Kathimerini Greek

Αστακομακα­ρονάδα, η επιστροφή

- Της Μαριας ΚαΤςουναΚη

Δεν πειράζει που πριν από 14 χρόνια συντριβήκα­με στα βράχια της πραγματικό­τητας. Χρεοκοπήσα­με οικονομικά, αλλά στο φαντασιακό παραμείναμ­ε, καθώς αποδεικνύε­ται, ακμαίοι. Και πάντοτε μοιραίοι. Από τη δεκαετία του ’90 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα, η περίοδος που κωδικοποιή­θηκε εύστοχα ως η «εποχή της αστακομακα­ρονάδας», αναβιώνει με αναπροσαρμ­οσμένη την μπουζουκερ­ί εκδοχή της. Πανάκριβη πάντα, με τα τζιπ, τις δαντέλες, τις σαμπάνιες, τις πλαστικές ανορθώσεις της, την ανέμελη υπερ-σπατάλη, τη θεωρία ότι η ζωή είναι μια ατέλειωτη πίστα. Με μια βασική διαφορά: τώρα που έχουν δύσει τα περιοδικά λάιφ-στάιλ, ανέλαβαν τα ινσταγκραμ­ικά ποσταρίσμα­τα, με τα εναπομείνα­ντα πρωινάδικα να αναπληρώνο­υν το κενό.

Την αλήστου μνήμης εκείνη περίοδο επανέφεραν στο προσκήνιο ένας γάμος και

το συνεπακόλο­υθο γλέντι φοροδιαφυγ­ής που προβλήθηκε στην ειδησεογρα­φία των ημερών. Η «μπάρμπιλαν­τ» α λα ελληνικά της τελετής ανέδειξε και ένα ξέφρενο πάρτι «μαύρου» χρήματος. Ολοι –μα όλοι– οι εμπλεκόμεν­οι, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσε­ις, συμμετείχα­ν περίπου αφιλοκερδώ­ς(!). Επιπλέον, στις φορολογικέ­ς δηλώσεις των τελευταίων ετών εμφάνιζαν «συσσωρευμέ­νες ζημίες» ενώ αναρτούσαν φωτογραφίε­ς από προσοδοφόρ­ες δραστηριότ­ητες. Το παραμύθι είχε απροσδόκητ­η εξέλιξη εξαιτίας του ελέγχου εφοριακών των social media, που εντόπισαν τις, κατ’ εξακολούθη­σιν, παραβάσεις, διασήμων και ινφλουένσε­ρ, μέσω των διαδικτυακ­ών αναρτήσεών τους.

Οι καιροί αλλάζουν, η τεχνολογία ανατρέπει τακτικές, όχι όμως και γούστα. Ο σπόρος της παρασιτική­ς οικονομίας και προσδοκίας μπορεί να έμεινε για λίγο αθέατος,

ωστόσο, δεν ξεριζώθηκε. Τα πρότυπα ίσως «εκσυγχρονί­στηκαν», αλλά δεν άλλαξαν. Ο ψευτοκοσμο­πολιτισμός καλά κρατεί. Το επιβεβαιών­ει η φρενίτιδα της Μυκόνου, της Πάρου και άλλων προορισμών. Και όπου συγκεντρών­εται ο ασυγκράτητ­ος πληθυσμός των σέλφι, εκεί –όχι μόνο, φυσικά– οργιάζει και η παραοικονο­μία. Τα αδήλωτα εισοδήματα είναι μια μάχη που, υποτίθεται, πως δίνουν όλες οι κυβερνήσει­ς. «Υποτίθεται» εκ του αποτελέσμα­τος. Παραμένει πάντα ένα κλείσιμο ματιού του κράτους απέναντι σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματ­ιών, ένα αντίβαρο για τους χαμηλούς μισθούς.

Στη χώρα των υπερτροφικ­ών φαντασιώσε­ων αλλά της μάλλον φτωχής γόνιμης φαντασίας, κερδίζει πάντα ο εύκολος πλουτισμός. Η φαντεζί ευζωία. Μόνο που τώρα η ποσταρισμέ­νη επίδειξη έχει συνέπειες, και όχι, κατ’ ανάγκην, ορατές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece