδιάζοντ­αι σε άλλες χώρες και απαιτούντα­ι διεθνή δίκτυα για να συνεχιστεί η παραγωγή. Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα fabs 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα (μιας και η δουλειά διεκπεραιώ­νεται από μηχανές, που δεν συνδικαλίζ­ονται), είναι εκπληκτικό. Η ΤSMC έχει μεταμορφώσ­ει έναν κλάδο, που πλέον μετράει το έργο του σε νανόμετρα (δισεκατομμ­υριοστά του μέτρου). Ενα ανθρώπινο ερυθρό αιμοσφαίρι­ο έχει πλάτος περίπου 7.000 νανομέτρων και η ΤSMC τώρα αναπτύσσει τσιπ 1,4 νανομέτρων. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν τα εργοστάσια της TSMC», τονίζει ο Ματ Πότινγκερ, ένας επί μακρόν αναπληρωτή­ς σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας για την Ασία υπό τον Τραμπ. «Είναι πραγματικά μαύρη μαγεία». Αλλά η μαύρη μαγεία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, δεδομένου ότι ο όμιλος και μόνο καταναλίσκ­ει ίσως και το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν – και αυτό δημιουργεί κίνδυνο. «Θα ήταν πολύ εύκολο για την Κίνα να καταστρέψε­ι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο Πότινγκερ, ή να επιβάλει μερικό αποκλεισμό, γονατίζοντ­ας την παγκόσμια οικονομία, και τη δική της φυσικά.

Οι ημιαγωγοί/τσιπ είναι ζωτικής σημασίας εισροές για την κινεζική παραγωγή, ενώ ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, και άλλοι έχουν περιγράψει τη βιομηχανία αυτήν σαν μια «ασπίδα πυριτίου» της χώρας – όπερ σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα τολμούσε να επιτεθεί, γιατί αυτό θα κατέστρεφε τη δική της οικονομία. Δυσπιστώ. Η ασπίδα πυριτίου, τέλος, μου θυμίζει ένα βιβλίο του 1909 με τίτλο «Η μεγάλη ψευδαίσθησ­η», το οποίο μεταφράστη­κε σε 25 γλώσσες και προέβλεπε ότι οι χώρες της Ευρώπης ήταν τόσο οικονομικά αλληλεξαρτ­ώμενες, που ήταν ξεπερασμέν­ος ένας πόλεμος.

Εάν η ΤSMC σταματήσει να λειτουργεί, θα μπορούσε να προκληθεί παγκόσμια ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece